Nyomtatás

Cikkajánló - Lassú kivéreztetés után vége a Gyerekszegénység Elleni Programnak

szegeny-gyerek-d000061EEcad98796ea59
A sok korábbi ígéret ellenére megszüntette az MTA a Gyermekszegénység Elleni Program Irodáját. A munkatársak egy hetet kaptak, hogy kiürítsék az irodákat. - Ónody-Molnár Dóra cikkét ajánljuk a nol.hu-n.

A kormányváltás után a miniszterelnök és a társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár is többször úgy nyilatkozott, a kiemelt feladatok közé sorolják a szegénység elleni küzdelmet. Az Európa 2020 Nemzeti Intézkedési Terv szerint Magyarországon 2020-ra 450 ezer emberrel kevesebb szegény ember lesz, és a csökkenés elsősorban a gyerekes családok körében lesz érzékelhető.

 

 

Ennek ellenére a Gyerekszegénység Elleni Program lassan ellehetetlenült. A Szécsényi kistérségi programot csak a norvég pályázati támogatás tartotta életben 2011 áprilisáig, azóta a helyiek saját erőfeszítésből és kisebb pályázatokból igyekeznek a működést fenntartani.

 

– Ez év márciusában, számos levelem után Pálinkás József személyes beszélgetésben közölte, hogy júliustól az Akadémia költségvetésében nincs pénz a GYEP Irodára. Akkor fel kellett volna állnunk. De ezekben a hetekben még folyt a Szécsényi gyerekesély program, működtek a szolgáltatások, elszámolásra várt a norvég alapos finanszírozás, illetve a kistérségi kiterjesztésekkel kapcsolatos munkákat kötelesek voltunk folytatni az uniós finanszírozási szerződések értelmében – magyarázza Ferge Zsuzsa.

 

Tovább a teljes írásra (nol.hu)