Szinház és pedagógia a fiatalokért

kava
Színház és pedagógia a fiatalokért elnevezéssel indult útjára a Káva Színház és Dráma a Nevelésért Alapítvány színházi nevelési- és drámaprogramja. A TÁMOP keretében, Európai Uniós és magyar állami támogatással megvalósuló projektnek köszönhetően a 8 oktatási-nevelési partnerintézmény 1440 diákja összesen 72 témanap keretében vehet részt az erkölcsi, társadalmi, általános emberi kérdéseket feldolgozó, a személyiség- és közösségépítést, a demokratikus attitűdök fejlesztését kiemelt céloknak tekintő foglalkozásokon.

 

A Káva Alapítvány a drámapedagógia különböző műfajainak használatával kíván a fiatalok neveléséhez kapcsolódni. Feladatuknak olyan komplex színházi nevelési-, valamint drámafoglalkozások készítését és tartását tekintik, melyekben a résztvevőkkel közösen általános emberi, társadalmi problémákat vizsgálnak meg cselekvésen keresztül. A Káva Alapítvány programjai minden résztvevő számára ingyenesek, az ország különböző pontjain 9-18 éves, sok esetben hátrányos helyzetű gyerekek és fiatalok csoportjaival dolgoznak.

 

„A Színház és pedagógia a fiatalokért programban célunk, hogy valós, hosszútávon működő kapcsolatok alakuljanak ki nagy tapasztalattal rendelkező szakembereink és a partnerintézmények között. Az együttműködés a későbbiekben alapját jelenti egy olyan széles iskolai bázisnak, amelynek tagjai az általunk kínált művészetpedagógiai módszereket tudatosan beépítik pedagógiai programjukba, felhasználják diákjaik és adott esetben tanáraik, nevelőik fejlődése érdekében" – mondta el Takács Gábor, az alapítvány vezetője.

 

A program keretében az alapítvány 33 színházi nevelési-, illetve 39 drámaprogramot valósít meg. Az Apalabirintus program a családi kapcsolatok, a Bábok program a szabadság, a Digó program az idegengyűlölet, a Vadember program pedig az erőszak témakörét dolgozza fel. A Káva új, a projektben szintén megvalósuló programja a Demokracity, egy, a demokratikus társadalom kereteibe helyezkedő, különleges társas- és szerepjáték.