Nyomtatás

Programajánló - Hovatovább

hovatovabb
A Beszélő folyóirat decemberben Hovatovább néven rendez kulturális fesztivált, melyen roma művészek, roma művészettel és roma / szegénység / marginalitás tematikával foglalkozók, valamint vállaltan antirasszisták együtt lépnek fel, olykor együtt is működnek.

 

A Hovatovább a (roma-nem roma) együttműködésről szól, emellett idén az oktatás, a sikeres kísérletek lesznek a központban, szeretnénk, ha az egymásról sokszor alig tudó kísérletek megismernék egymást.

A nyitónapon a fő vendégünk, az L. Ritók Nóra-vezette berettyóújfalui Igazgyöngy Alapítványi Művészeti Iskola mutatkozik be: az új kiállításukkal (gyerekrajzok és fotók azokról a helyekről, ahol a rajzokat alkotó, igen nagy szegénységben élő gyerekek élnek); két, az idei szemlén bemutatott, róluk szóló dokus filmmel és beszélgetéssel. Másik meghívottunk a Derdák Tibor, Orsós János vezette sajókazai Dr. Ambédkar Iskola lesz.

Célunk a mélyszegényekkel dolgozó alapítványi iskolák egyre nehezebb helyzetére felhívni a figyelmet, jövőre a támogatások megvonásával a létük kerül veszélybe.

A két iskola diákjait öt napra látjuk vendégül, a zárónapon Varga Anikó vezetésével egy színházi előadást mutatnak majd be, ahol lesz még gyerekek számára színházi előadás (Stúdió K, Karaván), bohóc (Fogas és Kamilla), festés (Németh Ilona).

Eddig sok más mellett a következők vállalták a részvételt: színház - Krétakör (a szomolyai és ároktői kísérlettel), StúdióK (gyerekdarabokkal), irodalom - Parti Nagy Lajos, Tóth Kriszta, Jónás Tamás, Vajda Mihály (többen új, a fesztiválra készülő szöveggel), dokus filmek - Szekeres Csaba (Örvény, Toldról), Pálos György (az Igazgyöngyről), fotó - Vachter János (fotók Toldról és más olyan helyekről, ahol az Igazgyöngy tanítványi élnek, ezzel egészítjük ki a kiállítást), beszélgetések - Ferge Zsuzsa, Fliegauf Benedek (a sorozatgyilkosságról készülő Szállnak a varjak című filmjéről), Junghaus Tímea (a roma művészetről), zene - Fischer Ádám (zongorán kíséri a 15 éves roma hegedűs tehetséget, Váradi Gyulát), RomanoGlaszo, Akkezdet Phiai, Khamoro, HANEM - ők együttműködnek a roma énekes Rácz Gyöngyivel, Ujj Zsuzsi és Darvas Kristóf, spacesh!t.

Szerepel majd Závada Pál - Korniss Péter Egy sor cigány című új kötete, beszélgetünk Spiró Györggyel a Feleségversenyről, az Igazgyöngy Iskola képeire írók, költők írnak majd szövegeket (Borbély Szilárd, Halasi Zoltán, Mesterházi Mónika, Németh Gábor).

A Fesztivál helyszínei: OSA, FUGA (itt a gyerekrajzokból aukciót szerveznek, mellyel az Igazgyöngy Iskolát támogatják - komolyzenei koncert kapcsolódik hozzá), N&N (itt cigány festők tárlata lesz a Kugler Art anyagából, Szuhay Péter rendezésében), Vízraktér.

A fesztivál előtt a Romaversitas hallgatói iskolákat keresnek fel, hogy beszélgessenek a roma fiatalok problémáiról és lehetőségeiről, s hogy hírét vigyék a fesztiválnak,

Ezen kívül "önkéntes piacot" szerveznek, amelyen a különféle önkéntesek segítő szervezetek be tudnak mutatkozni, meg tudják ismerni egymást is, netán új tagokat tudnak toborozni.

A Hovatovább minden programja ingyenes, a tervek szerint legközelebb tavasszal jelentkeznek újabb Hovatovább sorozattal.

Helyszínek: OSA, FUGA, Kugler Art, Vízraktér