Nyomtatás

Programajánló - Nyitva van az aranykapu - Játékkiállítás

333225 1
A játék nevel. Közösségi életre, összetartozásra, egymás megismerésére és elfogadására. Barátkozásra, vetélkedésre, közösségi érzésre, kezdeményezésre, állásfoglalásra. A játék fejleszt. Megmozgatja a fantáziát, próbára teszi a gyermek ügyességét, erősíti a testét és a lelkét. Fontos dolgokra tanít, felkészíti a gyermeket a felnőtt életre, megismerteti vele a természeti és emberi környezetet.

 

A játék szórakoztat. Egyszerre élmény és tanulás. A világ felfedezésének legjobb eszköze. A játék öröm. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a gyermekarcok átszellemült belefeledkezése a játékba, vagy a felnőttek nosztalgikus visszaemlékezései a gyermekkori játékokra, játékszerekre, helyszínekre, játszótársakra.

A játéknak ezt a sokszínűségét kívánja megmutatni a Munkácsy Mihály Múzeum régi idők játékait és játékszereit bemutató kiállítása. A Békés megyében működő múzeumok gyűjteményeiben és magángyűjteményekben található játékok, fényképek, filmek és a hozzájuk kapcsolódó foglalkozások segítségével kétszeres időutazásra hívják a látogatót a kiállítás szervezői.

Egyszerre utazás a régi korokba és utazás a gyermekkor világába. Visszaemlékezés a régmúlt időkre. Felidézése annak a világnak, amikor szinte mindenhol és mindennel lehetett játszani. Amikor a dióhéj, a kavics, a csontdarab, a rongy, a kukoricacsutka, a madzag, a gomb, a kulcs, a lopótök az ág, a fadarab, és megannyi más anyag csikóvá, babává, parittyává, labdává, puskává, talicskává, nyaklánccá változott, örömet szerezve a készítőnek és a játszónak egyaránt. Amikor együtt játszott felnőtt és gyermek. Amikor volt türelem a játékkészítésre és volt idő a játszásra.

Emlékezni, megnézni, kipróbálni, szórakozni hívja a látogatókat, kicsiket és "nagyokat" egyaránt a Munkácsy Mihály Múzeum játékkiállítása. Mert: Nem azért felejtünk el játszani, mert megöregszünk, hanem azért öregszünk meg, mert elfelejtünk játszani.

 

 2011. december 6. (kedd) - 2012. február 26. (vasárnap)