Nyomtatás

Filmajánló - Egy lányról

Írta:  Barta Bea

lanyrolLondoni kertváros a '60-as években, átlagos, középosztálybeli, nagyon angol, nagyon kispolgári család egyetlen gyermekkel, a 16 éves Jennyvel. A tehetséges, nyitott, élményekre, ingerekre szomjazó lány sorsa, hogy apja instrumentális logikáját követve, oxfordi felvétele érdekében, csak olyan tevékenységekkel töltse iskola- és szabadidejét, melyek jól fognak mutatni a jelentkezési lapján.

Az édes gödröcskékkel a világra mosolygó Jenny azonban nem hagyja a „Sweet Sixteen"-jét elrontani és fellázadva a szülői szigor és a vaskalapos, viktoriánus korból örökül hagyott erkölcsi nézetekkel bíró iskola ellen, hagyja, hogy a fiatalkor másik, a középkorúságot súroló pereméről az ifjúság ártatlan világra rácsodálkozásába visszavágyó David egy másik életet mutasson és ígérjen neki. Ám ahogy már megismerkedésük kezdetétől sejteni lehet, meglesz ennek az ára, a nézőben felmerülő kérdés mindössze az, hogy mekkora?

Unatkozó kamaszlányoknak és szüleiknek mindenképpen ajánlott, remek családi program, mely után egy kellemeset lehet csevegni a mű tanulságairól, mert bár hősnőnk történetének alakulását nagyban befolyásolja az idő, a hely és a miliő, amiben él, a film, bár nem túl mély, de azért továbbgondolásra érdemes, örökérvényű kérdésekből is felvet néhányat. Ezek közül leghangsúlyosabbnak a mindenkori kamaszlányok első találkozását érzem a – reméljük nem mindenkori – patriarchátussal. Családja, személyisége, iskolája, története válogatja, hogy mennyire küzdelmes ez az első megmérettetés, és hogy ki, hogyan jön ki belőle. Reméljük, Jennynél semmiképp nem rosszabbul. Hajrá kedves kamaszlányok!

Egy lányról (An Education, 2009)