Programajánlók januárra

Írta:  Pákh Éva

jatek
Pákh Éva ajánlja: játékkiállítás a Munkácsy Mihály Múzeumban, kreatív művészeti foglalkozás a Művészetek Palotájában és MeseLadik a Bárkában, kicsiknek és nagyobbaknak is.


Nyitva van az aranykapu - Munkácsy Mihály Múzeum 2011. december 6. (kedd) - 2012. február 26. (vasárnap)


Egyszerre utazás a régi korokba és utazás a gyermekkor világába. Visszaemlékezés a régmúlt időkre. Felidézése annak a világnak, amikor szinte mindenhol és mindennel lehetett játszani. Amikor a dióhéj, a kavics, a csontdarab, a rongy, a kukoricacsutka, a madzag, a gomb, a kulcs, a lopótök az ág, a fadarab, és megannyi más anyag csikóvá, babává, parittyává, labdává, puskává, talicskává, nyaklánccá változott, örömet szerezve a készítőnek és a játszónak egyaránt. Amikor együtt játszott felnőtt és gyermek. Amikor volt türelem a játékkészítésre és volt idő a játszásra.

 

Emlékezni, megnézni, kipróbálni, szórakozni hívja a látogatókat, kicsiket és "nagyokat" egyaránt a Munkácsy Mihály Múzeum játékkiállítása. Mert: Nem azért felejtünk el játszani, mert megöregszünk, hanem azért öregszünk meg, mert elfelejtünk játszani.

 

MUS-E - Kreatív művészeti foglalkozás - Művészetek Palotája - Lépcsőterem január 7. (szombat) 16:00 (Jegyárak: 900 Ft)

 

A MUS-E (Musique-Europe) mintaprogram a neves hegedűművész és humanista gondolkodó, Lord Yehudi Menuhin kezdeményezésére 1993-ban indult útjára az Európai Unió égisze alatt. A művészeti-nevelési program lényege, hogy a gyermekek a művészek révén olyan impulzusokat kapnak, amelyek érzékennyé teszik őket a külső világ különféle jelenségeinek befogadására, értelmezésére és újraértelmezésére, továbbgondolására. A programban résztvevő hivatásos művészek különböző művészeti ágak (zene, tánc- és színházművészet, képzőművészet, iparművészet) képviselői. A MUS-E foglalkozásokon vezetésükkel e művészeti ágak találkoznak zenéhez kapcsolódó kreatív tevékenységben. A részvétel előzetes, írásos regisztrációhoz kötött. A jegyeket visszaigazolt regisztráció birtokában közvetlenül a foglalkozások előtt lehet megvásárolni a jegypénztárban. Érdeklődés, jelentkezés és regisztráció: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát..

További időpontok: január 21., február 4., 18., március 3., 17., 31., április 14., 28., május 12., 26. (16.00)

 

MeseLadik - Bárka Színház január 8. (vasárnap) 11:00


A MESELADIK a gyermekek élő fantáziájukkal, színház-teremtő kreativitásukkal és szárnyaló képzeletükkel apró előadásokat hoznak létre együtt velünk, a Bárka színészeivel.

Az általában ismert, szokványos meseelőadásokkal ellentétben, itt a gyermekek nem csak kívülről nézőként nézhetik és élvezhetik az előadást, hanem a létrejöttében is aktívan, alkotóan is részt vehetnek. Együtt - itt és most. A mese mindig más lesz - mindig új és spontán, igazodik az aznapi elképzelésekhez. A színészek irányításával és segítségével együtt készítjük el a jeleneteket, a jelmezeket, a díszletet és az arcfestést is. Azt szeretnénk, ha a színház meghatározó spirituális élmény lenne a gyerekek számára.

 

Gyakorlat:

A gyerekek szüleikkel a Bárka Stúdió színpadára érkeznek, ahol azzal kezdjük, hogy megírjuk közösen a meséinket. Ez az összes résztvevő közreműködésével, szavanként történik: a szavakat felírjuk egy táblára, így rögzítjük a történeteket. A gyerekeket csapatokra osztjuk, mindegyik csapat nevet választ magának. Utána a csapatok, vetésforgószerűen végigjárják az alkotói helyszíneket, ahol színészeink vezetik a gyerekek munkáját. A sminkelésben színházunk maszkmestere segédkezik.

 

AZ ELSŐ ÁLLOMÁS: A mese színpadra tétele, amelyekben a gyerekek saját szövegekkel megalkotják a mese jeleneteit.

A MÁSODIK ÁLLOMÁS: Jelmezeket válogatnak a mese szereplőinek, ill. kitalálják a színpadi megjelenítést.

A HARMADIK ÁLLOMÁS: Itt színházi maszkokat készítenek, funkcionálisan.

A NEGYEDIK ÁLLOMÁS: A gyerekek a kész paravánokra a saját meséjükhöz megfestik a hátteret. Mindegyik állomáson, maximum 20 percig tartózkodhatnak, majd minden elkészült előadást bemutatják. A gyerekzsűri dönt, és aznap végén átadjuk a CSÓNAK díjat a legjobb előadásnak. HAJÓZZ VELÜNK!

5-6 éves kortól ajánljuk, a program teljes ideje kb. 3 óra (szünetet bármikor tarthatnak a program alatt, az állomások között)

A kreatív foglalkozás (festés, rajzolás, ragasztás...) miatt ennek megfelelő, kényelmes ruházat ajánlott!