A kortárs gyermekirodalom és közvetítése – konferencia

 

kalvaria

Az ELTE TÓK Kortárs gyermekirodalom kutatóműhelye konferenciát hirdet és szervez A kortárs gyermekirodalom és közvetítése témakörben azzal a céllal, hogy szakmai fórumot teremtsen azon intézményen belüli és kívüli törekvések számára, amelyek a kortárs gyermekirodalom közvetítését célozzák egyrészt a gyerek olvasókhoz, másrészt az ő olvasás- és befogadáskultúrájukat meghatározó közeg(ek) felé.

 

A konferencia az irodalom valamennyi médiumának kontextusában kívánja átgondolni a közvetítés lehetséges módjait, ennek érdekében tanszékközi összefogással (Magyar Nyelvi és Irodalmi Tanszék, kari könyvtár, Vizuális Nevelés Tanszék, Ének-zene Tanszék, Társadalomtudományi Tanszék, Magyar Olvasástársaság, Magyar Gyerekkönyvkiadók Egyesülete, Pozsonyi Pagony, Móra Könyvkiadó és ELTE TÓK HÖK) és a kortárs gyermekirodalom reprezentációjára, megjelentetésére és terjesztésére vállalkozó intézmények, szervezetek és szerveződések bevonásával szeretne fórumot teremteni azok számára, akik vállalkoznak az olvasás- és befogadáskultúra átírására, hatással vannak/lehetnek a gyerekek olvasási szokásaira, olvasmányválasztására.

A szervezők abból az optimális feltételezésből indulnak ki, hogy vannak még potenciális irodalomolvasók, és a Gutenberg-galaxis hagyományai integrálhatók a Neumann-galaxisba, csak az olvasmányok megválasztását és feldolgozásuk módját kell a megváltozott igényekhez igazítani. Ennek érdekében várják azon elméleti és gyakorlati szakemberek jelentkezését, akik kutatási eredményeik, ill. gyakorlati tapasztalataik megosztásával, korszerű módszertani technikák bemutatásával hozzá tudnak járulni a pedagógiai praxis innovációjának befolyásolásához.

 

A konferencia szervezői az alábbi témákban várják az előadókat:

SZÖVEG — anyagszerűség, poétikai funkció

IRODALMI SZÖVEG INTERMEDIÁLIS MÁTRIXBAN –

-szöveg / betű / zene / illusztráció / mozgókép / könyv / test / mozdulat értelempotenciálja

OLVASÁS — manipulálhatóság

AZ OLVASÁS mint szabadidős tevékenység KONTRA (?) más, a szabadidőt nagyban lekötő MÉDIUMOK

KIADÁS ÉS TERJESZTÉS — kiadók és könyvesboltok bemutatkozása

KÖNYVTÁRI PROGRAMOK a kortárs gyermekirodalom terjesztésében

A KORTÁRS GYERMEKIRODALOM FELDOLGOZÁSA – módszertani műhely

OLVASÓVÁ NEVELÉS KORTÁRS GYERMEKIRODALOMMAL az iskolás kor előtti valamint az iskolás években

 

A konferencia időpontja: 2012. május 11.

A konferenciához könyvvásár kapcsolódik.

A konferenciára 2012. február 15-ig lehet jelentkezni a jelentkezési lap kitöltésével.

A jelentkezési lap letölthető a honlaprólhttp://www.tofk.elte.hu/web/egyeb/Kortars_jelentkezesi_lap.doc .

Az előadások absztraktját február 28-ig kérjük elküldeni. (max. fél A/4-es oldal terjedelemben) az alábbi címekre: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.;Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

A jelentkezők 2012. március 15-ig értesítést kapnak előadásuk, prezentációjuk elfogadásáról, a kijelölt szekciókról s a végleges programról.

Az előadások időtartama: 25 perc.

 

A konferencia részvételi díja: 4500 forint. A konferencia helyszíne: ELTE TÓK, Bp. Kiss. J. altbgy. u. 40.

 

Forrás: csodaceruza