Az aktív idősödés európai éve

big-determinants active age1

Az Európai Parlament 2012-t az aktív idősödés és a generációk közötti szolidaritás európai évének nyilvánította.

 

Hazánkban az aktív idős takarít, gyereket gondoz, mosogat, kukázik, utcát seper, mcdonalds-kisegítő, stb. Az aktív idős nő kisnyugdíjas, létminimum alatti takarékos magányos várakozó, akinek mnden tartalékát elvitte az állam, a gyerekei vagy szerettei kapták vagy vették el tőle. A legális életformák: idősotthon, betegségek, rák, stb, gyorsított ledarálódás.

 

 

Napjainkban sajnos túl gyakran fordul elő, hogy az öregedésre eredmény helyett fenyegetésként gondolunk, miközben a társadalom fiatalabb fele sokszor teherként tekint az egyre növekvő számú időskorúra, holott az idősek értékes tapasztalatai és szakértelme a fiatalok számára is hasznosnak bizonyulhatna. Az ellentmondás feloldása az aktív időskorban rejlik, azaz az idő múlásával is aktívnak kell maradni.

 

Az aktív idősödés és a generációk közötti szolidaritás európai éve tehát nemcsak a fiatalabb korosztályhoz kíván szólni, hanem az idősebbekhez is.

Az előttünk álló évben sorra kerülő rendezvények és konferenciák arra igyekeznek majd rávilágítani, hogy nem kell félni az idősödéstől, mert 60, 70 vagy 80 évesen is megtalálhatjuk helyünket a társadalomban.

 

Az aktív idősödés lényege, hogy az évek előrehaladásával, egyre többet hozzunk ki magunkból, ne pedig kevesebbet.

Az aktív idősödés európai évének célja továbbá, hogy olyan innovatív megoldásokra hívja fel a figyelmet, amelyek – az idősek bevonásával – hozzásegítenek a gazdasági és társadalmi válság kihívásainak leküzdéséhez.

Az aktív idősödés cselevést kíván meg a gazdasági élettől és a társadalom egészétől is, hiszen a munkaerőpiacot, az egészségügyet, a szociális ellátásokat, a felnőttoktatást, a közlekedést vagy éppen az informatikai szektort alkalmassá kell tenni az idősek bevonására.

 

Forrás:
dr. Gurmai Zita - európai parlamenti képviselő, 
Kiadó: Magyar Szocialista Párt Európai Parlamenti Delegációja
OS: az országos sajtószolgálat közleménye.