Napi ajánló - Fotók - Új munkák kiállítás

Írta:  Pákh Éva

329369 1

A világ legrangosabb szakmai szemléin sikerrel szereplő magyar és lengyel fotográfusok, Berekai Judit és Tomasz Gudzowaty munkáit felvonultató első közös kiállítás november 22-én, kedden nyílik a Lengyel Intézet Nagymező utcai kiállítótermében. Míg Berekai fotósorozata a romániai cigányság életéről fest árnyalt képet, addig Gudzowaty a Sao Paolo nyomornegyedében működő Boksz Akadémia életét, a helyi fiatalok mentális fejlődését, a periférián élők támogatását célzó sportlétesítményt, és annak karizmatikus szellemi vezetőjét mutatja be.

A más-más tájakon, kontinensen készült, eltérő kultúrákat bemutató portrék azonban mindkét alkotónál mélyszegénységben élő emberi sorsok, közösség, küzdelem és kitartás érzékenyen és hitelesen megfestett tablóivá válnak.

 

 

Cigányok

Románia 2007-ben, néhány hónappal az EU-csatlakozás előtt. Berekai Judit magyar fotóriporter nosztalgikus és megragadó képet festett az ínség és a jövőtlenség mindennapjairól, az ott élő cigányság helyzetéről, kísérletet téve a mai társadalom elvesztett értékinek felkutatására. Ennek az etnikai csoportnak a világa egy olyan gettóra emlékeztet, melyet a bizalmatlanság láthatatlan fala övez, a környezet ellenségessége, s melyet egyúttal paradox módon a titokzatosság aurája leng körül. A kulturális sztereotípiák a cigányok életét a zavartalan szabadsággal azonosítják. A valóság ennél bonyolultabb, és sokkal kevésbé romantikus. A központban a család és a törzsi szolidaritás elve áll. A komplikált törzsi-nemzetségi rendszer és a vele járó függőség szinte teljesen meghatározza az egyén életét, de egyúttal oltalmazza is őt az idegenek felől érkező - sajnos nem mindig képzelt - fenyegetéstől.

Berekai Judit fotóriportjának hősei a politikai és gazdasági élet perifériáján, krónikus szegénységgel küszködve képesek békét és boldogságot meríteni abból a sorsból, mely osztályrészül jutott nekik.

 

Bokszolók

A húszmilliós lakosságú Sao Paoloban majd háromezer viadukt van. Ezek egyikének lábánál, a város egyik legszegényebb negyedében, Zona Leste-ben működik az ún. Box Akadémia, melynek alapítója Nelson Garrido, egykori hivatásos bokszoló, kinek társadalmi küldetése az emberek - s főként a fiatalok - kiszakítása a nyomor és munkanélküliség, bűnözés és narkó ördögi köréből a sport és az oktatás segítségével. A karizmatikus "O Louco dos Viadutos" (A viaduktok bolondja), nemcsak a helyi lakosság rokonszenvét és tiszteletét élvezi, de a hatóságok támogatását is, akik számára a mester legutóbb még mintaként is szolgált, a viaduktok alatt működő sportközpontok létrehozásához. Az Alcantara Machado viadukt bokszolóiról készült portré-sorozatot Tomasz Gudzowaty 2011 augusztusában készítette.

 

Lengyel Intézet 2011. november 22. (kedd) 18:00- 2012. január 31. (kedd)

 

forrás: port.hu