Nyomtatás

Cikkajánló - Autizmus: új diagnózisra lehet szükség

autism

Az autista gyerekek esetében nem ritka, hogy egyéb nehézségek – például tanulási zavarok vagy depresszió – is nehezítik a mindennapjaikat, ám egy nemrég megjelent tanulmányból kiderül, hogy a kor előrehaladtával ezek a kísérő problémák eltérő módon hathatnak, és megeshet, hogy idővel új diagnózis felállítására van szükség. - hvg.hu cikkét ajánljuk.

 

A Pediatrics című online lapban megjelent tanulmány során a szakemberek közel 1400 olyan gyerek adatait nézték át, akiknél vagy jelenleg is fennállt az autizmus, vagy valamikor a múltban állították fel róluk a diagnózist, ám az mára már elavult. A vizsgálat során három korcsoportot különítettek el, a 3-5, a 6-11, illetve a 12-17 éveseket.

 

Tristam Smith, a Rochester Egyetem viselkedéskutatója a vizsgálati eredményekből azt a következtetést vonta le, hogy a fejlődésbeli lemaradás növeli a valószínűségét annak, hogy valakinél megmarad az autizmus, ez pedig jó támpont lehet a szülők számára is, akik gyakran szeretnék tudni, mire számíthatnak a jövőben autista gyermekük állapotával kapcsolatban.

 

Tovább a teljes írásra