Geréb-per: szakértők nélkül

 

jury

Továbbra sem hajlandó a bíróság a Geréb perben meghallgatni a védelmükben fellépő tekintélyes hazai és nemzetközi szakértőket. A bábák szempontjából lényeges bizonyítás lefolytatása helyett a mainapon a vád és perbeszédre került sor.

A mai napon megkezdődött dr. Geréb Ágnes és további négy bábatársa ellen indult büntetőeljárás másodfokú tárgyalása a Fővárosi Ítélőtábla előtt. A tárgyaláson a bábák védelmét ellátó ügyvédek két olyan hazai orvos szakértő meghallgatását és bevonását indítványozták, akik az eddigi szakértőkhöz képest az egyik ügy lényeges kérdéseiben eltérő, szakmai álláspontot képviselnek. Az ügyvédek szerint ezért rendkívül fontos, hogy az ügy lezárása helyett folytatódjon az eljárás és az új bizonyítékok figyelembe vételével születhessen meg a jogerős ítélet az ügyekben.

 

Mindemellett az ügyvédek ismételten indítványozták, hogy a Bíróság hallgassa meg azokat a nemzetközi szakértőket is, akik - a hazai orvos szakértőkkel ellentétben - nem csak a kórházi szülés, hanem az otthonszülés vonatkozásában is kiemelkedő tudással és tapasztalattal rendelkeznek. A szakértők között szerepel többek között a szülész-neonatológus Marsden Wagner is, aki az Egészségügyi Világszervezet Női- és Gyermekegészség Központjának volt 15 évig az igazgatója. A világhírű orvosprofesszor mellett még másik két nemzetközi szakember készített az ügyekben szakvéleményt, amelyeket az elsőfokú bíróság teljesen figyelmen kívül hagyott, és elutasította a tanúként való meghallgatásukat is.

 

A Bíróság az ügyvédek indítványát a mai napon elutasította.

A Születésház Egyesület és az Igazságot Geréb Ágnesnek Mozgalom ismételten felhívja a figyelmet arra a szomorú és igazságtalan
helyzetre, hogy a közel két évtizedes jogszabályi mulasztás miatt az otthonszülések kísérésében kiemelkedő tapasztalattal és tudással bíró bábák többsége jelenleg büntetőbíróság előtt áll. Bár az ügyek kivizsgálása fontos szakmai és társadalmi érdek, a bábák felelősségének kizárólag büntetőjogi rendszerben történő vizsgálata és ezzel az otthonszülés kriminalizálása komoly emberi jogi problémákat vet fel.

 

 

A Születésház Egyesület (SZE) és az Igazságot Geréb Ágnesnek Mozgalom (IGÁM) Sajtóközleménye