Programajánló - egész hétre

childdraw

Kis módosítás eredményeképpen mostantól minden hétfőn elhozzuk az egész heti ajánlót, hogy olvasóink időben készülhessenek a jobbnál-jobb programokra. Kiállítás, mozi, filmek, pályázat - Pákh Éva ajánlja.

 

Mesepályázat

 

 

Ha füledbe csengenek édesanyád szebbnél-szebb meséi, ha úgy érzed másokat is érdekelhet milyen meseszövéssel kíséred álomba kisgyermekedet, vagy ha csak úgy érzed Te álmodtad meg a legszebb történetet a világon, itt az ideje, hogy másoknak is megmutasd.


A Tollal.hu Irodalmi oldal meseíró pályázatot hirdet minden korosztálynak a Dörmögő Dömötör kulturális gyermeklap támogatásával.

A pályázat témája: Pite, a kissün és barátai


Pályázati feltételek: egy szerző legfeljebb 3 mesét küldhet be. A művek terjedelme nem lehet hosszabb, mint maximum 3 200 - 3 500 karakter. Az előzetes szűrés után kiválasztott 5 pályaműből a Dörmögő Dömötör fogja kiválasztani azt az egy mesét, melyet megjelenhet nyomtatásban. A Dörmögő Dömötör szerkesztősége csak kölcsönös megfelelőség esetén, honorárium nélkül közli az írást, a szerző pedig felelősséget vállal, hogy a beküldött pályamű saját szellemi terméke.

A pályaműveket a már ismert módon kell a Tollal.hu oldalra feltölteni, a "Dörmögő" jeligével.

 

Előzetes nevezési díj nincs. Az érvényes pályázat feltétele a Tollal.hu oldalon való regisztráció, a pályázati anyag megfelelő formátumban való feltöltése, elküldése és a pályázati feltételek elfogadása.

A pályázat beadási határideje: 2012. április 1
Az elbírálás határideje: 2012. április 15
Eredményhirdetés: 2012. április 16

 

 

 

Tündérszó meseíró pályázat

 

 

A székesfehérvári Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár már harmadszor hirdeti meg nemzetközi meseíró pályázatát.

A pályázatra a világ bármely országában élő 8?15 éves gyermekek magyar nyelven írott meséit várják postai úton vagy e-mailben, csatolt dokumentum formájában 2012. április 15-ig.

 

A pályázatra az 1997. január 1-je és 2003. december 31-e között született gyermekek négy példányban elküldött meséit fogadják.

A mese mellett, kérik, feltétlenül csatolják külön lapon (1.) a meseíró nevét, (2.) születési idejét (év, hónap, nap), (3.) postacímét (ország, település, utca, házszám, irányítószám), és (4.) szülei egyikének e-mail és telefonszámát!

 

A pályaművek terjedelme minimum 2000 és maximum 6000 karakter (1?3 nyomtatott oldal) lehet. Témájukkal, irodalmi formájukkal kapcsolatban nincs semmiféle megkötés. Egy pályázó csak egy mesét küldhet be a zsűrinek.

 

 

Klasszikus mese a mozikban: A szépség és a szörnyeteg

 

A történet régi, mégis időtlen: egy kis francia falucskában él egy káprázatosan szép, megejtően bájos és okos fiatal leányzó, Belle, akit szabályosan üldöz szerelmével a jóképű, de durvalelkű, törtető Gaston. Egy napon Belle apját elrabolja a környéken magasodó kastélyban lakó, rettegett szörnyeteg, és "váltságdíjként" a leányt kéri. Belle gondolkodás nélkül feláldozza magát, és önként besétál a szörny csapdájába.

Mozik


Tv-kínálat


Börtönélet

- Ilyen egy börtön belülről! - szólhat a rendőrségi instruktor a gyerekekhez. A sorozat ugyanis az amerikai fiatalkorúak körében történő bűnmegelőzéssel foglalkozik. A 11-18 éves korosztályhoz
tartozó, különböző etnikumokból származó, veszélyeztetett gyerekekhez szól. Tájékoztatja őket, méghozzá meglehetősen kemény eszközökkel, a bűnözés következményeiről. A program fontos része a börtönlátogatás, ahol a fiatalok azt láthatják, milyen is egy valódi büntetés-végrehajtó intézet.

22:25, Hétfő (február 20.), Spektrum

 

Szögesdrót Rodeó

 

1995. június 16-án a 18 éves Jerry Brown megölt egy embert egy kis zacskó marihuánáért. Életfogytiglanra ítélték a szabadon bocsátás lehetősége nélkül, és Angolába, a Louisianai Állami Büntetés-végrehajtási Intézetbe küldték, Amerika leghírhedtebb, legnagyobb és legszigorúbban őrzött börtönébe. Mostanra Jerry Brown egy brutális és vitatott esemény sztárja lett, az Angola Börtönrodeóé. Az októberi vasárnapokon önként jelentkező elítéltek küzdenek a bikákkal mindenféle edzés nélkül. Ez az alkalom lehetőséget ad nekik, hogy néhány másodpercre élvezhessék a dicsőséget a tízezres tömeg előtt, és hogy keressenek egy kis pénzt. Jerry Brown szemüvegén keresztül vizsgáljuk meg a világ egyik legkeményebb bűnüldözési és igazságszolgáltatási rendszerén lévő repedéseket, ahol az igazságszolgáltatás és a politika összegabalyodik.

22:00, Hétfő (február 20.), Viasat Explorer

 

Zenés programok


Multi Talent Musical Iskola

 

Minden szombaton 9.00-12.00

Vezeti: Zezula Tibor

Várunk mindenkit 7 éves kortól, akit érdekel a musical és a színház világa. Az iskola legfőbb feladata az ismert művek repertoárra vétele, valamint a saját zenés mesejátékok, musicalek színpadra állítása és bemutatása. Emellett a fiatalok - fellépő csoportokba szerveződve - lehetőséget kapnak országos rendezvényeken való szereplésre is.

Kiemelt célként kezelik saját zenei cd-k, dvd-k kiadását, mellyel tanítványaikat szeretnék hozzájuttatni a magas szintű stúdiógyakorlat megszerzéséhez, emellett egyéni ambícióik és érvényesülésük kiteljesedését is segítik.

Információ: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

Budavári Művelődési Ház január 28. (szombat) 09:00- február 25. (szombat) 12:00


Katáng zenekar: Az üveghegyen túl...

A Napraforgó - "Mesék határon innen és túl" című kamaraszínházi sorozat 3. előadása 3-10 éves korú gyermekeknek.

Szeretettel várunk minden óvodás és kisiskolás csoportot, akik kedvelik, ha az előadásokon közvetlenül is részt vehetnek, megszólalhatnak, együtt játszhatnak az előadókkal és a mesebeli szereplőkkel.

Az "Üveghegyen túl..." kalandozás a mesék földjén - megzenésített versek segítségével. Az úton a vándorok találkoznak tündérrel, óriással, a világszép királykisasszonnyal és még sok mesebeli teremtménnyel. Bensőséges hangulatú dalaihoz a Katáng a magyar irodalom költőit (Horgas Béla, Varga Imre, Gazdag Erzsi, Kiss Dénes, Kányádi Sándor, Verseghy Erzsébet, Takács Zsuzsa) hívta segítségül. Zenei világát akusztikus és népi hangszerek, így a kelta hárfa, furulya, a harmonika, a nagybőgő és sokféle ütőhangszer színezi.

Jegyek 600 Ft-os áron korlátozott számban kaphatók - telefonos előjegyzés alapján.

AGORA Gyermekek Háza február 20. (hétfő) 09:30


Kulturális programok


Debreceni Irodalmi Teaház

Kortárs novellák, irodalmi művek kerülnek bemutatásra az estek alkalmával, melyen az előadó irodalomtanárok a diákok bevonásával egy beszélgetés keretében ismerkednének az adott műalkotással. A cél ezzel az irodalom, az olvasás, a könyvek népszerűsítése, kellemes oldott közegben, teaházi hangulatban.

Az est háziasszonya: Belányi Zsuzsa

 

További programok:

Febr. 20. 18:30 "Lányok anyákról" a Dzsungel a szívben c. antológiából; Házigazda: Berta Erzsébet, Közreműködik: Mészáros Tibor

Márc. 5. 18:30 Háy János: Házasságon innen és túl; Az est házigazdái: Belányi Zsuzsa - Tolnai Zita - Vígvári Edit

Márc. 19. 18:30 Szvoren Edina: Pertu c. kötete, Házigazda: Vígvári Edit

Ápr. 2. 18:30 Gion Nándor; Házigazda: Palotai Erzsébet

Ápr. 16. 18:30 Nőkről nőknek, Vendégünk: Keresztury Tibor

Ápr. 30. 18:30 Varró Dániel; Házigazda: Buti Boglárka

Máj. 14. 18:30 r-év-út; egy skizofrén blogkönyve, Házigazda: Újhelyi Kinga

Máj. 30. 18:30 Gyürky Kata: Ludmilla Ulickaja novellája saját műfordításban

http://www.romkertdebrecen.hu/wp-content/uploads/2012/01/irodalmi_plak%C3%A1t.jpg

 

 

Mindenki színháza - Tanuljunk színházat!

BABSZEM JANKÓ vásári kesztyűsbáb-játék, élőzenével - a ZIRÁNÓ SZÍNHÁZ előadása Benedek Elek meséjének nyomán gyerekeknek, felnőtteknek

Sorozatunk - a gyerekközönségen kívül - gyakorló és leendő pedagógusoknak, szülőknek, színházbarátoknak és pártolóknak szól, hogy az előadások eljussanak értő és értéket továbbadni tudó közönségükhöz.

Az előadások utáni beszélgetéseket Gabnai Katalin drámapedagógus, színházi szakíró vezeti, de számítunk a nézők aktív közreműködésére is.

Marczibányi Téri Művelődési Központ február 20. (hétfő) 18:00

 

 

Játékok: titkok, csodák, örömök

 

Napjainkra már több mint 25.000 muzeális értékű darabot őriz az intézmény, melyek között az ősi eredetű csigacsont játékok, egyszerű népi játékok együttesei mellett a polgári világ míves kivitelű gyári játékai, a hazai iparművészet egyedi alkotásai, valamint a gyermekirodalom, a különböző játékgyűjtemények és a bűvészet valódi könyvritkaságai is megtalálhatóak. A sokféle anyagból készített tárgyak témaköre rendkívül gazdag, melyet különböző népek hagyományos játékszereinek sajátosságai színeznek. Az önálló darabok mellett e gyűjtemény a szomszédos országok, emellett a lengyel, észt, mordvin, mexikói és japán nép játékkultúrájának jelentős együtteseit őrzi. A legrégebbi játék egy valódi műremek, francia mozaikrejtvény az 1760-as évekből, a legújabbak pedig napjaink egyedi, iparművészeti tárgyai. A túlnyomórészt 19. század második feléből és a 20. század első évtizedeiből származó polgári játékok számára különleges hátteret jelent az Udvardy és a Kovachich család sokoldalú hagyatéka.

A kiállítás feleleveníti a 20. század első évtizedeinek iparművészeti játékterveit és megvalósult tárgyait, közöttük a képzőművész Undi S. Mariska, Juhász Árpád és az építész Márkus Géza munkáit, a néhai festő és rajztanár, Grabowieczky Leon évről évre egyre gazdagabban kirajzolódó játékkészítő műhelyét. Mindennek folytatásaként jelennek meg az 1970-es évek hazai alkotásai, és napjaink kézműves játéktárgyai.

Az állandó kiállítás hétfő kivételével 10-12.30-ig és 13-17 óráig látogatható.

 

 

Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhely


Forrás: Port.hu