Nyomtatás

Cikkajánló - Bilincsben vittek el roma gyerekeket az iskolából

 

dzsaj-bhim-strategia-1

A sajókazai Dr. Ámbédkar iskola épületét csütörtökön délután 8-10 rendőr vette körül, és négy 14-16 éves fiatalkorút (3 lányt és egy fiút) bilincsbe verve vitték el. Az esetről az iskolát fenntartó Dzsáj Bhím (Segítő Kéz) buddhista közösség vezetője, Orsós János számolt be. - írja az index.

 

Orsós szerint a fiatalokat a rendőrség a múlt héten már kihallgatta, miután két lány egy fiú miatt összekapott. A mostani előállításnak, mint mondta, semmilyen tudható alapja nincs, a kényszerintézkedést pedig teljesen érthetetlennek nevezte.

 

Orsós elmondta, hogy az épületet körbekerítették a rendőrök, majd bementek az épületbe, ahol a tanárok füle hallatára cigányozni kezdtek. Orsós az iskola igazgatójával, Derdák Tiborral a gyerekek után ment a helyi rendőrőrsre, ahol "Na, megjött a Dzsáj Bhím! Takarodjanak innen!" – felkiáltással fogadták őket. Végül csak Derdáknak engedték meg, hogy maradjon, miután közölte, hogy igazgatóként felelős a gyerekekért, de Orsóst és a cigány önkormányzat vezetőjét kidobták.

 

Az Index kíváncsi, hogy mi indokolta az indokolatlanul erélyesnek tűnő rendőri fellépést, illetve hogy mi a megyei főkapitányság álláspontja a cigányozással kapcsolatban, a kérdéseket elküldtük a rendőrségnek.

 

A délután az MTI-nek kiadott megyei rendőrségi közlemény ezekre nem ad választ: eszerint csoportosan elkövetett garázdasággal és személyi szabadság korlátozásával gyanúsítanak négy fiatalkorút, akik a sajókazai iskolában inzultáltak egy 17 éves lányt. A rendőrök gyanúsítottként hallgatták ki őket; tettüket beismerték, panasszal a rendőri intézkedéssel szemben nem éltek, nem vették őket őrizetbe.

 

Orsós arra gyanakszik, hogy a rendőrök valójában a népszámlálási nyomozás sajtóvisszhangja miatt próbálnak bosszút állni. Miként hétfőn az Index megírta, a rendőrség a két sajókazai romatelepen a romák vallási hovatartozására vonatkozó népszámlálási kérdésre adott válaszok nyomozati felhasználásához gyűjtött hozzájárulásokat. Az adatokat azonban a cenzust lebonyolító KSH ha tehetné, sem tudná kiadni, azok ugyanis nem névhez kötöttek.

 

Az elhúzódó konfliktus hátterében az áll, hogy a buddhista közösség missziós munkája eredményeképpen a helyi romák öntudatosabban, szervezetebben képviselik a jogaikat és az érdekeiket, ami sérti az évtizedek alatt kialakult status quót, és komoly többségi ellenállásba ütközik.

 

 

forrás (index.hu)

 

Bővebben:

A Tilos rádió Szőnyeg alól c. cigány érdekvédelmi mai adása ezzel a témával (is) foglalkozik.

A Dzsaj Bhím Közösség munkájáról

Az Amnesty International beszámolója a történtekről