Nyomtatás

Cikkajánló - Kreatív szegénység - egy gyermekművész története

KISKEPZO 17

"A legjobb dolog a világon az, ha az ember leül egy üres papírral és egy ceruzával, és valami olyasmit hoz létre, ami addig csak az ő fejében létezett" - vallja történetünk főszereplője. Ilyenkor elszállnak a gondok, ilyenkor nem létezik pénztelenség. Ilyenkor nagybetűs Alkotás születik. Ezáltal pedig egy nagybetűs Művész, egy nagybetűs Hős jön a világra. - írja a pozitívnap oldal.

Virág Tünde egyszerre szegény és gazdag gyerek. Szegény, mert mindössze havi 180 ezer forintból él édesanyjával és négy lánytestvérével egy fővárosi albérletben. Gazdag, mert olyan értelem, kiváncsiság és önkifejezési képesség birtokosa, amit még a milliárdosok sem vehetnek meg egy nagy bevásárlóközpont legdrágább üzletében.

A szegénység kreatívvá tesz 

Tünde 16 évesen, a kamaszkor csúcsán is eltökélten halad célja felé. Egyszerre kűzd a szegénységével, a kortársaival és a saját maximalizmusával. Rajzol, fest, ír, mozaikot rak, ötvös szakkörre jár, diákfilm-forgatást és osztálykirándulást szervez. Alkot. Alkotni tanul. Öt percig képes sorolni a példaképeit, miközben Ő „csak” csendben példát mutat.  

 

Nem akadályozza, kreatívabbá teszi a szegénysége. Ha nincs eszköze, azt használja fel ötletesen, amije van. Türelemmel, szorgalommal, akarattal kompenzálja versenytársai előnyét. Virág Tünde története arról szól, hogy a szegény gyerekkor miként tölt fel erővel egy tehetséget. Arról, ahogy a kreativitás utat tör magának a társadalom legmélyéről is. Arról, hogy az értelem, a motiváció és az akarat nem pénz kérdése.

 

 Tovább a teljes írásra