Programajánló - Március IV.

Írta:  Pákh Éva

jarhatatlan

Programajánló március utolsó hetére, filmmel, kiállítással és előadással, Pákh Évától.


Reflektor - Magyarhangya sorozat

Reflektor címmel indítunk vetítési sorozatot. Rávilágítunk olyan társadalmi jelenségekre, amelyek körülvesznek, de időről időre elfelejtjük, és azokat az embereket, csoportokat, közösségeket is, akik ebben élnek.

Első témánk a nevelőintézetben való felcserepedés, ennek az intézménynek a hatása a bentlakókra. Sokat halljuk azt hogy látszik, ha valaki intézetis gyerek volt, kitaszítottá válik azok közöt, akik családban nőttek fel. És ehhez kapcsolódóan beszélünk még árvaságról, örökbefogadásról.

reflektor01 #árvaság #nevelőintézet #kitaszítottság #örökbefogadás

18:00órától vetítjük Bogdán Árpád Boldog új élet c. filmjét

Napjaink egy névtelen városában játszódik a történet, névtelen szereplőkkel. Meghatározhatatlan idő, üres, elhagyott terek és alagutak, személytelen városrészek, külvárosi miliő. A szociális periféria dísztelen kellékei. Itt él főszereplőnk egyedül, egy lakótelepi lakásban. Ő roma, nevelőotthonban nőtt fel, szüleit nem ismeri. A világról és annak szabályszerűségéről szinte semmit se tud.

38. Magyar Filmszemle (2007) - Legjobb eredeti filmzene: Membran
38. Magyar Filmszemle (2007) - Első filmes rendezői díj: Bogdán Árpád
38. Magyar Filmszemle (2007) - Diákzsűri Első Játékfilmes Fődíja: Bogdán Árpád

19:30tól vendégünk a rendező: Bogdán Árpád. Beszélgetőpartnere Gyárfás Dorka.

jegyár: diák 950/ felnőtt 1200

Odeon-Lloyd mozi


Járhatatlan út - mozi

A Járhatatlan út egy agytumorban szenvedő férfi utolsó hónapjairól szól, arról, hogy hogyan dolgozza fel ezt a szituációt valamint, hogy mindezt hogyan éli meg a felesége és a két gyereke.

Mozik

 

Tavaszi hadjárat - kiállítás

Az 1849-es tavaszi hadjárathoz kapcsolódó interaktív közös gondolkodásra és együtt munkálkodásra várjuk az érdeklődő látogatókat. Ezen a napon megtudhatják, hogy mi a közös a háború és a főzés között, milyen kézi lőfegyver típusokat használt a korabeli gyalogság és lovasság, mi is valójában a lóding, hogyan harcolt a tüzérség, milyen módon védekezhetett a gyalogság a lovasroham ellen, valamint azt is kiderítjük, hogy mi a közös a marketing és a huszárság egyenruhájának színei között?...

A múzeumba történő belépés ezen a napon ingyenes, a programokon történő részvétel díja 400,- forint/fő!

 

A részletes program:

10.30 Lőfegyver bemutató, mágneses puzzle, pörgő nyuszi készítése

11.30 3 D-s 6 fontos ágyú makett összeszerelés, fegyvermustra, kézbe vehető korabeli fegyverek

13.00 Múzeumpedagógiai foglalkozás az 1849-es tavaszi hadjáratról (Kiállító terek)

14.30 Lőfegyver bemutató, mágneses puzzle, pörgő nyuszi készítése

 

Gyümölcsoltó Boldogasszony Napja - fesztivál

Elég volt a szürke nappalokból, az álmosító reggelekből és a túl korán érkező estékből...!

Ha máshonnan nem is, az erdő hangjaiból biztosra vehetjük, hogy visszafordíthatatlanul és tettre készen megérkezett hozzánk a várva várt Tavasz: elrendezte kócos fürtjeit, hanyagul csípőre tette két kezét, mély levegőt vett, és az erdőre kiáltott: JÓÓÓÓÓ REGGELT, TERMÉSZET!

A madarak teli torokból csicseregnek, csivitelnek, csiffegnek-csaffognak, nyitnikéznek, és még ki tudja, hányféle ?nyelvjárással? fújják, fütyülik a tavasz sajátos, szívmelengető himnuszát...A nyitott ablakon beáramló zsongás, a föld langyos illata, és a madárnótaszó vidám egyvelege néha tényleg azt az érzést kelti, mintha egy élő képeslap részesei lennénk.

Az erdő felbolydult, és nekünk is csupa örömteli esemény jut eszünkbe: március 25-én, vasárnap - reményeink szerint- napsugaras reggelre ébredünk majd, és várunk minden kedves érdeklődőt szeretettel, aki részese kíván lenni Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepségének. Tarkabarka, értékes portékákat kínáló árusokkal, Állatijó Bemutatókkal és remek hangulattal készülünk erre a napra is.

Az ünneplésre jól megalapozott okunk van, ugyanis a néphit szerint ezen a napon fogadta méhébe Szűz Mária Jézust, másfelől ekkor indul meg igazán a mezők növényeinek növekedése, ekkor oltották a gyümölcsfákat, és végezték a szemzést. A hiedelem szerint ezen a napon nem volt szabad a beoltott fát letörni, vagy levágni, mert vér folyt volna belőle, "aki ilyen fát levág, megvakul, halála után pedig elkárhozik". Nos, a nem sok jóval kecsegtető, igen hasznos, ám néhol egyenesen horrorisztikus figyelmeztetések tudatában, egyet bizton állíthatunk: ha rajtunk múlik, egyetlen fa vére sem hullik alá majd ezen a napon...

Igen elfoglalt lehet mostanában Gyümölcsoltó Boldogasszony, ugyanis többek között ő indítja el a mezők növekedését, a fű sarjadását, a rügyeket is előkészíti a fakadásra, valamint a télen más vidékre költözött énekesmadarakat is ő hozza vissza... Csodálatos tevékenysége során a természet felébred hosszú, téli álmából, nyújtózik egy jóízűt, majd annak rendje és módja szerint elkezdi... az életet.

Bizonyos falvakban ezen a napon a békákat figyelik, megszólalnak-e. Ugyanis a hangoskodó békák azt jelzik, hogy ezen időponttól kezdve még negyven napig hideg lesz. Mi nem hallottunk egyetlen brekegést sem... az erdő énekes madarai esélyt sem hagytak a békakórusnak kibontakozni...


Csalafinta Karagöz - előadás

Mi történjen a város sütödéjével, ha az üresen áll? Működtessük becsületesen, vagy adjuk el a berendezéseit egy ócskásnak? Esetleg készítsük el benne mások ételeit, és lakjunk jól belőle? Ha mindezt egy vérbeli görög csalóra bízzuk, nem kérdés mi lesz belőle...

A mediterrán vidékről származó árnyjáték-komédiánkból megismerhetjük Karagözt és családját, barátait, ellenségeit, és persze az igazi görög sziesztát!

 A BÓBITA BÁBSZÍNHÁZ előadása


Forrás: port.hu