Programajánló - Április I.

Írta:  Pákh Éva

program

 

Az áprilist is változatos programokkal kezdjük. Állatbemutatók, nyuszisimogató, alkotóműhely és húsvéti előkészületek, Pákh Éva ajánlja.

Állatijó Bemutatók

2012-ben újra Állatijó Bemutatók! A Budakeszi Vadaspark interaktív állatshowja idén is sok vidám percet szerez majd látogatóinknak. Még több állat, még több érdekesség és még több felejthetetlen pillanat!

 

2012-ben is minden hétvégén érdekes állatbemutatókkal várjuk kedves látogatóinkat a Vadaspark színpadján! Az előadások 11:00, 13:00 és 15:00 órakor kezdődne. A pontos dátumokat és az előadások tematikáját a lenti beosztásban láthatják részletezve.

 

A 2012-es év előadásainak tematikái:

 

1) Az alkalmazkodás mesterei

A bemutatók során a környezetünkben élő állatokat testközelből figyelheti meg és sok olyan részletet tudhat meg róluk, amit eddig nem is gondolt volna.

Testfelépítésükről, tulajdonságaikról, életmódjukról és természetesen a velük való helyes viselkedési formákról.

2) Ragadozó madarak

A vadasparkban bemutatott fajok egyedeinek látványetetése közben a hazánkban előforduló leggyakoribb ragadozó madarak külső jellegzetességeit ismertetjük. Felhívjuk a figyelmet a ragadozó madarak természetben betöltött szerepére, a védettségük okára, annak jelentésére és a rájuk leselkedő ? emberi tevékenységből adódó ? veszélyforrásokra.

3) Kiskerti ornitológia

Az egész Földünket benépesítő madarak sokoldalú alkalmazkodása nap mint nap lenyűgözi az embert. A bemutató során kiemelt figyelmet fordítunk azon fajokra, melyek etetéssel, itatással, odúk kihelyezésével közvetlen megfigyelésre és bensőségesebb kapcsolat kialakítására adnak lehetőséget.

Szemléltetésképpen a kereskedésekben beszerezhető, könnyen tartható fajok (papagájok, gerlék, kanárik, pintyek) népesítik be a bemutató színpadát, bemutatva a sokszínű madárvilág élőhelyi, táplálkozási, viselkedési sajátosságait.

4) Magyar kutyafajták

A bemutató a kutyák kialakulásának ismertetésével kezdődik, majd megvitatjuk a különböző kutyafajták származásának feltételezett módjait. Különös figyelmet fordítunk a kilenc magyar kutyafajta népszerűsítésére. A program ideje alatt kutyákat látunk munka közben: meggyőződhetünk fegyelmezettségükről, munkakedvükről, bohókás szeretetükről.

Budakeszi Vadaspark (márc.4. - július 29.)


Budavári Húsvéti Sokadalom

Budavári Húsvéti Sokadalom címmel idén első alkalommal az ország egyik legnagyobb húsvéti hagyományőrző, multikulturális családi rendezvényének ad otthont a Budai Vár. A színes forgatag egy ősi rítustánccal, a vár legszebb részein átkígyózó tavaszköszöntő menettel és gólyalábasok attrakcióival veszi kezdetét.


A Budavári Palota terei a három nap alatt a húsvéti ünnepkörre (nagyszombat, rügyfakasztó vasárnap, vízbevető hétfő) épülő hagyományőrző programokkal kelnek életre. Játszóműhelyek, mesterség bemutatók, kézműves vásár, hazai és határon túli népi együttesek fellépései, illetve gasztronómiai különlegességek tárháza nyújt szórakozási, pihenési lehetőséget a bel- és külföldi turistáknak, családoknak, kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

 

Az állandó programok - mint a kézműves alkotóház, mézeskalács palota, állatsimogató és lovaskert, Tojásleső Tündérkert interaktív játszóház és a Világfa meselabirintus, faforgantyús körhinta - mellett két színpadon folyamatosan fellépnek a népzene, néptánc és világzene jeles képviselői, többek között Sebestyén Márta, Gryllus Dániel, Gryllus Vilmos, a Balkán Fanatik, Besh o droM, FERENCI GYÖRGY és a RACKAJAM, GHYMES, Évkerék Zenekar, KOLOMPOS, Magyar Tekerőzenekar, MAKÁM, Prímás Találkozó (Dresch Mihály, Vizeli Balázs, Pál István Szalonna, Balogh Kálmán,Both Miklós, Herczku Ági, Korpás Éva...), SIC TRANSIT, Szalóki Ági, Tatros és még sokan mások. A hagyományőrző csoportok közül kiemelkedik a Mérából érkező kalotaszegi együttes.

 

Szombat este ünnepi koncert, vasárnap és hétfőn táncház és locsoló bál zárja a műsort.

Az eseményt tarkítja az ünnep különleges látványossága, egy tojásokkal ékesített életfa, valamint a Budavári Húsvéti Mesés Séta, mely a vár nevezetességeit soha nem látott módon, szórakoztatva mutatja be.

A rendezvényen fontos szerepet kap a hungarikumokat felvonultató gasztronómia, hiszen a hagyomány szerint húsvétkor véget ér a böjti időszak, és mindenki kedvére hódolhat a kulináris élvezeteknek. A rendezvényre ezért több olyan sztárvendéget is meghívtunk, akik jeleskednek a gasztronómiában. Így vendégünk Benke László, LACI BÁCSI olimpiai bajnok, mesterszakács és Hegyi Barbara színművésznő, aki a közelmúltban adta ki szakácskönyvét.

Budavár április 7. (szombat) - 9. (hétfő)


Tavaszköszöntő húsvéti kiállítás

A Magyar Mezőgazdasági Múzeum az előző évek hagyományait folytatva 2012-ben is különleges, tavaszköszöntő húsvéti kiállítással várja látogatóit március 30-tól április 10-ig!

A kiállítás alkalmával megismerkedhetünk a húsvét történetével és hagyományőrző szokásaival is, de emellett valódi díszített, kézműves és óriás tojásokban is gyönyörködhetünk. Ez idő alatt neves népművészek (tojáshímző és patkoló, fafaragó, kosárfonó, csuhéfonó, mézeskalács készítő, lószőrékszer-készítő) legszebb munkáiból láthatunk válogatást, és készítésüket a helyszínen is megfigyelhetjük.

 

Programok:

1. A húsvéti ünnepkör története

A keresztény világ legnagyobb ünnepének jeles napjait és jelképeit ismerhetjük meg.

2. Húsvéti népszokások

Ünnepi szokások és népi hagyományok korabeli képeit és tárgyait csodálhatjuk meg.

3. Kézműves bemutatók és vásár

Ismerkedés a kézműves mesterségekkel és az ünnepi díszek készítésének fortélyaival. Húsvéti portékák vására.

4. Díszített tojások

Megismerkedhetünk a tojásdíszítés különböző módjaival és valódi hímes tojásokban is gyönyörködhetünk.

www.mezogazdasagimuzeum.hu

www.facebook.com/mezogazdasagimuzeum

Magyar Mezőgazdasági Múzeum március 30. (péntek) - április 10. (kedd)


Nyuszisimogató

Húsvéti nyuszisimogató várja a családokat a Savoya Parkban április 2-től 15-ig. A bevásárlóközpontban kézműveskedni is lehet április 5-én és 6-án délután. A rendezvény ingyenes.


Minden kisgyerek szeretné, ha egy selymes bundájú nyuszikölyköt kapna Húsvétra. A szülők azonban nem szívesen vesznek élő állatot, mert néhány nap múlva megunja a gyerek, és az állat teherré válik. A felnőttek és csemetéik is elégedettek lehetnek, ha április első két hetében ellátogatnak a Savoya Parkba, ahol 16 nyuszi várja őket. Lesz köztük fehér, tarka, fekete, sőt, még kölyöknyuszi is érkezik. A tapsifüleseket ugyan nem lehet hazavinni, viszont szabad őket simogatni, dédelgetni. Az állatok a bevásárlóközpont közlekedő folyosóján kapnak helyet egy 14 négyzetméteres, körbekerített részen. A szülőknek érdemes fényképezőgépet is vinni, hogy megörökítsék a nyuszisimogatást.

 

Hétköznap 12 órától 18.30-ig várják az állatok a gyerekeket, hétvégén pedig 10.30-tól 17.30-ig.

Április első hetében, csütörtökön és pénteken délután kézműveskedésre is lesz lehetőségük a gyerekeknek. A folyosón elhelyezett asztaloknál mindenféle húsvéti dísztárgyat lehet készíteni, például mosolygós bárányokat papírból és fakanálból, vagy a szivárvány színeiben pompázó papírvirágokat. Különleges húsvéti tojást is barkácsolhatnak a látogatók színes gombokból, és papírból tojástartót is készíthetnek hozzá. A kézműves foglalkozásokon szakemberek segítik az alkotó munkát. Mindenkit arra bátorítanak, hogy próbálják meg valamelyik vidám, színes tárgyat elkészíteni, hiszen nem kell hozzá különösebb kézügyesség, csak egy kis kitartás és vállalkozó kedv. Az elkészült remekmű még sokáig emlékeztet a vidám húsvéti ünnepekre.

 

További információ:

http://savoyapark.hu/

www.facebook.com/savoyapark

Savoya Park április 2. (hétfő) - 15. (vasárnap)


ALTERNATÍV MŰVÉSZETI- ÉS DESIGNMŰHELY GYEREKEKNEK

A vágy, hogy létrehozzunk valamit, velünk született sajátosság. Az alkotás örömforrás,amely kreatív gondolkodásra készteti az agyunkat, színesíti a személyiségünket és minden területen szélesíti tudásunkat.

A FIRKAMŰHELY.hu azért alakult, hogy segítsen a gyermekeknek megőrizni és elmélyíteni a bennük lakozó alkotó képességet, a kísérletező kedvet; ráirányítsa a szülők figyelmét az alkotás fontosságára a gyermeki fejlődésben; és nem utolsó sorban azért, hogy népszerűsítse a gyermekek és szüleik körében a vizuális művészeteket és a design-t.

A FIRKAMŰHELYBEN egy olyan gyakorlati módszert képviselünk, amely segít abban, hogy gyermekeinkből kreatív-gondolkodó felnőtteket neveljünk. Hiszünk abban, hogy a szülőknek utat mutatunk, hogyan óvják meg a gyermekeik fantáziáját és kreativitását.

 

A foglalkozásokon játékos módon barangolunk a vizuális művészetek és a design világában: megismerkedünk néhány művészeti irányzattal, a művészek bőrébe bújva, kipróbálunk különféle alkotási technikákat, kísérletezünk az anyagokkal , színekkel, formákkal, tervezünk, gondolkodunk, kombinálunk. Programjainkkal azt szeretnénk elérni, hogy a gyerekek minél előbb megismerjék a vizuális művészet szépségeit, fogékonyak és nyitottak legyenek az újdonságokra és, hogy egy életen át megőrizzék kiváncsiságukat, kísérletező kedvüket.

 

Fontos szabály , a FIRKAMŰHELYBEN, hogy hagyjuk a gyerekeket szabadon alkotni, megmutatunk nekik technikákat, anyagokat, eszközöket, amelyek arra ösztönzik őket, hogy tudatosan, maguk keressék az új tanulási lehetőségeket.

A FIRKAMŰHELY.HU foglalkozásainak időtartama 45 perc. A mũhelyfoglalkozások mindegyike kötődik valamilyen mũvészeti irányzathoz, illetve valamely mũvész, vagy mũvészek,designerek egyéni tevékenységeihez. Fontos szerepet kap a foglalkozásokon a design és a tervezés. Arra buzdítjuk a gyerekeket, hogy önállóan gondolkodjanak, keressenek minél több választ a feltett kérdésekre és megoldásaikat ízlésesen, tisztán, érthetően tálalják.

 

A FIRKAMŰHELY.hu alapprogramja 2009 óta szerepel az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület műjegyzékében. A műpéldány száma: 090511001T A program szerzője és tulajdonosa: O. Horváth Réka

 

Bővebb információ