Nyomtatás

Cikkajánló - Legalizálták a gyermekmunkát Magyarországon

tivornhungary

Két törvénymódosítást is azért fogadtak el szerdán, hogy a Győrbe települt Audi gyárnak ezzel kedvezzenek. A kormány ugyanis az első osztálytól gyakorlatra küldi hozzájuk a szakmunkástanulókat, ezzel együtt kevesebb közismereti órát írna elő számukra. Nemcsak az Audi, de a Siemens is boldog a változtatásoktól, hiszen ezekkel a módosításokkal több százmillió forintot spórol nekik a kormány.

A most újra módosított szakképzési törvényt alig 4 hónapja fogadták el. A közismereti órák számának visszaszorításával a kormány azt éri el, hogy a szakképzésben résztvevő tanulók általános műveltségi ismeretei csökkennek, ami viszont a jövőjük szempontjából hátrányosan is érintheti őket, hiszen továbbtanulásra, illetve munkahelyváltásra így alkalmatlanná válhatnak – tekintettel arra, hogy a 4 hónappal ezelőtti módosítás már eleve csökkentette ezen órák számát, melyet most újból lentebb faragtak.

Ez a most elfogadott módosítás tulajdonképpen nem más, mint a gyermekmunka legalizálása. Ugyanis már a 9. osztálytól (15 éves kortól) hivatalosan dolgozhatnak a gyárakban a gyermekek úgy, hogy maga a gyár kizárólag a saját gyártási folyamataikra képezi ki őket. Ez viszont azt jelenti: más munkafolyamatban, teljes mértékben jártatlanok maradnak, választott szakmájukon belül.

Ezzel együtt, mint tudjuk, a közismereti órák számát csökkentik, így szinte mondhatni, ezek a gyermekek, akiket ez a módosítás érint, jövőjüket tekintve analfabétaként kerülnek majd az utcára, programozott robotemberekként. Nem fognak tudni leérettségizni, és saját szakmájuknak is csak egy kis szeletét ismerhetik meg.

K.T.A.

Forrás: Heves megyei hírhatár

Kapcsolódó cikkünk