Programajánló - Május II.

Írta:  Pákh Éva

progimaj
Májusi programajánlónk budapesti és vidéki helyszíneken. Filmek, kiállítás, fesztiválok, színházi biennálé és a születés hete. Pákh Éva ajánlja.

Budapesti programok

8. Nemzetközi Képregény Fesztivál

A Magyar Képregény Szövetség immár 8. alkalommal rendezi meg az ország legnagyobb képregényes rendezvényét, mely idén új néven, nemzetközi képregényes vendégsereggel, a Millenáris Fogadóban várja a gyűjtőket, érdeklődőket, családokat május 12-én, szombaton 10 órától.

Programok: A rendezvény a képregény minden területét egyesíti: vásár, kiállítások, szakmai és szórakoztató programok, vetítések, játékok, képregényes rögtönzések. Kiemelt vendégünk Lengyelország lesz, és reflektorfénybe állítjuk az idén 50 éves Pókembert és más szuperhősöket. Természetesen lehet majd fotózkodni a megjelenő cosplayesekkel és ismét kivonul az 501-es légió Darth Vader felügyeletével.

Vásár: Ezúttal is több újdonságot időzítettek a kiadók a fesztiválra, és számos korábbi kiadványt jelentős kedvezménnyel kínálnak. A már bejelentett új képregények listája: Majd, ha Fagy!, Charax 3: Enumeratio, Fekete-Fehér Képregénymúzeum 10: Sajdik Ferenc, Kalyber Joe 2 (felújított változat), Marvel + 3, Papírmozi 6, Rocksztár leszek, mama!, Sötét kor 1, Walking Dead 4.

Kiállítások: A helyszínen három kiállítás lesz látható csak a rendezvény napján: a Lipcsei Könyvvásárra készült nemzetközi Comics and Comments leporellók, a finn kezdeményezésre készült Nordicomics és egy különleges tisztelgés Pókember és társai előtt. A fesztiválhoz kapcsolódóan pedig egy lengyel kiállítás nyílik a Polonia Novában.

Külföldi vendégek: Lengyelországot Tomasz Tomaszewski és Robert Trojanowski képregényrajzolók és Piotr Kasiński, a lódzi képregényfesztivál igazgatója képviseli. Standdal lesz jelen az osztrák Radar és Tonto Comics színeiben Simon Häussle, Szlovákiából pedig a Radovan Šenšel és Batay László, azaz az F_art-comixes csoport látogat el hozzánk.

Magyar alkotók: A hagyománynak megfelelően jelen lesz a hazai képregényrajzolók és -írók többsége, köztük a friss Korcsmáros Pál-díjas Felvidéki Miklós és a fesztivál dizájnját jegyző Fritz Zoltán. Számíthatunk a Pinkhell és a 5 Panels alkotógárdájának a jelenlétére, és többen részt vesznek közös rögtönzésben is.

Képregénycsata és Egyéb rögtönzések: A tavalyi fesztiválon nagy sikert aratott "Comic Battle" sorozat ezúttal is folytatódik, újabb ötletekkel és villámgyorsan végrehajtandó feladatokkal. Nyugodtabb körülmények között, de rövid idő alatt készülnek majd helyben képregények megadott témára.

Díjátadások: Hetedik alkalommal kerül sor az előző naptári év legjobb képregényeit jutalmazó Alfabéta-díjak átadására, három kategóriában: kép-regény, kép-novella és kép-sor. Ugyancsak a fesztiválon hirdet eredményt a Magyar Kerékpárosklub Bringázz a Munkába képregénypályázata.

Beszélgetések, előadások: Harza Tamás az 50 éves Pókemberről tart előadást, kritikusok mutatják be az év képregényfilmjeit, és áttekintjük a digitális képregénykiadás jelenlegi helyzetét különböző területeken. Több alkotó is bemutatja munkamódszerét, köztük külföldi vendégeink is.

Konzolok: A fesztiválon - a decemberi Hungarocomixhoz hasonlóan - konzolok előtt is elüthetik az időt az érdeklődők. A várható felhozatal: Kinect Star Wars, Kinect Pixar Rush, és egyéb játékok.

Helyszín: Millenáris Fogadó
Időpont: 10:00 - 18:00

Budapest - (2012. május 12.) Web: kepregeny.info/8-bn-kepregeny-fesztival 

A párizsi mumus - mozifilm -

Párizs, 1910-et írunk. Pánik uralkodik mindenütt, hiszen egyre nagyobb az árvíz és ráadásul egy szörnyeteg ólálkodik a város falai közt. A rendíthetetlen Maynott rendőrparancsnok és emberei éjt nappallá téve a szörnyre vadásznak, eddig sikertelenül. Úgy tűnik, hogy a Montmartre-i kabaré, a The Rare Bird reflektorfénye nem is lehet olyan rossz hely a rejtőzködésre, ahol egyébként a talpraesett énekesnő, Lucille a sztárattrakció. A nagy kalandba akaratlanul belekeveredik a félénk kaszanova, Emile, és Raoul, a simamodorú kifutófiú. Összefogva a melegszívű kabarésztárral, Lucille-lel, és egy különc tudóssal és annak csupaész majmával, közösen próbálják megmenteni a nem is olyan félelmetes szörnyet, Frank Urat a város kegyetlen rendőrparancsnokától.

Mozik

 

Müpa Mozi

Januártól kéthetente új műfaj, a mozi költözik a Müpába!

A Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet (MaNDA) együttműködésével rendezett sorozat célja, hogy az egykor fontos találkozási pontként szolgáló, pezsgő szellemi műhelyekké alakuló filmklubok hagyományát folytassa. A Müpa Mozi lehetőség arra, hogy inspiráló környezetben, magas technikai színvonalon keljenek életre a magyar és európai filmművészet alkotásai, melyek erejükből mit sem vesztve várják, hogy a fiatalabb és idősebb generációk újra felfedezzék őket maguknak.

A Müpa Mozit Fábri Zoltán filmjei indítják!

Fábri filmjeinek jellegzetesen magyar világához, mégis univerzális üzeneteihez is sokaknak lesz hozzáfűznivalója. 

Házigazda: Réz András

A Müpa Mozi a filmek továbbgondolásához és értelmezéséhez is lehetőséget biztosít. Ehhez a házigazda, Réz András szolgáltat professzionális segítséget. 

Fábri Zoltánról

Noha a háromszoros Kossuth-díjas Fábri Zoltán főhelyet kapott a szocialista kultúrpolitika kirakatában, filmrendezői életművét (1952-1983) meghatározták a letiltott forgatókönyvek, ezért milliós nézőszámokat elérő irodalmi adaptációkban mondta el a világról, diktatúrákról és emberi kapcsolatokról alkotott humanista üzenetét. Alapvetően nem volt filmnyelvi újító, mégis, a modern magyar film szimbolikus nagy pillanatait pergetve képzeletbeli mozinkban, alig akad, akinek ennyi erős képsorát összefűzhetnénk a Körhinta (1955) drámai hintajelenetétől A Pál utcai fiúk grundjáig (1968), a Hannibál tanár úr (1956) expresszív stadionjától Latinovits Zoltán őrnagyának abszurd dobozolásáig (Isten hozta őrnagy úr, 1969). 

Budapest - (2012. január 30. - 2012. június 4.) Web: mupa.hu 

 

Vidéki programok

VI. Kaposvári Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Színházi Biennálé

Az egyhetes programsorozat alatt nemcsak a Csiky Gergely Színház színpadain mutatnak be darabokat, hanem szabadtéri helyszíneken is. A fesztivál a Gyermek- és Ifjúsági Színházak Nemzetközi Szövetsége (ASSITEJ) Magyar Központja szervezésében a hazai színházak produkcióin kívül több európai, illetve Európán kívüli társulat előadását vonultatja fel. A szervezők fő törekvése az, hogy jó gyermek- és ifjúsági előadások szülessenek, amelyek egyben a magyar gyermek- és ifjúsági színházi előadások nemzetközi elismertetését is szolgálják. 2010-ben a fesztivál programjai Pécsett és a környező városokban is láthatóak lesznek. A programhoz a színházi előadások mellett a rajzpályázat, zenei programok és Kaposvár egész területén zajló színházi akciók kapcsolódnak.

Kaposvár - (2012. május 7. - 2012. május 12.)


Születés Hete

A Születés Hete az évnek az a kiemelt hete, amikor a családalapítással kapcsolatos fontos információk egy egységes arculattal rendelkező országos rendezvénysorozat keretében koncentráltan érhetők el az érdeklődők számára.

Miért a Születés Hete?

A szülés és a megszületés megváltoztatja azt a világot, amelynek abban a pillanatban középpontja a megszületett élet. Akik kapcsolatban vannak a kisbabával, visszavonhatatlanul mások lesznek, mint azelőtt voltak. Az életük, ünnepeik és hétköznapjaik egy olyan folyamatosan alakuló és épülő világgá változik, amelynek minőségét alapvetően befolyásolja az a tudás, amely alapján döntéseiket meghozzák. A Születés Hete ezért ahhoz kíván hozzájárulni, hogy ezek az információk elérhetők, feldolgozhatók legyenek, és segítsék a legmegfelelőbb egyéni döntés megszületését.

Hogyan ismered fel a Születés Hetét?

A Születés Hetén összefognak azok a szakemberek, akik az év többi hetében külön-külön azon dolgoznak, hogy a családok tagjai megtalálják azokat az információkat és alternatívákat, melyek ismeretében kiválaszthatják a számukra megfelelő irányt.

Bag, Budapest, Dunaharaszti, Dunakeszi, Dunaújváros, Eger, Érd, Göd (Alsógöd), Göd (Felsőgöd), Gödöllő, Kecskemét, Keszthely, Kolozsvár, Martonvásár, Miskolc, Mór, Nagykovácsi, Sepsiszentgyörgy, Székesfehérvár, Törökbálint, Velence - (2012. május 5. - 2012. május 13.) Web: www.szuleteshete.hu


Visegrádi Palotanapok

A visegrádi Királyi Palotában egész évben múzeumpedagógiai foglalkozásokkal, kiállításokkal és egyéb rendezvényekkel várjuk látogatóinkat. A 2012. májusában és júniusában rendezendő programunkat különösen ajánljuk iskolai osztályoknak és mindenkinek, aki érdeklődik a középkor iránt. Ezeken a napokon a középkori mesterségek kipróbálása mellett a királyi udvar életével és mindennapjaival ismerkedhetnek meg. Solymászjelenetek megtekintésével bepillantást nyerhetnek a középkori királyi vadászok társainak: a vadászmadaraknak, a vadászgörénynek, és a vizslának a munkájába. A Királyi Palotát tárlatvezetés keretén belül látogathatják meg és reneszánsz meseelőadáson is részt vehetnek. Tanulhatnak középkori táncokat, megismerhetik az akkori gyermekek játékait és felmérhetik ügyességüket az íjászat és kelevéz hajítás kipróbálásával. A középkori Visegrád 
egyik rangos eseménye volt évszázadokon át a királyok tiszteletére megrendezett lovagi torna, melynek programunk résztvevői is részesei lehetnek.

A Visegrádi Palotanapok programja és időpontjai: 

május: 8, 9, 10, 11, 15, 16, 17, 18, 22, 23, 24, 25, 29, 30, 31.
június: 1, 5, 6, 7, 8, 12, 13, 14, 15.


10:00-14:00 Délelőtti program részvételi díj: 1.600.-Ft/fő
tárlatvezetés a Királyi Palotában
solymászat,
meseelőadás,
lovagi torna

13:00-17:00 Délutáni program részvételi díj: 1.600.-Ft/ fő
lovagi torna,
solymászat,
középkori mesterségek, kézműves foglalkozások,
íjászat, kelevéz-hajítás,
reneszánsz tánctanítás,
középkori gyermekjátékok
tárlatvezetés a Királyi Palotában 

Egész napos program /10:00-17:00 / részvételi díj: 2.000.-Ft / fő

A programok részvételi díja tartalmazza a Királyi Palota múzeumi belépőjegyét.

A Visegrádi Palotanapok megrendezése minimum 200 fős létszámhoz kötött. Amennyiben egy napra ennél kisebb létszámra érkezik jelentkezés, akkor a csoportok múzeumpedagógiai foglalkozásaink közül választhatnak érdeklődésüknek megfelelően. Megrendeléseiket az Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email címen fogadjuk.

Díjmentes vasúti utazás igénybevételéhez a fogadó nyilatkozat honlapunkról letölthető.


Boldog képek - bábszínház

Amikor nagyra nyitottátok a szemeteket meg a szíveteket a bábszínház nézőterén, akkor csillagos fények gyúlnak a színpadon, mi pedig mesébe kezdünk... Képek sorjáznak elő a vastag bársonyfüggöny mögül, velük együtt mesélünk Nektek egy faluról, ahová ha betérünk, mosolygós emberek néznek ránk. Egy faluról, ahol a lányok viselete a tündérekéhez hasonlít. Egy faluról, ahol éjszakánként boldogok az emberek álmai, és ahol még a macskák is boldogan pödörgetik a bajszukat a tejeslábas fölött. Ennek a falunak még a neve is Boldog! Ne keressétek idegen országok térképein, hiszen a Mátra alján, a Galga folyó völgyében, Palócföldön található, itt nálunk, Magyarországon. S hogy mitől ilyen különleges ez a falucska? Gyertek velünk Boldogra, a boldogság titkát megkeresni! 

VOJTINA BÁBSZÍNHÁZ - Debrecen

Pályázat 

Küldj 1 képet! - Digitális fotópályázat mezőgazdaságunk közelmúltjáról

Emlékszel még, hol és mikor készült az az érdekes kép a szüleidről, nagyszüleidről? Van olyan fotó a családi albumban, amelyhez kedves emlékek fűznek, és szívesen megosztanád másokkal? Segíts gyarapítani az emlékezetünket! Töltsd fel a képet, és nyerj!


A Magyar Mezőgazdasági Múzeum az 1896. évi alapításától kezdődően egészen napjainkig gyűjti a magyar mezőgazdasággal kapcsolatos tárgyakat, emlékeket, dokumentációt, iratanyagot, fényképeket. Most a magyar mezőgazdasággal kapcsolatos fotódokumentáció kibővítése, teljesebbé tétele érdekében digitális fotópályázatot hirdetünk azok számára, akik rendelkeznek 20. századi (elsősorban az 50-es, 60-as évekből származó) mezőgazdasági témájú fényképekkel.A beküldhető képek száma nincs maximálva, de mindenkit arra kérünk, hogy több képet ugyanazzal a témával, helyszínnel csak akkor töltsön fel, ha mindegyik külön egyedi érdekességgel bír!

Díjazás:
1. díj: Hétvégi nyaralás Keszthelyen a Georgikon Majormúzeum vendégszobájában 2-3 fő részére, önellátással
2. díj: Belépőjegy 2 fő részére a júniusi Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozatra
3. díj: Könyvjutalom
Közönségdíj: Belépőjegy az őszi Márton-napi családi rendezvényünkre

A fotók feltöltésének határideje: 2012. június 3. (vasárnap)
Eredményhirdetés: 2012. június 8. (péntek)
A díjak ünnepélyes átadása: 2012. június 16-án (szombat), a Múzeumok Éjszakáján
(Helyszín: Magyar Mezőgazdasági Múzeum 1146 Budapest, Városliget, Vajdahunyadvár)
Ha kérdésed van írj a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre!

 

forrás: port.hu