Programajánló - Május III.

arc
Rajzpályázat, felvonulás, hagyományőrzés és huszár szemle, meg egy remek Bergman film. Pákh Éva ajánlja a héten.


Fanny és Alexander - tv film


Idő: a század első évtizede. Hely: egy, a többitől semmiben sem különböző álmos, svéd kisváros. Fanny és Alexander 1907 karácsonya után elveszti édesapját, aki egy jómódú, szabadelvű és szabad életvitelű színészdinasztia tagja volt. Anyjuk, a gyászév letelte után férjhez megy egy lutheránus püspökhöz. A nő érzelmei elfedik mennyire rideg és embertelen a férfi világa. A gyönyörökkel teli életnek vége. Alexander élénk fantáziájában összekeveredik álom és valóság: megmérkőzik a püspökkel, de emlékétől nem szabadulhat.

20:00, Kedd (május 15.), DUNA Televízió

Legyél te is szuperhős!

Képzeld el, hogy egy reggel szembejön veled az utcán Batman, a busz ablakából a Macskanő integet, a főnököd pedig X-Man-jelmezben osztja ki a a napi feladatokat.

Ez nem álom! Ugyanis a Szemem Fénye Alapítvány május 18-án, pénteken tartja az első Gyermekhospice Hősei napot Magyarországon. Az angliai Together for Short Lives alapítvány koordinálásával minden év májusában tematikus hetet rendeznek a gyermekhospice-szal foglalkozó intézmények, hogy felhívják embertársaik figyelmét tevékenységük fontosságára és támogatókat szerezzenek.
A Szemem Fénye Alapítvány az első napon csatlakozik az angliai gyermekhospice szervezetek közös rendezvényéhez, a program során kétszáz forintos támogatásokat gyűjt a résztvevőktől.

A Gyermekhospice Hősei karitatív kampányban - az Öltözz pirosba! akcióhoz hasonlóan - iskolai, munkahelyi közösségek és baráti társaságok is részt vehetnek. Töltsetek el egy vidám napot együtt, közösségben és támogassátok a Szemem Fénye Alapítvány gyermekhospice házainak működését! Készítsetek szuperhős jelmezeket, öltözzetek hősnek, nézzetek együtt róluk szóló filmeket, egyetek hősöket formázó süteményeket!
Szórakoztassátok egymást szuperhősös vetélkedőkkel, szervezzetek szuperhősös jelmezbált!

Vegyetek részt a Szemem Fénye Alapítvány szuperhős felvonulásán! Pécsen május 18-án délután 2 órakor indul a jelmezes menet a Charity Shop (Pécs, Király utca 49.) elől! Együtt megyünk a Széchényi térre.

További információt kaphattok a Szemem Fénye Alapítvány honlapján, a www.szememfenye.hu-n.

A Gyermekhospice Hősei programhoz kapcsolódó felvonuláshoz bárki csatlakozhat, aki együttérzésével, támogatásával is szeretne erőt adni a szuperhősöknek és szeretteiknek. Mindezt azzal is kifejezheti, hogy az érintettekhez hasonlóan ő is szuperhős ? Batman-, Pókember- ? jelmezt öltve csatlakozik a közös menethez.

A derűjével is erőadó menet mindkét helyszínen 14 órakor indul (de már 13 órától várják a résztvevőket). Törökbálinton a Tábitha Ház elől a Tubi Ételbárig vonulnak majd a résztvevők. Pécsen az alapítvány Király utcai Charity Shopja előtt lesz a gyülekező, és a séta célállomása a Széchenyi tér.

Pécs, Király utca május 18. (péntek) 14:00

Ingyenes várnap

A programok és a vármúzeum látogatása is ingyen lesz a Simontornyai vár napján. Kézművesek, hagyományőrző csoportok mutatkoznak be, és személyes fotókat is gyűjtenének a várról.

Hazánk legjobban épen maradt reneszánsz várában, Simontornyán, immáron második alkalommal rendezik meg a vár napját. Kézművesek, gyerekprogramok és zenei műsorok is várják a közönséget az ingyenes rendezvényen május 19-én.

Ijászverseny, dudazene, hagyományőrző bemutató, de solymászat és táncház is lesz. Sőt, a vármúzeum kiállításait is ingyenesen lehet ezen a napon megtekinteni, és a vár 3D-s rekonstrukciójáról, és a várról készült képeket gyűjtő honlap eredményeiről is lehull a lepel.

A programok 9-18 óra között kerülnek megrendezésre, további információt Simontornya város honlapján talál.
Személyes fotókat gyűjtenek a várról

A Simontornyai Vármúzeumot - történetének közel négy évtizede során - az ország és a nagyvilág számos részéről keresték fel kirándulók, akik fényképen is megörökíthették a várat. A simontornyaiak fotóalbumai is bizonyára sok érdekes képet őriznek az épületről. Ezek a felvételek egyedülálló forrást jelentenek a vár és környezete folyamatosan változó állapotának dokumentálásához, így helytörténeti érdekességükön túl a kutatók számára is érdekességekkel szolgálhatnak.

"A Simontornyai Vármúzeum felhívást intéz a simontornyai várat (is) ábrázoló, 2000 előtt hagyományos technikával készített fényképek összegyűjtésére. A képek ábrázolhatják az épület kívülről vagy belülről, annak bármely részletét, az itt zajlott rendezvényeket, de lehet akár olyan, személyeket ábrázoló felvétel is, amelyen a vár csak háttérként szerepel" - írják. A felvételeket folyamatosan várják oldalukra, a beküldött fotókat - ahogyan már említettük - a Simontornyai Vár II. Napján látogatóiknak is bemutatják.

Simontornyai Vármúzeum május 19. (szombat) 09:00

Nyeregszemle

Jön a Nyeregszemle, Vivát Huszár!

A nagy sikerre való tekintettel 2012-ben, május 18-20. között ismét megrendezésre kerül Ópusztaszeren a NYEREGSZEMLE Kárpát-medencei Lovas Hagyományőrző Találkozó és Ismeretszerző Fesztivál, melyre tavaly több mint 270 lovas érkezett lóháton. Az előzetes csapatregisztrációk alapján ez alkalommal kétszer annyi résztvevőt, közel 500 lovast várnak a szervezők! Az idei esemény a "Vivát Huszár" alcímet kapta, mert a fesztivál részeként rendezik meg az I. Európai Huszártalálkozót, melyre 7-8 országból érkeznek huszár hagyományőrzők. A harmadik napon sor kerül a Nemzeti Vágta Ópusztaszeri Előfutamára is!

A lovas találkozó helyszíne nem véletlen választás. Ópusztaszer a magyar államiság bölcsője, egyidős a magyarság Kárpát-medencei múltjával, neve a több évszázad alatt fogalommá vált. Lovas nemzetként ismeri a magyarságot az egész világ, nemzeti emlékhelyként az Emlékpark a népi és történelmi tradíciók mellett a lovas kultúra ápolására is nagy hangsúlyt fektet.

Ismeretszerző fesztiválként a hagyományok ápolása és továbbadása mellett a Nyeregszemle fontos célja a magyar lovas világ és minden lószerető ember megszólítása, hogy találkozzanak Ópusztaszeren - együtt elevenítsék fel lovas nemzetünk hagyományait. Ennek érdekében a szervezők több száz km-es erdélyi, dunántúli és felvidéki kaposmérői lovas túrák alkalmával vitték el a rendezvény meghívólevelét a lovas barátoknak, mely nemcsak országosan, de a határon túli lovasok között is nagy összefogást indított el.

A fesztivál a magyar kultúra minden olyan szegmensét bemutatja, amelyben a ló valamilyen folyamatot indukált. A rendkívül színvonalas és változatos programok kézzelfogható közelségbe hozzák a lóhoz kötődő harcművészetet, a közlekedést, a néptáncot, a viseletet, a tárgyhasználatot, vagy a magyar irodalom, a népzene és a ló szimbolikáját.

A lóval, szekérrel, fogatokkal történő közös nagy felvonulás, lovas-és fajtabemutatók, témaspecifikus kiállítások, érdekes előadások, fórumok és versenyek a három nap alatt összességében az egész magyar kultúrtörténetet mutatják be - természetesen a ló vonatkozásában.

A gyermekeket ingyenes lovaglási lehetőség és lovasoktatás, kishuszár toborzó, hintalovas játszótér és végvári vitézi játékok várják!

Ópusztaszer - (2012. május 18. - 2012. május 20.)

5. Gyerek ARC pályázat

Itt a tavasz, így hát írok nektek, mint minden évben ilyentájt. Talán emlékeztek egy korábbi levelemre, amelyben leírtam, mennyire tisztelem a bolygótokat, és arról álmodozom, hogy egyszer meglátogatom én is. Viszont továbbra is aggodalommal tölt el, hogy a földiek közül oly sokan nem törődnek a bolygó értékeivel. Meglehet, hogy mire eljutok hozzátok, a Föld, a környezet szennyezés, a városok terjeszkedése, az állat és növényvilág pusztítása miatt elveszti szépségét, sokszínűségét.


De ne feledjétek, változtatni sosem késő!


Az elmúlt években már pusztán a rajzaitokkal rengeteget tettetek az élet sokszínűségéért, környezetetek megóvásáért. Épp ezért idén is számítok a segítségetekre!
Nálunk, a Xenoron van egy mondás, mely szerint "a jövőd olyan lesz, amilyennek lerajzolod". Vagyis, ha nagyon erősen szeretnél valamit, azt meg is tudod valósítani. A jövőről rajzolt képek - úgy tartják - varázserővel bírnak, és valóban képesek kihatni a jövő alakulására.
A ti varázsrajzlapotokon hogyan festenek a jövő emberei, állatai, növényei, gépei? Milyennek álmodjátok a jövő lakóházait, utcáit, falvait, városait, játszótereit, játékait, iskoláit, divatját, gépeit, közlekedését? A nagyobbak elgondolkodhatnak azon, milyen lehetne a mezőgazdaság, az ipar, a kereskedelem, a tudomány! Hogy néz ki az a jövő, ahol szívesen élnétek?

Gondolkodjatok, tervezzetek, rajzoljatok szabadon!
Pályázzatok!
Alkossatok A4-es formátumú lapra tetszőleges technikával, és küldjétek el pályaműveiteket az ARC-nak! A pályamunkákat 2 korcsoportban díjazza a zsűri: 6-9 évesek és 10-14 évesek.

(Beérkezési határidő: 2012. május 31. csütörtök)

 

forrás: port.hu