Programajánló - Június IV.

Írta:  Pákh Éva

levendulaProgramajánló a hétre: fesztivál, várjáték, strandolás és levendula fotópályázat. Pákh Éva ajánlja.

 

X. Szegedi Várjátékok Szeged - (2012. június 28. - 2012. július 29.)

A Szegedi Várjátékok idén lesz 10 éves. 2012-ben is számtalan program közül tudnak válogatni a Várkertbe kilátogatók. A rendezvény most is a már megszokott felvonulással kezdődik, amin a Szegedi Pinceszínház színészeivel tehetünk egy kört lovas szekéren június 28-án délelőtt 10:00 órakor, majd a megnyitót követően kezdetét veszik a gyermekprogramok.

Megmaradtak a már jól bevált programok, mint a Némó Matiné, kiegészülve a Vasárnapi Matinéval, ahol Sobri Jóska közkedvelt interaktív népmeséiben próbálhatják ki magukat a gyerekek. Olyan mesék kelnek életre, mint A kisködmön, Az ördög menyasszonya, A juhászlegény három mátkája, vagy A cicómicó, A suszter manói... stb. A meséket a Pinceszínház színészei adják elő szerda délutánonként és vasárnap délelőttönként öt alkalommal.

Idén is ingyenes programok lesznek a különböző kézműves foglalkozások és a Népi Játszótér, ami 30-40 féle fajátékkal, ügyességi és logikai játékokkal, kalandparkkal, ugrálóvárral várja majd az érdeklődő kicsiket és nagyokat.

Új program lesz idén a Színjátszó Tábor, ami június 2-6-ig és június 9-13-ig kap helyet a fesztivál helyszínén. Általános- és középiskolás gyerekeket várnak a szervezők a táborba, ahol neves művészek közreműködésével avatódnak be a fiatalok a színjátszás és színházi élet rejtelmeibe. A foglalkozásokat Farkasházi Réka, Farkasházi István, Papp Gabriella, Varga Bálint színészek és drámapedagógusok tartják, valamint Papp Janó jelmeztervező. A programok részét képezik például a bemelegítő játékok, színháztörténeti előadások, beszédgyakorlatok, illetve külön programok, mint a lovaglás, vagy látogatás a Vadasparkba. A gyerekek előadásokkal is készülnek, melyeknek a bemutatói a Várjátékok ideje alatt lesznek és bárki számára megtekinthetőek. Aki kedvet érez ehhez, az június 28-áig jelentkezhet az első turnusra, és július 5-éig a másodikra.

Természetesen a X. Szegedi Várjátékok a felnőttek szórakoztatására is gondol. Több előadást is bemutatnak esténként, 21:00 órai kezdéssel. A Pinceszínház saját bemutatójaként látható lesz idén is az Egy csók és más semmi... c. operett két alkalommal, új darabként pedig a Peleskei Nótárius c. komédiáját ajánlja a színház a kedves nézőinek. Ez utóbbi Ádám Tamás rendezésében - az eredeti Gaál József féle ugyanily c. bohózattól eltérő formában - egy teljesen újjáalkotott vígjáték lesz, melyben a főbb szerepeket Gömöri Krisztián és Kárász Zénó játsszák.

www.szegedivarjatekok.hu

 

Minimax kölyökstrand

Tavaly Győrben már "mesebeli" környezetben fürdőzhettek a strandolók egész nyáron. Ez idén sem lesz másképp, de a nagy sikerre való tekintettel július 1-jén Agárdon és Makón is kinyit a Minimax kölyökstrand.
A 6 héten át tartó gyermekfesztivál során az egész család tartalmasan töltheti el szabadidejét. Mindhárom helyszínen hetente változó, intenzív, ismeretterjesztő programsorozat vár a látogatókra.

A strandok arculata, akárcsak tavaly, a Minimax képi világához igazodik. A nyár folyamán PiciCica, Macikutya, Mini és Max, a csatorna állandó karakterei szórakoztatják a strandoló kicsiket és nagyokat egyaránt. A három helyszínen összesen 6 játékos és informatív tematikával találkozhatnak a gyerekek, amikkel még jobban megismerik a körülöttük lévő világot.

A gyermekek a programok között szereplő természettudománnyal kapcsolatos játékok segítségével az emberi test rejtelmeibe, illetve a növény és állatvilág csodáiba is bepillantást nyernek. Nem beszélve arról, hogy a környezetvédelem fontosságát is megtanulják. A Beach party programsorozat neve félrevezető lehet, itt nem csak a buliról, hanem a jó hangulatról van szó. Megválasztják a strand szépét, de a fürdőzők sportolási lehetőségei is biztosítva lesznek. Futhatnak, röplabdázhatnak, focizhatnak, de különböző vízisportokat is kipróbálhatnak. A legrátermettebb fiatalok a vetélkedőkön nem csak fizikai, de elméleti tudásukat is bizonyíthatják. A változó tematikák mellett természetesen lesznek állandó programok is. Ilyen például a játszópark, ami aktív elfoglaltságot nyújt 0-7 éves korú gyerekeknek, továbbá rendszeresen lesznek logikai, ügyességi és társasjátékok is, amik a felnőttek számára is szórakoztató kikapcsolódást nyújtanak.

A lehetőségek tárháza szinte végtelen, a felsorolt lehetőségek mellett még sok-sok érdekesség vár azokra, akik a Minimax-szal együtt élvezik a nyarat.

Minimax kölyökstrand Agárdon, Győrben és Makón: Nyitás 2012. július 1.

Víz, Zene, Virág Fesztivál Tata - (2012. június 29. - 2012. július 1.)

Városi rendezvénynek indult még 1994-ben, mára százezres, országos és határokon átnyúló fesztivállá nőtte ki magát a tatai Víz, Zene, Virág Fesztivál. A nyár egyik legnépszerűbb eseményére érkezők szórakoztatásáról négy színpad, számtalan fellépő, kirakodóvásár és az Öreg-tavi versenyek, bemutatók gondoskodnak majd.

Idén is június végén, egészen pontosan június 29. és július 1. között várja látogatóit Észak-Dunántúl legnagyobb nyári családi rendezvénye, a tatai Víz, Zene, Virág Fesztivál. A rendezvény, amely 19. alkalommal nyitja meg kapuit, töretlen népszerűségnek örvend a helyiek, a hazaiak és egyre inkább a határontúliak körében, legalábbis erről tanúskodik a három nap alatt érkező mintegy százezer látogató.

A könnyűzenei fellépők közül idén kiemelkedik a Csík Zenekar, a Hooligans, a Kerekes Band, a Bikini vagy éppen a Zagar és az Intim Torna Illegal. Érkezik Tóth Vera, László Attila, Pély Barna, Kökény Attila és Deák Bill Gyula is, valamint fellép Lajcsi és Bangó Margit, s rajtuk kívül még háromtucat előadó. Így várhatóan minden korosztály megtalálja a szórakozási lehetőséget. Hazánk egyik legnagyobb családi fesztiválja számos gyerekprogrammal is várja a látogatókat: többek között hangszersimogató, zenebölcsi, ugrálóvár, népi játszóház és gyermekelőadások számítanak a legkisebbek érdeklődésére.

A hagyományos kirakodóvásár helyszínei a Várkanyar és a tóparti sétány lesznek, az Öreg-tavon pedig sportesemények és bemutatók - köztük a megszokott sárkányhajók, a látványos repülőshow és a tűzijáték - várják
a látogatókat. A Víz, Zene, Virág Fesztivált a gyermekek ingyenesen látogathatják, felnőtteknek a három napra szóló belépőjegy ára 500 forint. A fesztivál részletes programjáról és további információkról a rendezvény honlapján, a www.vizzenevirag.hu oldalon olvashatnak az érdeklődők.

Helyszínek: Tatai vár, Öreg-tó és Tata belvárosa

www.vizzenevirag.hu

 

Fotózz Levendulát!

A Levendula Magazin első fotópályázata 3 kategóriában. Fotózz te is levendulamezőt, vagy bokrot, kertet!

A beküldött fotók megjelennek a levendulamagazin.hu oldalán, a fotópályázat oldalon, ahol 2012. augusztus folyamán szavazni lehet a beküldött képekre.

Pályázati felhívásunkkal szeretnénk népszerűsíteni Magyarországon a sokoldalúan felhasználható, nemkülönben szemgyönyörködtető gyógy- fűszer- és dísznövényt a LEVENDULÁT.
Részvételi feltételek:

A fotópályázaton bárki részt vehet saját készítésű képeivel. Egy pályázó kategóriánként 3 fotóval nevezhet, a kategórián belüli fotók egymástól eltérőek legyenek (más-más témával). Sorozat nem adható be.

Kategóriák:

A versenyt 3 kategóriában hirdetjük meg, és kategóriánként 4 nyertest hirdetünk, melyből 3-at a zsűri választ ki, egyet pedig a közönségszavazás alapján választanak ki az olvasók.

Levendula természetfotók

Levendulák parkokban, köztereken

Levendulás kert


Pályázat beadási határidő:
2012. július 31. éjfél

 

forrás: port.hu