Az ombudsman a gyermeki jogok védelméről a rendőri intézkedés során

eyesKözvetlenül veszélyezteti, illetve sérti a gyermeki jogokat, ha a kiskorú gyermeke előtt alkalmaznak a szülővel szemben rendőrségi kényszerintézkedést. Az alapvető jogok biztosa szerint az eljáró rendőröknek tekintettel kell lenniük a gyermek pszichés fejlődésére és a gyermekbarát igazságszolgáltatás követelményére.

 

Kisgyermekkorban a lelki, érzelmi fejlődés legfontosabb támpontja a szülő. Amennyiben a szülőt éri támadás, azt a gyermek a saját maga elleni támadásként élheti meg. Szabó Máté ombudsmanhoz érkezett panasz szerint maszkot viselő, fegyveres rendőrök a nyílt utcán, kiskorú gyermeke szeme láttára fogták el, kényszerítették a földre és bilincselték meg a szülőt. A panaszos szülők magát az elfogást is szükségtelennek és aránytalannak ítélték meg.

 

Az ombudsman vizsgálatában megállapította, hogy a kényszerítő eszköz, valamint a bilincs alkalmazása jogszerű és arányos volt, a rendőrök intézkedésük során nem sértették meg a panaszos emberi méltósághoz, illetve személyes szabadsághoz fűződő alapjogát. Az eljáró rendőrök megfelelő hangnemben beszéltek a panaszosokkal, és megfelelően tájékoztatták őket arról, hogy mi fog történni.

 

A rendőrségi intézkedés megtervezésekor azonban figyelemmel kellett volna lenni arra, hogy szemtanúként a gyermek is érintett lehet, az átéltek hatással lehetnek a kiskorú pszichés fejlődésére. E szempont mérlegelése elmaradt, a rendőri intézkedés végrehajtása során sérültek a gyermeki jogok, az intézkedés nem felelt meg a gyermekbarát igazságszolgáltatás követelményének – írta vizsgálati jelentésében az ombudsman.

 

Az alapvető jogok biztosa kezdeményezte a Nemzeti Nyomozó Iroda vezetőjénél, hogy a jövőben ne csupán a rendőri intézkedéssel érintettek és a környezet fizikai biztonságára legyenek figyelemmel. Amennyiben az intézkedés – akárcsak közvetve is – kiskorút érinthet, vegyék számításba azt a hatást is, amit egy ilyen intézkedés a gyermek pszichés fejlődésére gyakorolhat. Kérte továbbá, hogy a vezető hívja fel az irányítása alá tartozó személyi állomány figyelmét arra, hogy – az azonnal elhárítandó életveszély helyzeteinek kivételével – lehetőleg ne kiskorú gyermeke előtt alkalmazzanak kényszerintézkedést a körözött személy elfogásakor. 

 

foto:sxc.hu