ColourSchool

coloursA budapesti Odeon a 2012/2013-as tanévben egy többlépcsős – mozilátogatással, filmkészítéssel, drámafoglalkozásokkal egybekötött – ingyenesbeavató programot szervez a hazai középiskolai osztályoknak. A program neve ColourSchool. Előzménye a 2012 tavaszán az Odeon Lloyd moziban megrendezett Colours Fesztivál, mely a hazánkban élő bevándorlók (harmadik országbeli állampolgárok) kultúráját mutatta be, művészeti alkotásokon (filmek, koncertek, kiállítások), véleményformáló beszélgetéseken keresztül.

A ColourSchool programot – a fesztiválhoz hasonlóan – pályázati úton, az Európai Unió Európai Integrációs Alapjának támogatásával valósítjuk meg. Folytatjuk az integráció területén megkezdett tájékoztató munkát – az előítéletek csökkentése és lebontása, a helyes konfliktuskezelés érdekében. Érzékenyítő projektünk lehetőséget ad a középiskolai diákok számára a migráció, bevándorlás témakörével való megismerkedésre.

 

Keressük azokat a középiskolai osztályokat és pedagógusaikat, akik céljaink megvalósításában együtt szeretnének velünk működni!

 

A ColourSchool kétszeres beavatást jelent a programban résztvevő diákok számára, mert a bevándorlás és az integráció témáján túl megismerkednek a kortárs filmművészet nyelvével (a témával kapcsolatos filmek megtekintésén keresztül), melyeket több alkalommal követnek élményfeldolgozó, véleményformáló drámapedagógiai foglalkozások és beszélgetések. Sőt, élményeiket alkotásokon keresztül is ki tudják fejezni (kisfilmek, fotók, plakátok, írásos beszámolók készítésével), melyeket részben a program saját honlapján és facebook-oldalán, részben a programot záró, 1000 példányos kiadványban is megjelentetünk. Mindezekben az Odeon és az általa bevont szakemberek – két, többéves gyakorlattal rendelkező pedagógus, filmes szakember és egy migrációs szakértő – segítik a diákokat.

 

A program részletes leírását a következő oldalakon (3-9. old.) olvashatják.

 

Amennyiben a tervezett program felkeltette érdeklődésüket, és szívesen részt vesznek a programban, kérjük, töltsék ki, írják alá (az iskola bélyegzőjével ellátva) az együttműködésről szóló szándéknyilatkozatot és küldjék vissza 2012. szeptember 21-ig az alábbi e-mail címre: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.">Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

Információ, kapcsolat, időpontegyeztetés:

Barta Edit, Tóth Hajna

+36 70 371 9503

Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.">Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

Szakmai információ:

Rózsa Ildikó, Zách Anita (a program pedagógusai)

Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.">Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

Gazdasági kapcsolat:

Borsos Erika, ügyvezető, Odeon Video Kiadó és Kölcsönző Kft

e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.">Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.,

+36 70 216 4251

Cím: 1136 Budapest, Hollán Ernő u 7.

 


COLOURSCHOOL

– részletes programismertető -

 

A programban való részvétel INGYENES!

 

 

I.  A program céljai

 

  • A résztvevő diákok szociális érzékenységének növelése, a társadalmi tudatosság és nyitottság fokozása.
  • A diákok a program során szerezzenek olyan ismereteket, amelyeket a mindennapok során hasznosíthatnak; társas kapcsolataikban, nyitottabbá, elfogadóbbá válhatnak.
  • A diákok váljanak képessé a program által közvetített szemléletet képviselni és továbbadni környezetükben.
  • A diákok legyenek tagjai egy folyamatosan információt adó, párbeszédre ösztönző interaktív virtuális közösségnek, amibe mások is bekapcsolódhatnak.

II.  A program tartalma

 

Időtartam: 2012/2013-as tanév;

Összesen 8 kontakt óra (1. alkalom: 120 perc, 2. alkalom: 180 perc, 3. alkalom 180 perc);

A találkozásokon túl a diákok bevonódásának, aktivitásának mértékétől függ a program virtuális térében töltött idő.

A program alkalmazkodik a Nemzeti Alaptantervben meghatározott műveltségi területek kritériumaihoz, több tudományos és művészeti területet ötvöz, így kiegészíthet vagy akár helyettesíthet iskolai tanórákat, projekteket, témaheteket.

III.  A program 5 fázisból áll

 

a) Előkészítő-érzékenyítő fázis

 

Cél: Ráhangolás; az érintettség felmérése, a témával kapcsolatos alapismeretek megszerzése, lehetséges problémák, konfliktushelyzetek feltárása. Empátia-fejlesztés.

Időpont: a 2012/2013-as tanév első féléve, tanítási időben, hétköznap délelőtt 120 perces foglalkozás. (Előre egyeztetett időpontban.)

Helyszín: a pályázó iskola 2 tanterme.

Korosztály: 9., 10. évfolyamon tanuló diákok

Résztvevők: egy iskolai osztály 2 csoportra osztva.

Létszám: max. 16-16 tanuló

Program:

  • A ColourSchool program két felkészített pedagógusa a helyszínen 120 perces drámafoglalkozást tart, amely során bevezetik a résztvevő diákokat a program témájába, valamint felkészítik őket a következő fázis feladataira.
  • Az intézmény érdeklődő pedagógusainak 45 perces workshop kerül megtartásra a témában: a program céljainak, folyamatának, módszertanának ismertetésével. Továbbá lehetőséget biztosítunk a program migrációs szakértőjével való konzultációra.
  • Konzultáció az iskola részéről bevont pedagógussal, a tanulók önálló munkájának támogatásáról, a facilitáció módjáról, időkeretekről.

 

 

b) Felfedező – alkotó fázis I.

 

Cél: A témával kapcsolatos ismeretek gyakorlati alkalmazása a filmkészítés eszközeivel, személyes tapasztalatszerzés, önálló kutatómunka a helyi bevándorlók körében. A virtuális párbeszéd elindítása: információk, élmények és gyűjtött anyagok megosztása. Kreativitás és önkifejező képesség fejlesztése.

Időpont: a) és c) fázis közötti időben.

Helyszín: a pályázók lakóhelye és annak környéke.

Résztvevők: az a) fázisban résztvevők közül az érdeklődő diákok, akik alkotócsoportokat alakítanak.

Program:

  • A diákok – a bevont pedagógus, valamint az Odeon részéről biztosított koordinátor segítségével – elkészítik és beküldik alkotásaikat (kisfilmek, digitális plakátok, fotósorozatok, szövegek), amik személyes történeteket, élményeket dolgoznak fel a bevándorlás, bevándorlók témájával kapcsolatban.
  • A diákok részt vesznek az interaktív virtuális folyamatokban (a program honlapjának és közösségi oldalának építése).

 

c) Befogadó – véleményformáló fázis I.

 

Cél: Elmélyítés - a kortárs filmművészet formanyelvének megismerése, a filmolvasási képesség fejlesztése, befogadóvá nevelés, kommunikáció fejlesztés.

Időpont: a 2012/2013-as tanév első vagy második féléve, tanítási időben, hétköznap délelőtt 180 perces, mozilátogatással egybekötött foglalkozás. (Előre egyeztetett időpontban.)

Helyszín: vidéken a város moziterme / Budapesten a Művész/Puskin/Toldi mozi és a filmvetítést követő beszélgetésre alkalmas tér.

Résztvevők: ua., mint az a) fázisban.

Létszám: ua., mint az a) fázisban.

Program:

  • A diákok megtekintenek egy, a témával kapcsolatos nagyjátékfilmet, majd ehhez kapcsolódóan egy kb. 60 perces beszélgetésen vesznek részt, ahol találkoznak egy bevándorló vendéggel és egy filmes szakemberrel.

d) Felfedező – alkotó fázis II.

 

Cél: A társadalmi tudatosság növelése, az ismeretek és tapasztalatok adaptálása. „Szakértővé” válás: mérőeszköz összeállítása, önálló kutatómunka a diákok személyes környezetében a helyi többségi társadalom tagjainak körében. A virtuális párbeszéd fenntartása: információk, élmények és gyűjtött anyagok megosztása. Értékek képviselete, kommunikáció fejlesztés.

Időpont: c) és e) fázis közötti időben

Helyszín: a pályázók lakóhelye és annak környéke.

Résztevők: ua., mint a b) fázisban és az általuk bevont résztvevők.

Program:

  • A diákok – a bevont pedagógus, valamint az Odeon részéről biztosított koordinátor segítségével elkészítik és beküldik alkotásaikat (kisfilmek, digitális plakátok, fotósorozatok, szövegek), amik személyes történeteket, élményeket dolgoznak fel a bevándorlás, bevándorlók témájával kapcsolatban.
  • A diákok egy az interaktív felületen közösen létrehozott kvíz kérdéssort töltetnek ki a lakókörnyezetükben, az eredményt és tapasztalataikat publikálják a közös felületen.
  • A diákok részt vesznek az interaktív virtuális folyamatokban (a program honlapjának és közösségi oldalának építése).

e) Befogadó – véleményformáló fázis II.

 

Cél: elmélyítés; a kortárs filmművészet formanyelvének megismerése, a filmolvasási képesség fejlesztése, befogadóvá nevelés, kommunikáció, empátia és önismeret fejlesztése.

Időpont: a 2012/2013-as tanév második féléve, tanítási időben, hétköznap délelőtt 180 perces, mozilátogatással egybekötött foglalkozás. (Előre egyeztetett időpontban.)

Helyszín: vidéken a város moziterme / Budapesten a Művész/Puskin/Toldi mozi és a filmvetítést követő beszélgetésre alkalmas tér.

Résztvevők: ua., mint az a) fázisban.

Létszám: ua., mint az a) fázisban.

Program:

  • A diákok megtekintenek egy, a témával kapcsolatos nagyjátékfilmet, majd ehhez kapcsolódóan egy 60 perces, élményfeldolgozó foglalkozáson vesznek részt, a program két pedagógusának vezetésével.

IV.  A program folyamat-jellegű leírása

 

A program 3 fázisa és a közbülső diákfeladatok az alábbiak alapján épülnek egymásra:

Didaktikai szempontból:

Fokozatosság elve érvényesül: a hozott tudás feltárását az új ismeretek megszerzése követi, majd ezek gyakorlása és alkalmazása következik a motivációs bázis mozgósításával, annak fenntartása mellett. A személyes találkozások és a közbülső diákfeladatok dinamikusan felépítettek: minden helyszíni és önálló feladatnak előzménye és következménye van.

Pedagógiai - pszichológiai szempontból:

Az érintettség folyamatosan változik: a távolító, analógiás helyzetek fokozatosan mélyülnek valós, egyedi élethelyzetek feldolgozásának irányába.

Kompetenciafejlesztés szempontjából a kognitív szintről haladunk a szociális, majd a személyes kompetenciákat mozgósító tevékenységek felé. A kommunikatív készségek fejlesztése fokozatosan tolódik el az empátia, kreativitás és önismeret fejlesztésének irányába, ami a konstruktív válaszok megtalálásának adekvát útja.

Filmolvasás szempontjából:

A film formanyelve szerint dokumentarista, féldokumentarista megközelítéstől haladunk a fikció felé.

Ez a folyamat támogatja az érzékenyítést, majd megteremti a valós bevonódás lehetőségét.

A film témája szerint a diákok személyes érintettsége növekszik. Ez a folyamat összhangban a didaktikai és pedagógiai-pszichológiai célokkal együttesen ad módot arra, hogy a diákok olyan ismeretekhez és személyes tapasztalatokhoz juthassanak a fiktív (védett, következmények nélküli) környezetben, ami konvertálható a valós életükre, és hozzásegíti őket ahhoz, hogy a migráció témakörében saját, számukra elfogadható válaszokat találjanak.

V. A programban résztvevők köre

 

Fővárosi és vidéki székhelyű középiskolák 9., 10.  évfolyamán tanulók és pedagógusaik.

VI. Részvételi feltételek

 

Amennyiben az intézmény részt kíván venni a programban, a feltételek vállalásáról kell nyilatkoznia.

Feltételek:

  1. A nyertes oktatási intézmény gondoskodik arról, hogy az iskola megfeleljen a feltételeknek, és ezt részletezi a beküldendő anyagban.
  2. A pályázó intézmény biztosít:

- Egy vagy több diákcsoportot.

- A foglalkozásokhoz megfelelő helyiségeket (diákoknak szóló foglalkozás és pedagógusoknak szóló workshop – a) fázisban, illetve szükség esetén internet és számítógép hozzáférés a diákok számára – b) és d) fázisban)

-  Egy koordináló pedagógust, aki elköteleződik a program célkitűzései iránt, a program megvalósulásának folyamatát kommunikálja a szülők és az iskola felé, támogatja a diákokat a programban való részvételük során.

A bevont pedagógus az alábbi feladatokat vállalja:

- koordináció,

- kapcsolattartás a program vezetőivel, iskolája pedagógusaival, a bevont diákok szüleivel,

- szervezési és adminisztratív feladatok,

- a diákok kísérete a külső programokhoz,

- a diákok szakmai támogatása,

- szülői belegyező nyilatkozatok összegyűjtése és beküldése,

- szakmai beszámoló elkészítése.

  1. Az oktatási intézmény az érkezés előtt legalább egy hónappal megküldi:

- a pályázati feltételek elfogadásához szükséges nyilatkozatot,

- a programban résztvevő diákok létszámát,

- a pedagógusoknak szóló workshopon résztvevők létszámát,

- a bevont (koordináló) pedagógus elérhetőségeit, és a díjazásához szükséges dokumentumait.

VII. A  jelentkezés formai feltételei


1. A pályázati anyagot elektronikusan kitöltve, lepecsételve és aláírva az alábbi e-mail címre kell benyújtani a megadott határidőre: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.">Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

A beérkezés határideje: 2012. szeptember 21.

2. A pályázati anyag tartalma:

- szándéknyilatkozat,

- egy rövid bemutatkozó motivációs levél, amely tartalmazza az iskola migráció, elfogadás, tolerancia, azaz a jelen pályázati program témájához kapcsolható eddig megvalósított programjait, a pályázatban való részvétel motivációit, illetve, amit a jelentkező fontosnak tart 1 A/4-es oldal terjedelemben.

3. A programban való részvétel feltétele továbbá a foglalkozásokat követően, kérdőív kitöltetése a diákokkal, és annak visszajuttatása a megadott e-mail címre (a kérdőívet a program szervezője biztosítja).

4. Kettő A/4-es oldal terjedelmű szakmai beszámoló készítése a program céljainak megvalósulásáról, amely tartalmazza a program megvalósulásnak tapasztalatait és a fenntarthatóságra tett javaslatot.

Reméljük, találkozunk programunkon!