Programajánló - Október II.

Írta:  Pákh Éva

suniRajzverseny, filmek, filmek és filmek, pályázat és Könyvtári napok - Pákh Éva ajánlja októberre.

 

Legkedvesebb múzeumi tárgyam - Rajzverseny

 

A Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében 2012. október 2-31-ig rajzversenyt hirdetünk a Ludwig Múzeumban minden korosztály számára. A versenyre helyben elhelyezett lapokra készült rajzokkal lehet pályázni, melyek aztán a foglalkoztató stúdiónk kirakatában kiállításra is kerülnek.
A rajzokat olyan hétköznapi, a Ludwig Múzeumban található tárgyakról kérjük, amelyek nem a kiállítások anyagát képezik, de valami miatt mégis érdekesek - vagy épp érdektelenségük miatt érdekesek - a rajz készítője számára. Szívesen fogadunk pár mondatos indoklást arról, hogy miért éppen ezt a tárgyat választották.

A résztvevőket 3 kategóriában díjazzuk:
1. 3-10 éves
2. 11-18 éves
3. felnőtt

További részletek a helyszínen.

október 2. (kedd) - 31. (szerda)

 

 

Te nem lennél zavarban, ha bennégnél az avarban? - pályázat

 

Az őszi avarégetés folyamán sajnos gyakori baleset, hogy az avarkupacba rejtőző, alvó sünik is bentégnek az halom meggyújtását követően. Ezen balesetek jelentős része az avar átpakolásával megelőzhető lenne.

Pályázat kiírói és elbírálói: a Sünbarát.hu, az MTTE, és a Magyar Madármentők Alapítvány
Pályázat hírei /eredményei: http://sunbarat.hu/palyazat
Nevezés: 2012. szeptember 1-től október 31.-ig
Pályázók köre: magánszemélyek, családok, baráti társaságok

Pályázat témaköre: Olyan alkotásokat várunk amik az égési sérülések, balesetek elkerülésének vagy megelőzésének a lehetőségére hívja fel a társadalom figyelmét.

A pályázaton való részvétel feltételei: saját készítésű kreatív tervekkel lehet pályázni, ez lehet banner, fotó, vers, novella, riport, cikk, videó, animáció, flash mob, ezek kombinációja vagy egyéb figyelemfelkeltő eszköz, akció is.

A beküldött pályázatnak az alábbi információkat kell tartalmaznia:

- a pályázó személy(ek) nevét
- a pályázó e-mail címét, (ha nem azonos azzal, ahonnan a pályázat érkezik)
- a pályázó telefonszámát (nem kötelező de érdemes megadni, mert ezen értesítünk ha te nyersz)
- a nevezett alkotást csatolva, amennyiben ez túl nagy file, akkor azt a forrást ahonnan letölthető (csak PC-s formátumban érkező anyagokat tudunk kezelni, ezért ha nem ilyet készítesz kérjük konvertáljad)

Az e-mailnek a tárgya ez legyen: Te nem lennél zavarban, ha bennégnél az avarban?

A nevezéseket az Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre várjuk!

 

 

Hotel Transylvania - Ahol a szörnyek lazulnak

Vérszívó vagy nászúton? Farkasember családi lazuláson? Rémkoppantó, aki belefáradt a szürke hétköznapok egyformaságába? Vár a Hotel Transylvania - minőségi pihenés és felfrissülés mindennemű rémnek, szörnynek és gonosz torzszülöttnek.
Drakula gróf ötcsillagos erdélyi luxusszállodájában (főszakács: Quasimodo) a szörnyek és családjuk távol kerülhetnek az emberi világ zajától. Itt ejtőzik Frankenstein és a menyasszonya, Múmia, a láthatatlan ember, egy egész farkas falka és kollégáik - míg egyszer egy halandó nem téved közéjük. A bajt csak fokozza, hogy a gróf nemcsak szállodaigazgató, hanem apa is, aki eddig sikerrel óvta csemetéjét a valódi világ borzalmaitól: most azonban minden megváltozik.

Vetítési időpontok

 

Országos Könyvtári Napok

 

2012-ben október 1-9. között kerül sor az Országos Könyvtári Napok eseményeire az Informatikai és Könyvtári Szövetség szervezésében, a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával.

Az idei évben az Összefogás programsorozat az Európai Unió "Az aktív idősödés és a nemzedékek közötti szolidaritás európai éve 2012" eseményeihez kapcsolódik.

Az európai év fontos célkitűzése, hogy az emberek testileg és szellemileg is egészségesek maradjanak, így tevékenyebb szerepet játszhassanak a munkaerőpiacon és abban a közösségben, ahol élnek. A kihívást az jelenti, hogy az előrehaladott kor ellenére a bennük rejlő számos lehetőséget sikerül-e gyümölcsöztetni. Fontos az életkorral kapcsolatos sztereotípiák lebontása, a tanulási lehetőségek biztosítása, hogy az egészségben és a méltóságban megélt idősödés követendő példa legyen a fiatalok számára.

Mindannyiunk felelőssége hogy az idősebb korosztálynak helye legyen a családban, hiszen a család a nemzedékek közötti szolidaritás kiindulópontja is. Lényeges szempont lesz az idősek és a gyerekek találkozása, hogy párbeszéd alakulhasson ki arról, mit hoz magával az öregedés, és miként működhetnek együtt az idősebbek és a fiatalok.

Október első hetében olyan rendezvényekre kerül sor a könyvtárakban, amelyek felhívják a figyelmet arra, milyen alapvető szerepe van a könyvtáraknak a tartalmas időskorra való felkészülésben. Naponta más-más témakörhöz kapcsolódva sokféle kiállításra, beszélgetésre, előadásra, könyvbemutatóra, olvasáshoz kötődő játékra, zenei eseményre várják az érdeklődőket.

A programkínálat most is bőséges, mindenki talál majd életkorához, érdeklődéséhez illő érdekességet.

Kiemelt esemény lesz idén is a Könyves Vasárnap október 7-én, amikor a könyvtárak rendkívüli nyitva tartással, rendhagyó programokkal, sokféle meglepetéssel fogadnak minden korosztályt.

Az Országos Könyvtári Napok eseményei közül most sem hiányozhatnak a kedveltté vált baba-, kölyök- és tiniprogramok.

Időskorban is aktívan, találkozzunk a könyvtárban!

osszefogas.kjmk.hu

 

Isten hozott Rileyéknál

 

Doug és Lois Riley kilenc éve nem találják helyüket a világban, az életük akkor omlott össze, amikor elveszítették a kamasz lányukat. Miközben az asszony elzárkózott a külvilágtól, a férfi egy szerető mellett próbált vigaszt találni. Doug üzleti útra megy New Orleansba. A városban találkozik a tizenhét éves Malloryvel, aki otthonról szökött meg. Különös kapcsolat bontakozik ki kettejük között, a férfi úgy érzi, ő az egyetlen, aki megérti őt. Közben Lois a félelmét leküzdve megpróbál emberek közé menni. Doug után indul, hogy megmentse házasságukat.

 

23:40, Hétfő (október 8.), HBO

 

Lázadó szellem

 

Von Merfeld igazgató szeretné megújítani a szigorú középiskoláját 1874-ben. Ennek részeként felkéri a fiatal Konrad Kochot, hogy tanítson angolt a fiúknak. Koch látja, hogy a srácok tudása nem elégséges, sőt, generációról-generációra szálló előítélettel viseltetnek az angolok iránt. Hogy némi lelkesedést keltsen a nyelvtanulás után, szokatlan eszközhöz folyamodik, bemutatja a különös sportot, ami Angliából származik: a futballt. Koch hagyományosnak nem nevezhető módszere sok ellenséget szerez neki a szülők, helyi méltóságok és mindenekelőtt a kollégái közül.

Vetítési időpontok

 

forrás és foto: port.hu