A kora gyermekkori intervenció lehetőségei - konferencia

budapestikoraifejlesztoA gyermek fejlődésének üteme minden területen az élet első éveiben a leggyorsabb. Igaz ez az a tipikusan valamint az eltérő módon fejődő és a veszélyeztetett gyermekek esetében egyaránt.


A kora gyermekkori intervenció célja hogy komplex segítséget nyújtson az élet elő szakaszában az érintett gyermekek és családjaik számára. A hazai és külföldi szakemberek tapasztalatai, és az eltérő fejlődésű gyermekek szülei által megfogalmazott igények alapján az elmúlt évtizedekben egyértelművé vált, hogy a kora gyermekkori intervenció akkor a leghatékonyabb, ha a gyermeknek pontos és minél korábbi életkorban megállapított diagnózisa van, ha a kora gyermekkori intervenció szolgáltatásai jó minőségűek, komplexek és folyamatosak, valamint, ha az ellátás család és a lakókörzet igényeihez alkalmazkodik.


Konferenciánk célja, hogy megvizsgáljuk, megteszünk-e mindent az kora gyermekkori intervenció által érintett gyermekekért az első, a legfogékonyabb időszakban. Kitekintünk a nemzetközi tapasztalatokra és kutatási eredményekre, bemutatjuk a hazai gyakorlatokat, igazi terápiás „hungarikumokat" valamint a régió különlegességeit is. Követjük a kora gyermekkori intervencióval foglalkozó tudományos kutatások eredményeit, az intervenció folyamatát a szűréstől, a diagnosztikán át a terápiákig, a szülő, a szakember, és a szakember-szülő partnerség, valamint a teammunka szempontjából egyaránt.


Konferenciánkra tervezzük a szakma jeles nemzetközi képviselőinek, valamint a magyarországi és régióbeli módszerek, intézmények és kutatások képviselőinek meghívását. A kora gyermekkori intervenció interdiszciplináris szemléletével összhangban várjuk az egészségügyi, oktatási és szociális terület szakembereinek jelentkezését előadással, poszterrel vagy látogatóként.

 

Tervezett program