Hogyan szeressük a gyerekeket? - Janusz Korczakra emlékezünk

korczakKi volt Janusz Korczak? Reformpedagógus, a gyermeki jogok "apukája", író, példakép? Az ENSZ Gyermekjogi Világnapján emlékezzünk meg közösen Janusz Korczakról, a gyermekvédelem rendkívüli alakjáról, és hangosítsuk fel örökérvényű tanítását: "a gyermeknek joga van a szeretethez, a tisztelethez, a megfelelő fejlődési feltételekhez és legfőképpen, hogy személyét, vágyait elismerjék és szükség esetén segítségben részesítsék."

Időpont: 2012. november 20. Helyszín: Bálint Ház (Budapest, VI. Révay u. 16.)

De hogyan szerethetjük jól a gyerekeket? Mire vágynak? Mi a fontos számukra? A november 20-i rendezvényen rájuk figyelünk, az ő gondolataikat hallgatjuk meg. Egy órától Korczak: Tíz gyufásdoboz című írásából készült előadást sajókazai, baranyai és budapesti hátrányos helyzetű fiatalok tekintik meg egy izraeli színész előadásában, majd drámafoglalkozás keretében dolgozzák fel élményeiket. 16 órakor nyílnak meg a Bálint Ház kapui a nagyközönség számára, amikor az ünnepélyes megnyitót követően rendhagyó gyermek kerekasztal-beszélgetés veszi kezdetét. A szülők, pedagógusok, gyerekekkel foglalkozó szakemberek számára Herczog Mária és Bombera Krisztina beszélgetése adhat képet Korczakról, ezt a Katona József Színház művészeinek felolvasó estje egészíti ki. Ezt követően pedig konfliktus-megoldási kísérletet végzünk az improvizációs színház eszközeivel: színészek és mediátorok segítségével arra vállalkozunk, hogy feszegessük a mindannyiunkat érintő gyermekjogi, gyermeknevelési kérdéseket, problémákat.

Várunk mindenkit, aki szeretne részt venni egy tartalmas és sokrétű kulturális programon. Akinek fontosak a gyerekek jogai, akinek számít, hogy a gyerekek azt kapják, amire szükségük van – és tudja, hogy ezért tenni is kell.

A rendezvény minden programja ingyenes. A belépésnél felajánlott adományokat a sajókazai hátrányos helyzetű gyerekekkel foglalkozó Dr. Ámbédkar Gimnázium és Szakképző Iskola részére továbbítjuk!

 

A Család, gyermek, ifjúság Egyesület, a Lengyel Intézet, és a Humana Egyesület közös rendezvénye.

 

Tervezett program:

*** for english please scroll down***

13-14:45 Gyermekszínház: Korczak Tíz gyufásdoboz c. darabjának előadása. Rendező és előadó: Amichai Pardo, az izraeli The Orna Porat Gyermekszínház tagja.
Bővebben a darabról.


15-16h: a résztvevő gyerekekkel drámafoglalkozás, közös uzsonna.

16h: Ünnepélyes megnyitó: A rendezvényt Batia Gilad, a Nemzetközi Korczak Egyesület elnöke és Herczog Mária, a Család, Gyermek, Ifjúság Egyesület elnöke nyitja meg.

16:30-17:30 Gyerek-kerekasztal beszélgetés a gyermekjogokról, gyerekektől a felnőtteknek. Mit gondolnak a gyerekek rólunk? Hogyan látják Korczak történeteit? És mit gondolnak az iskoláról? Ma ők beszélnek, mi pedig meghallgatjuk a történeteiket.

17:45-19: Felolvasóest és szakmai beszélgetés: Dr. Herczog Máriával Bombera Krisztina beszélget Korczak életéről, munkásságáról az emberarcú pedagógia eszközeiről. Közben a Katona József színház színészei olvasnak fel Korczak utolsó és talán legszemélyesebb írásából, a treblinkai koncentrációs táborban vezetett naplójából.


19:30-21:30h: Hogyan szeressük jól a gyerekeinket? Rendhagyó konfliktus megoldás a színház eszközeivel. Az Import Impro társulat Vajna Virág és Berta Ferenc mediátorokkal, családterapeutákkal közösen fogják a résztvevők által felvetett kérdéseket, problémákat, felvetéseket új megvilágításba helyezni. Itt a helyed, ha: Tanár vagy, esetleg leszel? Szülő vagy, netán leszel? Gyerekekkel foglalkozol? Várunk!


21:30 Dokumentumfilm vetítés Korczak életéről - angol felirattal -


A rendezvény minden programja ingyenes! A belépésnél felajánlott adományokat a sajókazai hátrányos helyzetű gyerekekkel foglalkozó Dr.Ámbédkar Gimnázium és Szakképző Iskola részére továbbítjuk!
http://www.ambedkar.hu/


Együttműködő partnerek:

Bálint Ház
Baranya Megyei Esélyek Háza
Dr. Ámbédkar Gimnázium és Szakképző Iskola, Sajókaza
Katona József Színház
The Orna Porat Theater

 

Részvételről visszajelzést kérünk az esemény facebook oldalán.

*******************************************************

The program of the event:

1 pm: theater play with Amichai Pardo - "The Orna Porat Theater for Children and Youth" Korczak: 10 matchboxes play
lenght: 1’15”
target group: age 8-14 group size: 80-90 children / children from institutional care/

3-4 pm.: Sessions with children, lunch

At 4 pm.: Batia Gilad, Chairperson of the International Janusz Korczak Association and Maria Herczog,Chair of Family Child Youth Association open the event for public

4-5:30 pm.: Children’s round-table discussion about children rights

5:45-7 pm.: Reading blocks from Korczak’s most personal diary – with actors from Katona József Theater, and conversation with Maria Herczog about Korczak’s life and his pedagogical message to school teachers.

7:30- 9:30 pm: Import Impro Theater

cc. 9:30 pm: Documentary about Korczak’s life (with English sub)