Hogy ne legyél kizárt dolog

palyazatJogod van informálódni, de a véleményed nem számít. A képességeidet szabadon használhatod, de csak miután elmúltál 18. A törvény szerint egyenlő vagy, de csak a többi gyerekkel. Nagy kegyesen megengedik neked, hogy a felnőttek körül téblábolj, de kényelmesebb nélküled. 

Az u18 Projekt a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat és az Axel Springer Magyarország támogatásával közéleti újságírói pályázatot hirdet középiskolásoknak.

 

Pályázni a fiatalokat érintő kor és identitás szerinti diszkriminációról szóló cikkekkel, mémekkel, képregénnyel, interjúkkal, videó- vagy fotóriportokkal lehet. Pályázatot egyénileg és csoportosan, névvel vagy név nélkül lehet beadni. A munka egy személyes tapasztalatra vagy közéleti jelenségre kell reagáljon. Egy pályázó több anyagot is beküldhet a megadott időpontig.

 

A pályázati anyagokat December 30-ig folyamatosan várják a szervezők a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.">Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email címre.

 

A fiatalokat érintő kor és identitás szerinti diszkrimináció körébe olyan témák tartoznak mint a fiatalok képességeinek alulbecsülése a felnöttekével szemben; a szavazati jog hiánya; hogy nem vállalhatnak közéleti tisztséget; a jogosítványhoz kötött alsó korhatár szemben a kizárólag képességek szerinti elbírálással; a különbözőségek miatti intolerancia.

 

Az u18 projekt 2012 novemberében indult azzal a céllal, hogy felhívja politikusok, tanárok, nonprofit szervezetek és szülők figyelmét a fiatalokkal szemben fellépő előítéletekre és az őket diszkrimináló törvényekre és párbeszédet indítson a fiatalok és a felnőttek között. Az u18 Projekt rámutat arra, hogy a fiatalok önrendelkezésre és függetlenségre vonatkozó vágyának megvalósítása előmozdítja a társadalmi haladást és fejlődést.