Programajánló - Védőháló konferencia

eszteralapitvanyVédőháló – Együttműködés erőszakos és szexuális bűncselekmények áldozatainak segítésében címmel december 11-én konferenciát rendez az E.SZ.T.E.R. Alapítvány.

Magyarországon százezres nagyságrendben élnek olyan felnőttek, akik gyerekkorukban szexuális bántalmazás áldozatai voltak. Egy felmérés szerint a bántalmazott kislányok 44%, a fiúknak 85% soha senkinek nem szólt arról, ami vele történt. 100 ügyből 92 nem jutott a hatóságok tudomására.

 

Az erőszakos és szexuális bűncselekményeket lehetőség szerint meg kell előzni. Ha mégis megtörténnek, az áldozatnak a traumát kezelni tudó, gyors segítségre van szüksége, mert ennek hiányában akár egész életén keresztül hordozhatja a megaláztatás terhét. 

 

Az E.SZ.T.E.R. Alapítvány több mint húsz éve segíti pszichoterápiával és jogi tanácsadással az erőszakos és szexuális bántalmazások áldozatait azért, hogy az áldozatok élete visszatérhessen a normális kerékvágásba. A cél eléréséhez arra is szükség lenne, hogy az áldozatokkal kapcsolatba kerülő valamennyi szakma segítői – rendőrök, jogászok, szociális munkások, pszichológusok, ápolók, orvosok, tanárok, stb. – meghatározott szakmai protokollok alapján, egymással hatékonyan együttműködve végezzék munkájukat.

 

A „Védőháló” konferencia az E.SZ.T.E.R. Alapítvány áldozatsegítő hálózat kiépítését célzó két éves projektjének nyitórendezvénye. A projektben az Alapítvány egyfelől az erőszak jelenlétének felismeréséhez kínál érzékenyítő tréninget a különböző szakmák képviselőinek, másfelől a képzés során olyan ismereteket és eszközt ad a résztvevőknek, amelyet az adott munkaterületen az áldozatok segítésének mindennapi gyakorlatában tudnak hasznosítani.

 

A projekt mottója mindnyájunknak szól, akik közösségben élünk és felelősek vagyunk a velünk együtt élőkért is:

„Meg nem történtté nem teheted. De élhetővé az életét igen. Vedd észre. Segíts.”