Cikkajánló - A minőségi integráció

angelL. Ritók Nóra A Nyomor széle hvg blogbejegyzését ajánljuk. "A továbbtanuló gyerekek szinte kivétel nélkül úgy nyilatkoznak, hogy inkább letagadják a cigányságukat az új közösségben, amíg csak tehetik. Ez nyilván a többségi társadalom elutasító, kirekesztő szerepe miatt van így. Amit erősít a média, a szélsőséges nézetek, sztereotípiák kihangosításával, és gyakran a politikusok is, a megjegyzéseikkel, vagy utalásaikkal. Mert ahol a cigány szitokszó, ott nem lehet büszkének lenni rá."

 

Sokat töröm a fejem ezen. Hogy mi lenne a legjobb. Azt világosan látom, hogy mindenki az asszimilálódásukat akarja. Persze csinálunk látszatprogramokat, amitől azt mutatjuk, hogy nem. Nehéz megtalálni, mi a jó út. Hiszen nyilvánvaló, hogy a többségi társadalom szabályaihoz alkalmazkodniuk kell, kommunikációban, életvitelben. És az is, hogy a kultúrájukat, táncukat, zenéjüket, meséiket, öltözködésüket, másságukat kifejező dolgaikat meg kell őrizniük, hogy ebből építkezhessenek.

 

De azt is látom, hogy ez nem elég. Ez nem ad elég alapot az integrációhoz. Legalábbis a minőségi integrációhoz nem.

 

Azt hiszem, ahhoz más kellene. Elfogadás, értékkeresés. Egymásban. Le kellene hántani a nyomorúságot a cigány identitásról. Megkeresni az emberi értékeket. Amelyek jelen vannak mindenkiben, függetlenül attól, cigány, vagy nem cigány az illető. Mert az emberi értékekben benne van a másság is. Hiszen mindannyian megismételhetetlenül mások vagyunk.

 

Persze látom azt is, hogy sokszor maguk a cigányok is az elfogadás ellen dolgoznak. Nemrég Pestre utaztam, és az állomáson várva látom, hogy a bent álló vonatról leszállítanak egy párt. Azt hiszem nem volt jegyük. A férfi ordítva szitkozódott, mocskos szavakkal vádolta a kalauzt, berúgta az állomás ajtaját, és kiabálva vonult végig előttünk. A szeme villogott, látszott, azt keresi, hátha valaki megszólítja. Az asszony zavartan vigyorogva ment utána, érezte, ciki a helyzet, de nem csitította, nem merte. Mikor kimentek végre, mindenki fellélegzett. Igen, ilyen is van. Ezt kár lenne tagadni. Sokan aztán eddig látnak, és nem tovább. Ebből levonják a következtetéseket, és kialakítják a megingathatatlan véleményeket.

 

Pedig én tudom, hogy ebből nem szabad általánosítani. Jól emlékszem a falura, amikor elkezdtük. Az agresszív jelenetek mindennaposak voltak. Egymással, és velünk is. A türelmes jelenlét, a segítő alapállás lassan, de biztosan szorítja vissza azokat a jelenségeket, amelyek gátjai az integrációnak. Azt hiszem, az alap, hogy mi a cigányságukat természetes tényként kezeljük, nem „átmeneti állapotként”, amiből majd, megfelelő hatással „fejlődhetnek”.

 

És velük lassan eljutunk oda, hogy megláthassuk az emberi értékeket. És ők is képesek már megmutatni azokat. Cigányként.

 

Tovább a teljes cikkre (nyomorszeleblog.hvg.hu)

foto:sxc.hu