Nyomtatás

Cikkajánló - A bentlakásos iskolák árnyékában

door
Christopher Adam és Szücs Balázs tanulmányát ajánljuk, ami a Galamus csoport oldalán jelent meg. Kanada különösen élénk figyelemmel kíséri a magyarországi roma kisebbség felemelkedéséhez, illetve integrációhához kapcsolodó kihívásokat, valamint a szélsőjobboldal által egyre erőteljesebben hangoztatott rassizmust és antiszemitizmust. 

Amikor elhangzott a parlamentben Gyöngyösi Márton jobbikos képviselő ominózus mondata a magyar zsidóság kötelező listázásáról, Kanada legnagyobb jobboldali napilapja, a National Post arról cikkezett, hogy ha „volt is bármi kétség afelől”, hogy Magyarországon tombol az antiszemitizmus, hogy Magyarország egyre inkább hasonlít egy pária államra, ez a kérdés most végérvényesen tisztázódhatott. A CBC – Kanada közszolgálati televíziója – 2012. december 12-én mutatta be az országos esti híradó keretein belül Magyarországon forgatott dokumentumfilmjét a romákról.

 

Azt kevésbé tudják, hogy a Jobbik többször hangsúlyozta, bentlakásos állami és egyházi iskolákba kéne zárni és családjuktól elszakítani a roma gyerekeket, mivel – Vona Gábor egykori kijelentése szerint – „cigány családok egyre abnormálisabb mintákat” adnak át a gyerekeiknek.

 

A parlament harmadik legnagyobb pártja azt tenné a cigánysággal, amit Kanada és Ausztrália is elkövetett a múlt évszázadban az őslakosság ellen, és amely lépésnek tragikus hatása és hosszú árnyéka máig jelen van.

 

Fásultan és fáradtan fogta a kávéscsészét Nunavut territóriumi kormányának egyik magasrangú tisztviselője, amikor elmesélte a Kanada legészakibb inuit területein tapasztalható kihívásokat és a harmadik világra emlékeztető közállapotokat. „Kanadához, az Egyesült Államokhoz és az Európai Unióhoz képest harminc-negyven évvel vagyunk lemaradva a gyermekvédelem, illetve a szociál- és családpolitika területein” – mesélte a kormányhivatalnok az elterjedt és elhallgatott családi erőszakról, az Iqaluit város taxisai által vezényelt emberkereskedelemről és a használható adatbázisok teljes hiányáról. „Felébredek hajnal háromkor és mit látok az utcán? Egy hároméves gyerek ott totyorog az északi fények alatt, mögötte pedig négyéves testvére. Szülők pedig sehol” – tette hozzá a nyolcvan százalékában inuitok által lakott territórium hivatalnoka. Kanada főkönyvvizsgálója, Sheila Fraser, az egész országot megrendítette, amikor 2011-es vizsgálatában kiderítette, hogy Nunavutban a szexuális bántalmazás és gyerekek ellen elkövetett erőszak a kanadai átlag tízszerese. Kanadában minden százezer gyerek közül 4,3 válik a szexuális bántalmazás áldozatává. Nunavutban minden százezerből 44,3 áldozatot találunk. A territóriumi kormány a potenciális örökbefogadó családok kétharmadánál semmilyen vizsgálatot nem végez, mielőtt átadja az állami gondozásban lévő gyerekeket az új nevelőknek. Az állami adatgyűjtés és adatmegőrzés el van hanyagolva, és a lakosság csupán 39,9 százaléka végzi el a középiskolát.

 

Tovább a teljes cikkre (galamus.hu)

 

foto: sxc.hu