Nyomtatás

Felfüggesztett börtön a dühöngőszobáért

birosagidontesA Kecskeméti Törvényszék két év, három év próbaidőre felfüggesztett börtönre ítélte K. Ildikót, aki a vád szerint egy kecskeméti speciális gyermekintézmény igazgatójaként dühöngőszobát alakíttatott ki gyerekek számára. Az ítélet jogerős.

 

A törvényszék súlyosbította a kecskeméti városi bíróság által tavaly márciusban személyi szabadság megsértéséért kiszabott másfél éves, szintén felfüggesztett börtönbüntetést.

 

A másodfokú bíróság mellékbüntetésként ötszázezer forint pénzbírságot szabott ki a vádlottra, és öt évre eltiltotta minden olyan foglalkozástól, amelyhez felsőfokú szociális végzettség kell.

 

Szörényi Mariann tanácsvezető bíró a tárgyaláson elmondta: a törvényszék az elsőfokú bírósággal egyezően állapította meg a tényállást. Eszerint a K. Ildikó vezette speciális intézményben elhelyezett állami gondozott gyerekek közül összesen huszonkét gyermeket és fiatal felnőttet korlátoztak személyi szabadságában azzal, hogy 2007 novembere és 2010 januárja között esetenként dühöngőszobába zárták őket.

 

A helyiséget az igazgatónő utasítására alakították ki, ő engedélyezte a használatát. A bezárt gyerekeket kamerával figyelték, a dühöngőt több alkalommal büntetési céllal használták.

 

Az egykori igazgató, akinek munkaviszonya 2011 augusztusában felmondással szűnt meg, korábban a bíróság előtt is elismerte: bezártak gyerekeket az általa külföldi minta alapján kialakíttatott szobába, de csak akkor, ha más módon nem lehetett megnyugtatni az ön- és közveszélyes állapotba került gondozottakat.

 

A bíró megemlítette: volt gyermek, akit öt napig tartottak bezárva, más csak kenyeret és vizet kapott az elzárás alatt. Ilyen szobát a törvény alapján nem lehetett volna az intézményben létrehozni, a gyerekek pedig, miként azt az  elsőfokú bíróság is megállapította, nem voltak ön- és közveszélyes állapotban.

 

A bíró ugyanakkor arra is kitért: országszerte hiányos a gyermekpszichiátriai ellátás, a kecskeméti gyerekeket Szegeden tudták csak ellátni. Előfordult, hogy a speciális gyermekintézmény pszichiátere személyesen nem jelent meg az otthonban, hanem telefonon mondta el a kémiai kényszerzubbonyként jellemzett gyógyszeres kezelést.

 

A per első fokon K. Ildikó és 27 társa, az intézmény akkori dolgozói ellen indult, az akkori városi bíróság tavaly márciusban hét embert felmentett a vádak alól, hét vádlottat pedig jogerősen pénzbüntetésre ítélt, illetve megrovásban részesített.

 

A törvényszék további három vádlottat jogerősen 5 és 10 hónap közötti, felfüggesztett szabadságvesztésre ítélt, hét embert 60 ezer és 225 ezer forint közötti pénzbüntetéssel sújtott, hárman megrovásban részesültek.

 

MTI

foto:sxc.hu