Agykutatás hete a Rogers Akadémián

rogersakademiaA Rogers Akadémia  legfontosabb célja különleges gyerekek felzárkóztatása, olyan fiatalok segítése, akik az átlagnál nehezebben érvényesülnek az iskolában. Kifejezetten fontosnak tartják az önismeret saját élményeken keresztüli fejlesztését, a tanulás örömének újraélesztését, hogy diákjaik felnőttként az elfogadott társadalmi keretek között éljenek sikeres, teljes életet.

Szakmai munkájukat igyekeznek a legfrissebb kapcsolódó kutatási eredményekre alapozni, amelyben a megismerés-tudományi kutatás, ezen belül pedig az agykutatás kiemelt szereppel bír. Ezért csatlakoztak idén a DANA Szövetség nemzetközi Brain Awareness Week (Agykutatás Hete) programsorozatához 2013. március 12-14. között, amelyen saját programokkal szeretnék az agykutatási eredményekre felhívni a közoktatás világában élők (tanárok, diákok, szülők) figyelmét.

 

Az Agykutatás hete alkalmával a hét első napjaiban a Rogers tanulói témanapokon vesznek részt, illetve meglátogatják a Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet szintén a nemzetközi programsorozathoz tartozó „Agyunk képekben” szabadtéri kiállítását az Egyetem téren.

 

Az Agyhét zárásaként március 14-én Nyílt napot rendez a Rogers Akadémia. Ezen a napon olyan programokban vehetnek részt az érdeklődők, ahol testközelben is megtapasztalhatják a Rogers Akadémia filozófiáját. A zenei, vizuális és drámafoglalkozásokon nemcsak a gyerekek, de a szülők is megismerhetik az iskola módszereit. A kreatív foglalkozások, mind egy-egy tanórára reflektálnak.

 

A résztvevők párhuzamos műhelyeket nézhetnek meg a többszörös intelligencia megközelítésének jegyében: megmozgatják az agyukat a dob- és zenei műhelyen, vizuális és mozgásos műhelyeken. Minden programmal párhuzamosan saját óra is meghirdetésre kerül, ahol saját tanulmányi feladataival is foglalkozhat az, aki erre vágyik. Lehetőséget teremtünk beszélgetésre a diákokkal, szülőkkel és mentorokkal. Délután 13 órától Dr. Dibó György ideggyógyász az ideggyógyászatról, az agy betegségeiről beszélget az érdeklődőkkel.

 

A Nyílt nap célja egymás megismerése, és a főképp a hangulatról, a megközelítésről ízelítőt adni az érdeklődőknek. A különleges bánásmódot igénylő diákokhoz ugyanis sokkal hosszabb út vezet, mint egyéb társaikhoz. Ezért is ajánlják az Agykutatás hetén belül meghirdetett programjaikat minden érdeklődőnek, hiszen így kortól függetlenül felmérhetik a szülők is, hogy mennyire érdemes ezt az oktatási formát választani.

 

A Rogers Akadémia 7. osztályos kortól 12. osztályos korig fogad diákokat. A tehetséges vagy / és nehezen utat találó diákok olyan képességeit hivatottak előhozni, amit esetleg egy normál iskolakörnyezetben nem tudnának kibontakoztatni. Az Akadémia igyekszik minden gyerekre külön figyelni, a diákok egyéni igényeinek megfelelően kialakítani a tanrendet, plusz órákat beiktatni azokból a tárgyakból, amelyekből a diáknak elmaradása van.