Nyomtatás

Varró Dániel: Nem, nem hanem

varro
Varró Dániel versei kedvesek, játékosak és a gyerekek nyelvén szólnak a felnőttekhez. Ebben minden ismerősöm egyetért. Rajongásunkat az a fajta naiv, rácsodálkozós szemlélet ragadja meg, ami még a legkritikusabb olvasót is kíváncsivá és idővel Varró-függővé teszi. Varró Dániel legújabb Nem, nem, hanem című gyermekverses kötete a Manó Könyvek gondozásában jelent meg, Agócs Írisz illusztrációival.

Szeretem, ha a gyerekeknek szóló irodalom nem negédes, nem akar kioktatni, egyszerűen csak kedvesen mesél, mert azt hiszem, valami hasonló tartalommal lehet elérni a játszva tanulást, bármilyen korban is jár éppen a gyerekünk.

Varró Dániel az Akinek a lába hatos és Akinek a foga kijött című munkái után nagyobbik fiának, Misinek készítette el legújabb gyermekverses kötetét, ami immár egy majdnem nagyfiú kérdéseire ad válaszokat a nagyvilág fontosabbnál fontosabb ügyeit illetően, bravúros nyelvi megfogalmazással és hétköznapi éleslátással.

 

„Honnan lehet tudni, hogy anyu örül?

Csúnyán néz?

Szeméből könnyeket törül?

Fintorog, mint aki savanyút evett?

Nem, nem hanem

Nevet.”

 

Kell ennél több?

 

A szerző a csütörtöki budapesti könyvbemutatón elárulta, hogy dolgozik komolyabb, "felnőtt" verseket tartalmazó könyvén is, ez a kötet az év végére vagy jövőre állhat össze. A Nem, nem, hanem című verseskötet nyilvános bemutatóját a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon tartják meg április 20-án; a szerző akkor és másnap is dedikál a fesztiválon.

 

Ha pedig majd egyszer a költő a gyerekek miért korszakára is verses válaszokat farag, minden szülő és jövőbeli szülő életét könnyíti meg. Addig pedig olvasóinknak javasoljuk a „Kérdezd meg Aput!” befejezést. Egy ideig biztosan működik.

 

 

Varró Dániel-Agócs Írisz: Nem, nem, hanem
Manó Könyvek 2013
40 oldal, 2490 Ft
http://www.manokonyvek.hu/