Ki is itt a köcsög?

vhKöcsögmentesítés? Már megint mi folyik itt? Börtönbe viszik a romákat, hogy jól megijedjenek, nem csoda, ha jogvédők azonnal tiltakoznak. Fővárosi újságíró a korábbi sok rossz tapasztalat okozta gyanakvással, kemény kérdésekkel indul Cserdibe, hogy számon kérjen tisztességes bánásmódot, toleranciát és jogállamot. Aztán ott, a köcsögmentesítő faluban szembejön a magyar valóság, és egy elszánt – amúgy roma – polgármester, valamint az ő sok szempontból példaértékű programja. - a Vasárnapi Hírek cikkét ajánljuk.

Cserdi Pécstől mintegy félórányi autóút, 420-an lakják a gyönyörű környezetben fekvő falut. A polgármester, Bogdán László az elmúlt napokban több újságíróval találkozott, mint tán eddigi életében összesen. Nem úgy tűnik, mintha bánná a hirtelen jött érdeklődést. Büszke arra, amit tesz, köcsögmentesítésestül, börtönlátogatásostul. Mindenestül. Bogdán László – a helyieknek és úgy két perc múlva már nekünk is csak Laci – ötlete volt, hogy Köcsögmentesítési Napok címmel programsorozatot hirdessen a településen. Ennek utolsó „állomása” volt a pécsi börtön, ahová tényleg elvitték a falu lakóinak egy részét. Maga a program azonban nem most kezdődött, tíz héten keresztül minden pénteken volt valamilyen foglalkozás. Bogdán László – pardon, Laci – fejéből akkor pattant ki az ötlet, amikor egymás után történt két, egymástól nagyban különböző, de Cserdihez közeli ügy. Az egyik a Bándy Kata-gyilkosság, a másik a pécsi polgármester lányának megtámadása volt.

 

„Megütött a hír, hogy ezekből megint cigányügy lett. És volt még jó néhány hasonló, amit így jegyeztek meg az emberek, nem is sorolom őket. De én nem akarom, hogy engem vagy a környezetemben élő cigányokat megbélyegezzék az ilyen esetek miatt. Viszont azt sem szabad elhallgatni, hogy valóban sok olyan cigány van, aki bűncselekményeket követ el.” A polgármester úgy tudja, Magyarországon több mint 18 ezer ember ül jelenleg börtönben és közülük 60 százalék cigány. Bár ilyen statisztika hivatalosan nincs, Laci polgármester levonja a következtetést: ez a hatvan százalék a hazai körülbelül 8-900 ezer cigány (vagy magát annak valló) közül, míg a negyven százalék a „maradék”, csaknem 9 millió magyar közül kerül elő. „Ezek a tények. Amikkel, tetszik, nem tetszik, valamit kezdeni kell” – mondja határozottan. Sok program indult már, bűnmegelőzési, felvilágosító vagy éppen rehabilitációs céllal. Volt köztük eredményes, és sok volt, ami nem. A cserdi polgármester azonban mást gondolt. „Ültem az irodámban, és egy barátommal, Kertész Jánossal, volt megyei rendőrfőkapitány-helyettessel, bűnügyi igazgatóval beszélgettem. Bántott ez a sok eset, ki akartunk gondolni valamit, tenni akartunk a kialakult helyzet ellen.” Kis rendőri segítséggel született meg tehát a programsorozat ötlete.

 

Tovább a teljes cikkre (vasarnapihirek.hu)

foto: Vasárnapi Hírek