Eltűnt gyermekek világnapja

boomerHat magyar nagyvárosban tartják meg az Ezer lámpás éjszakája elnevezésű rendezvényt május 25-én, az eltűnt gyermekek világnapján.

A rendezvénysorozatba a fővároson kívül Győr, Kecskemét, Pécs, Székesfehérvár és Békéscsaba is bekapcsolódik: koncerteket, rendőrségi bemutatókat és családi programokat tartanak. A budapesti 56-osok terén mások mellett az Intim Torna Illegál, Király Viktor és Király Linda, Székesfehérváron Kozma Orsi és Bozont, Győrben Zola és a Retro School Band, Kecskeméten Nagy Adri és a Sugarloaf, Pécsen Lakatos Krisztián és a Fivérek, Békéscsabán Tolvai Renáta és az Eleven Hold lép fel. A látogatók a civil sátrakban felvilágosítást kaphatnak a gyerekeltűnések statisztikájáról és a csellengés veszélyeiről is - olvasható az ezerlampasejszakaja.hu oldalon.
 

A rendezvény minden helyszínen a világító "lámpások" felengedésével zárul. Az országos programsorozat célja felhívni a figyelmet az eltűnt gyermekekre és sorsukra.


Az eltűnt gyermekek világnapját május 25-én tartják, az 1979. május 25-én New Yorkban eltűnt 6 éves kisfiúra, Etan Patzra és sorstársaira emlékezve. Etan Patz eltűnésének napját Ronald Reagan amerikai elnök 1983-ban az eltűnt gyermekek nemzeti napjává nyilvánította. Az eltűnt kiskorúak ügyét Európában a 2001-ben megalakult Eltűnt és Szexuálisan Kihasznált Gyerekekért Európai Föderáció karolta fel, amely ernyőszervezetként koordinálja a prevenciós és az eltűntek felkutatásával kapcsolatos feladatokat. A szervezet kezdeményezte, hogy május 25-e legyen az eltűnt és bántalmazott gyermekek napja. A világnap célja, hogy ráirányítsák a figyelmet a megelőző stratégiákra és az országok közötti együttműködés fontosságára. 
    

A világnaphoz kapcsolódó kezdeményezés keretében az eltűnt magyar fiatalok fényképei tejes dobozokon és egyéb termékeken láthatók.

 

Forrás:MTI

foto:sxc.hu