Hanyas vagy? Alkotói Pályázat

fatherbabyMinden történelmi pillanat egy jelentéshalmaz. Minden generáció egy kód. Minden évszám egy kulcs - mellyel megfejthető a kód, melyben feltárul a jelentéshalmaz. Nálad milyen kulcs van? Te hanyas vagy?

Minden nemzedék ért valamit, amit senki más. Viccekben, kikacsintásokban gazdag minden évjárat - de összekötnek minket közös bánatok és szégyenek is. 

 

Szilágyi György írása óta számtalan próbálkozás született, hogy egy-egy generáció  összekötő titkait kibogozza, megfogalmazza, a többi generáció számára megnyissa. A Bálint Ház szeretné összehozni ezt a sok-sok „hanyas vagy?” élményt egy Alkotói Pályázat keretében - talán pont azért, hogy rájöjjünk, nem is vagyunk mi annyira másféle hanyasok.

 

PÁLYÁZZ!

 

Pályázz, ha tartozol egy generációhoz, ha egyszer születtél és van születésnapod. Mi köt össze egy nemzedéket? Melyek azok a félszavak, amelyekből gond nélkül félreértjük egymást?

 

Idei programunk a nemzedékek témája köré épül: a Bálint Ház valamennyi generációnak izgalmas programot akar kínálni, egy olyan közösségben gondolkodik, ahol egyik generáció számára sem tabu a másik.

 

Pályázatunk Szilágyi György legendás "huszonynyolcasokról" írt monológjára,  a "Hanyas vagy?"-ra épül, ami azóta több alkotót is arra sarkallt, hogy megfogalmazza saját generációjának félszavait. Erre buzdítunk most benneteket: írjátok, rajzoljátok le, zenéljétek el, hogy mi számotokra a „Hanyas vagy?” Mit mondanátok a ti nemzedéketekről, vagy a nemzedékek kérdéséről általában?

 

Három kategóriában várjuk a műveket: képzőművészet; multimédia; és irodalom. Kategóriánként a három legjobb alkotást szakmai zsűri díjazza: Birkás Ákos (képzőművész), Kemény Lili (költő, filmrendező) és Török Ferenc (rendező). A szakmai zsűri mellett mindhárom kategóriában közönségdíjat is hirdetünk a Bálint Ház évadnyitóján, a Nyitott Ajtók Napján szeptember 15-én. Alkotásotokat elküldhetitek bármely hordozón, legyen az rajzlap, vászon vagy pendrive; és lehet ez egy esszé, egy festmény vagy akár stand up és utcazene szám is. Lehetőség szerint valamennyi pályaművet kiállítjuk az évadnyitón, a későbbiekben a kiállítás a MÜSZI-ben tekinthető meg. Lepjetek meg minket és mondjátok el, hanyasok vagytok!

 

Díjazás:

A zsűri- és a közönségdíj összdíjazása: 230 000 Ft. (pénz és tárgybeli juttatások)

 

A kategória győztesek zsűri által ítélt nyereménye: 20.000 Ft | Három alkalmas Trafó-bérlet | Két jegy az Örökmozgó választott filmjére | Kétszemélyes bérlet a Jurányi Közösségi Ház választott két előadására | Tizenkét hónapos Magyar Narancs előfizetés | Páros belépő a Bálint Ház választott programsorozatára

 

A három közönségdíjas összdíjazása: Írók Boltja könyvcsomag | Páros menü a Bálint Ház Sabres Kávézóban | Bálint kártya (Bálint Ház tagsági és kedvezmény kártya – amelyiket választod)

 

A pályázat kiírója:

 

A pályázat kiírója a Bálint Ház (1065 Révay utca 16.). A Bálint Ház missziója: „Egy erős, párbeszédre és együttműködésre képes, önfenntartó, folyamatosan fejlődő magyar zsidó közösség létrejöttének katalizálása. 


Egy pozitív alapokon nyugvó, a jelenben álló és a jövő felé tekintő, kortárs zsidó identitás kialakítása. 


A hagyományos zsidó értékek (a család tisztelete, a tanulás, a szellemiek szeretete, aktív társadalmi részvétel) integrálása a jelenbe. 


Egy minden generációt megszólító, és a közöttük lévő kapcsolatokra építő, azokat erősítő zsidó közeg megteremtése. 


A társadalmi igazságosság erősítése, az ember és a demokratikus pluralizmus képviselete."

 

Részvételi szabályok:

 

1. A pályázatra jelentkezőknek augusztus 22-ig konzultációt biztosítunk a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen. 
2. A pályaműveket 2013. augusztus 25-ig kell benyújtani; 
3. A pályázat nyílt; 
4. A pályáztató a pályázatot eredmény nélkül lezárhatja; 
5. A Bálint Ház 2013. szeptember 15-én hirdet eredményt a Nyitott Ajtók évadnyitó utcabálon; 
6. A pályázat eredményét a Bálint Ház 2013. szeptember 15-ig hirdeti ki, a nyertest e-mail-ben értesíti és honlapján, FB oldalán publikálja; 
7. A Bálint Ház a nyertes pályázat anyagának felhasználására teljes és kizárólagos jogot szerez az alkotóval megosztva, illetve a nyertes pályázat anyagát és a szerző nevét nyilvánosságra hozhatja; 
8. Érvényes (még nem díjazott, nem publikált) pályázatnak a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címre a határidőig elküldött – fotó, kép esetében (jpg, pdf vagy png formátumban), video estében (max. 3 perc), irodalmi alkotás esetében (max. 3000 karakter) – pályaművek tekinthetők; 
9. Egy pályázó több pályaművet is beküldhet; 
10. A pályázó felelősséget vállal azért, hogy a pályázat anyaga saját műve, mellyel semmilyen szerzői és egyéb jogot nem sért, illetve kijelenti, hogy bármilyen, esetleges jogsértésből adódó kárért felel. A feltétel megsértése esetén a pályázat érvénytelen, amennyiben pedig a pályázat eredményhirdetése után derül fény a jogsértésre, a pályázó köteles a díjat visszaszolgáltatni; 
11. A közönségszavazás részletei a balinthaz.hu weblapon kerülnek kihirdetésre szeptember 8-ig.

 

A pályázat megtalálható itt.

 

„Hányas vagy, huszonnyolcas? Akkor mi félszavakból is megértjük egymást.” (Szilágyi György: Hanyas vagy?)