„Eleget bántottatok?”

Írta:  Bábiczki-Nagy Nikoletta

Justleaveme
Carolina Picchio a virágzó észak-olaszországi Novara városában élte mindennapjait családjával, barátaival. Olyan volt, mint sok más lány az ő korában, az identitása, a képei, a gondolatai, melyet szívesen osztott meg facebook-os adatlapján. De egy állítólag általa megmutatott videó - ahol 14 évesen, részegen tűnik fel egy partin – megváltoztatta az életét és a közösségi oldal egy rémálommá vált számára.

„Carolina ex-barátja és annak barátai folyamatosan bántó, gyalázkodó üzeneteket posztoltak a lányról. Zaklatták őt, rosszul bántak vele.” - nyilatkozta Talita, Carolina nővére a CNN-nek. „Mi természetesen beszéltünk Carolinával erről, de ő megnyugtatott minket, hogy ne aggódjunk.” - folytatja a testvére. Talita és Carolina barátai elküldték a sértő tartalmú üzeneteket a Facebook-nak, de nem történt semmi. A család szerint túl nagy teher volt ez a lánynak, hogy kezelni tudja.

 

Idén január 15-én hajnalban, valamikor 2 és 3 óra körül Carolina kiugrott a hálószoba ablakából, arccal a betonnak. A lány hagyott egy levelet a zaklatóinak címezve, amelyből az édesanya olvasott fel részleteket a CNN riportjában. „Most boldogok vagytok? Eleget bántottatok? Elégtételt vettetek?”

 

Francesco Saluzzo, Novara ügyésze megvizsgálta a büntetőjogi panasz lehetőségét a Facebook ellen, mert a sértő tartalmat nem távolították el az oldalról, amely Carolina öngyilkosságához is vezethetett.

 

A Facebook szóvivője őszinte sajnálatát és együttérzését fejezte ki. A közleményében leírta, az internetes zaklatásnak nincsen helye a honlapon és bátorította a fiatalokat meg a szülőket, hogy a sértő tartalmakra hívják fel a figyelmüket. „Mi eltávolítjuk a tartalmat, amit nekünk küldenek, és nem felel meg a felhasználói szabályzatnak, illetve a zaklatásról, megfélemlítésről jelentést adunk a bűnüldöző szerveknek, ahol szükséges.” – nyilatkozta.

 

Carolina édesanyja harcol azért, hogy a közösségi oldalt felelősségre vonják és ilyen eset többet ne forduljon elő. A nagybátyja pedig egy videóval tiszteleg a lány emléke előtt a világ egyik legnagyobb videómegosztóján.

 

A történtek hatására Novara Olaszországban egy olyan hely lett, amely együttesen küzd az internetes zaklatás ellen. 

 

Forrás: CNN

foto: sxc.hu