Index - Csődközeli helyzetben a Pető Intézet

petointezetAz Index információi szerint nyár végére csődközeli helyzetbe került a Nemzetközi Pető Intézet, a bevételek a korábban jellemző évi 2,2 milliárdos szintről 1,5 milliárd forintra apadtak, ami azt eredményezte, hogy az intézmény a megszokott működési keretek között "20 milliós mínuszt termel" havonta.

Az internetes hírportálon kedden közölt írás szerint a mozgássérült gyerekek speciális oktatását végző világhírű intézményben az elmúlt egy évben egymást váltották a gazdasági igazgatók, de egyikük sem tudott mit kezdeni az intézet és a főiskola drasztikusan szűkülő finanszírozásával.


A cikk szerint a fenntartóval is "bajok vannak": a brit kormányzati pénzből kistafírozott Nemzetközi Pető Közalapítványt megszüntették, helyette egy nagyobb állami befolyást biztosító kft. vette át az irányítást. A cég igyekezett megszerezni a milliárdos értékű Villányi úti és Kútvölgyi úti ingatlanokat is, de a vagyonátvétel nem megy simán - olvasható a cikkben.


Mint írták, az intézetben sokan attól tartanak, hogy a fenntartók létszámleépítéssel próbálnak majd - időlegesen - úrrá lenni a helyzeten. A 360 fős intézmény költségvetésének legnagyobb kiadási tételét ugyanis a személyi kiadások jelentik. Az intézet mintegy 300 konduktort alkalmaz. Számuk azért magas, mert a Pető-módszer megköveteli, hogy teljes munkaidőben külön, személyenként foglalkozzanak az intézetbe kerülő gyerekekkel. Az elbocsátások így a felvehetőgyerekek létszámát is csökkentenék.


Schaffhauser Franz, a főiskola rektora az Index kérdésére elismerte, hogy az intézmény nehéz helyzetbe került, és hogy vannak folyó fizetési problémák a beszállítókkal szemben. A rektor szerint, ha leépítésre kerülne sor, akkor elsősorban az adminisztráció, vagy az ellátó személyzet létszámának csökkentésével igyekezne lefaragni a kiadásokon, hogy megkímélje a világhírű módszerrel dolgozó konduktorokat. 


A fenntartó szerepét 2012-ben egy állami tulajdonban lévő kft. vette át a Nemzetközi Pető Közalapítványtól. Az eddig nagyobb jogi önállóságot biztosító közalapítványt, amelyet a 1990-es években eredetileg a Nagy-Britanniából érkezett támogatások fogadására hoztak létre, megszüntették. Ezzel az intézmény elesett az 1 százalékos szja-adományoktól is, jóllehet a támogatási formát a mai napig reklámozzák a Pető Intézet honlapján. Az új fenntartót, a Nemzetközi Pető András Közhasznú Nonprofit Kft.-t Fehér Miklós kisbéri orvos és Pétermann Csaba egykori ITDH-s pénzügyi vezető irányítja - írta az Index.


A hírportál szerint a Pető Kft. az Opten céginformációi szerint még nem adta le a 2012-es mérlegét sem. Az Index forrásai szerint ennek az az oka, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériumáig (Emmi) érő jogi viták alakultak ki a káeftésítés körül. A cégvezetés ugyanis azt szerette volna elérni, hogy a Pető Intézethez tartozó ingatlanok kerüljenek a kft. könyveibe. A három nagy értékű budai ingatlannal, a Villányi úti épülettel, a Kútvölgyi úti központtal és a központ szomszédságában lévő beépítetlen telekkel azonban már korábban is rengeteg jogi probléma volt. A vagyonelemek a közalapítvány könyveiben sem voltak rendezett módon bejegyezve, így nem is lehetett azokat zökkenőmentesen átadni a Pető Kft.-nek.


Az Index közlése szerint egy teljes évnyi huzavona után, miután a cégbíróság végre bejegyezte a céget, a főiskola szenátusának kellett döntenie az ingatlanok átadásáról. A nyár elején a szenátus először elutasította az átadást, majd egy megismételt szavazáson kimondták, hogy hajlandóak megválni a telkektől. Ezek - a honlap információi szerint - át is kerültek a fenntartóhoz, az épületek helyzetének rendezésével azonban a mai napig nem boldogult az Emmi-Pető Kft.-főiskola hármasa.


A intézet évtizedek óta az egyik leghíresebb magyar oktatási intézmény, az angolszász országokban és az arab világban folyamatosan komoly kereslet mutatkozik a Mozgássérültek Pető András Nevelőképző és Nevelőintézetében végzett konduktorokra; a központi idegrendszeri károsodás következtében mozgáskorlátozottakká vált gyerekek fejlesztését célzó, Pető András által kidolgozott konduktív pedagógiai módszert 2006-ban magyar szellemi hungarikummá nyilvántartották.


Az MTI kereste az Emmit, ahol későbbre ígértek tájékoztatást az ügyben.

 

forrás:MTI

foto:Wikipedia