2013. október 08., kedd 14:25

Rendőrök az iskoládban, több gyerek a bíróságon

Írta:  Fodor Mariann

Az Egyesült Államokban egyre több iskola szeretne iskolarendőrséget az intézményébe, a fiatalkorúakkal foglalkozó ügyvédek és bírók pedig növekvő aggodalommal tekintenek a jövőbe az iskolarendőrség iránt megnövekedett igény miatt. Az utóbbi időben megugrott a vádemelések száma a gyerekek ellen, helytelen magatartásuk miatt. Sokaknak az a véleménye, hogy ezeket a problémákat az igazgatói irodában kellene kezelni, nem pedig a bíróságokon.

Az 1990-es évek eleje óta több ezer kerület fizet a helyi rendőrőrsöknek, hogy felfegyverzett iskolai munkaerőt, úgynevezett iskolarendőrt biztosítson a középiskolákban, néhány esetben az általános iskolákban is.  Számos további kerület, beleértve Houston-t, Los Angelest-t vagy Philadelphia-t, visszahívta nyugalmazott rendőreit a megnövekedett igények miatt.

Az iskolarendőrség hatékonysága még nem tisztázott. Vannak, akik mellette érvelnek, ők a megakadályozott tragédiákat hozzák fel „jó példaképpen”, mint azt a 2001-es esetet, amikor egy iskolarendőr megsebesített és lefegyverzett egy tanulót, aki tüzet nyitott az iskolában.

Az iskolarendőrség kritikusai viszont gyakorta hangsúlyozzák, hogy a rendőrség megjelenésével az iskolákban nagyon megnövekedett a vádemelések száma az alapjaiban véve nem erőszakos cselekményekért. Bíróság elé küldik a gyerekeket például dulakodás, iskolakerülés miatt, vagy a tanár előtti káromkodásért.

„Nincs rá bizonyíték, hogy a rendőrök kihelyezése az iskolákba növelné a biztonságot.” - mondja Denise C. Gottfredson, a Maryland Egyetem kriminológus professzora, akinek szakterülete az iskolai erőszak. Úgy véli, az iskolarendőrség növeli a „felesleges” vádemelések számát, mert kisebb kihágások esetében is „benyomják” a gyerekeket a büntető igazságszolgáltatás rendszerébe.

Országszerte minden évben több százezer tanulót tartóztatnak le, vagy kap rendőrségi idézést, nagyrészüket a bíróságra küldik viszonylag kisebb súlyú cselekményekért. Aránytalanul nagy hányadban jelennek meg a fekete és spanyol ajkú tanulók a letartóztatások vagy idézések során, vagy azok, akiknek van valamilyen magatartás problémájuk, állítja több civil jogi szervezet is.

„Texasban az iskolarendőrök több mint 100.000 szabálysértési bírságot szabnak ki évente” - mondja Deborah Fowler jogi képviselő. „A gyermekek ritkán kapnak jogi segítséget, ezzel szemben nagyon sok esetben kapnak több száz dolláros bírságot, vagy közösségi munkára kötelezik őket. Néhány esetben a kiadott büntetés megnehezítheti a munka világába való belépésüket vagy felvételüket a hadseregbe.”

Egy polgárjogi szervezet Texas államban arra hívta fel a figyelmet, hogy fekete tanulók Bryan megyében négyszer nagyobb arányban kapnak szabálysértési idézést, mint a fehér diákok.

Az iskola a biztonság érdekében vonja be a rendőrséget, az iskolarendőrök azonban gyakran úgy válnak a fegyelem fenntartóivá, hogy csekkeket osztogatnak rendbontás és erőszakos magatartás miatt. - mondja Michael Nash, a Los Angelesi fiatalkorúak bíróságán dolgozó bíró. „Különbséget kell tudnunk tenni biztonsági probléma és fegyelmezési probléma között - mondja - mivel amint a gyerekek bekerülnek az igazságszolgáltatásba, nagyon könnyű tovább csúszni a lejtőn.”

Mo Canady, a Nemzetközi Iskolarendőrség Szervezet vezetője az iskolarendőri szolgáltatás védelmére kelt. Canady azt mondja, hogy az iskolákba kihelyezett rendőrök megfelelően fel vannak készítve, az iskolarendőrség negatív hatásáról szóló vita pedig eltúlzott. A megfelelő embereket válogatták ki erre a feladatra. Mindannyian tanultak kamaszkori pszichológiát és mediációt, így biztosak lehetünk benne, hogy az iskola és a közösség javára válik az intézményekben való jelenlétük. „A jó iskolarendőr felismeri a különbséget a dulakodás és az igazi erőszakos cselekmény között” - mondja Canady.

A határvonal azonban sajnos nem mindig egyértelmű. New York-ban pert indítottak a rendőrség iskolarendőri részlege ellen, mivel néhány esetben az iskolarendőr megbilincselt és letartóztatott olyan gyerekeket is, akik nem követtek el semmilyen bűncselekményt vagy szabálysértést.

„Sok megye sürgeti az iskolarendőrök megjelenését iskoláikban. Napjainkban egyre nagyobb az igény az iskolarendőrségre, méghozzá annyira, hogy a rendőrségnek problémát jelent az új fegyverek és egyéb eszközök beszerzése ilyen gyorsan.” - nyilatkozta Michael Dorn a Safe Havens International vezetője, iskolabiztonsági tanácsadó.

A bírók közül sokan állítják, hogy az iskolarendőrök túlságosan elhamarkodottan döntenek, ha valakit le kell tartóztatni, vagy szabálysértési bírságot kell kiszabni. „Kriminalizáljuk a gyermekeinket nem erőszakos cselekedetekért is”- mondja Wallace B. Jefferson, vezető bíró Texasban.

Texas állam engedélyezte, hogy az iskolarendőrök C fokozatú szabálysértési idézést adjanak a diákoknak, amivel kötelező megjelenni a bíróságon, és ezt nyilvántartásba is veszik. A folyamat hagy kívánni valót maga után. Joshua esetében is ez történt, ő kilencedikes. Joshua összeverekedett az iskolabuszon egy másik fiúval, a verekedést a biztonsági kamera rögzítette, mely azt is megörökítette, hogy nem Joshua ütött először. Ennek ellenére az iskolaigazgató hívta a helyi seriffet, aki mindkettőjüket beidézte a bíróságra rendbontó magatartás miatt. „Azt hittem hülyéskednek!”- mondja Joshua. „Megkaptam a szabálysértési bírságot annak ellenére, hogy nem én voltam a hibás és még az iskolából is hiányoznom kellett kétszer, hogy meg tudjak jelenni a bíróságon.” Joshua gyámja talált egy ügyvédet, aki ingyen elvállalta a fiú védelmét és csodák csodájára az ügyet ejtették végül.

Sarah R. Guidry, egy jogvédő szervezet igazgatója azt mondja, amikor a gyermekek ügyvéddel jelennek meg a bíróságon, a kisebb súlyú szabálysértések büntetését el is szokták ejteni. Guidry szerint néha a bíróság „vallomás gyárként” működik. A gyerekek pedig inkább bűnösnek vallják magukat annak reményében, hogy ha kifizetik a büntetés összegét vagy elvégzik a közhasznú munkát, gyorsabban túl lesznek az egészen.

Texas bizonyos részein nagy felháborodást kelt, hogy az iskolarendőrök nyilvánvalóan megkülönböztetik a gyerekeket faji alapon. Ez ellen próbál jelenleg tenni több rendőrkapitány is, többek között Jimmy L. Dotson, a houstoni iskolarendőrök egyik vezetője. Azon dolgoznak, hogy újraértelmezzék az iskolarendőrök szerepét az intézményekben.

Annak ellenére, hogy az egyik legélesebb váltásra készülnek az E. L. Furr Középiskolában, ahol a spanyol ajkú tanulók létszáma magas, az itt dolgozó iskolarendőr, Bertie Simmons (aki 79 éves) nagyon optimista. 11 éve kezdett iskolarendőrként dolgozni a nyugdíjazása után. „A gyerekek utálják az iskolarendőröket!”- mondja Simmons, - „Naponta ketten- hárman is kapnak szabálysértési bírságot tőlük, vagy még többen is.” Ő olyan iskolarendőröket keresett, akik igazán együtt akarnak dolgozni a gyerekekkel és emellett fontos számukra a bizalom kiépítése is. Megtalálta őket Danny Avalos és Craig Davis személyében – akik veszélyes környéken nőttek fel-, és több éves kemény munkával elérték, hogy mára már a körzetükben nagyon ritkák a szabálysértési csekkek. Azt vallják, hogy a fegyelmet általában az iskolai tanácsnak kell fenntartania, a diákesküdtszékkel együtt működve, nem pedig az idézéseknek egy valódi bíróságon.

„Csekkeket írni egyszerű, mi a nehezebbik utat választottuk: beszélgetünk a gyerekekkel és példát mutatunk nekik.” - mondja Avalos.

Az új irányvonallal a Houston iskoláiban kiszabott szabálysértési bírságok száma 60 százalékkel csökkent egy év alatt. Az óra megzavarása miatti idézések száma például 124-re esett vissza szeptember és február között. Az előző év ugyanezen időszakában az idézések száma 927 volt ebben az ügycsoportban.

„A mi szerepünk ezeket a gyerekeket bejuttatni az egyetemre, nem pedig a börtön falai közé!” - mondta Dotson rendőrfőnök egy interjúban.


Eredeti cikk