Gyermekprostitúció ma



Cikkünk a gyermekprostitúcióval, gyermekek szexuális kizsákmányolásával foglalkozó sorozatunk második része.
Előző:
Lanzarote-i Egyezmény a gyerekek szexuális kizsákmányolása ellen

17 éves lányát futtatta egy anya  – állt tegnap reggel az index.hu címlapján a hír, „A lány már egyébként is prostituáltként dolgozott, amikor az anyja, hogy neki is legyen haszna az üzletből, elkezdett kuncsaftokat szerezni neki. A légyottokat a saját otthonukban bonyolították le. Az anya ellen kerítés miatt indult eljárás."


A Büntető törvénykönyv (Btk.) legújabb, 2013. júliusi módosításában már önálló tényállás a gyermekprostitúció kihasználása:

„203. § (1)21 Aki tizennyolcadik életévét be nem töltött személy prostitúciójából haszonszerzésre törekszik, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
(2) Az (1) bekezdés szerint büntetendő, aki tizennyolcadik életévét be nem töltött személlyel való szexuális cselekményért ellenszolgáltatást nyújt.
(3)22 Aki részben vagy egészben tizennyolcadik életévét be nem töltött, prostitúciót folytató személlyel tartatja ki magát, egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
(4) Aki olyan bordélyházat tart fenn, vezet, vagy olyan bordélyház működéséhez szolgáltat anyagi eszközöket, amelyben tizennyolcadik életévét be nem töltött személy folytat prostitúciót, két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő."


A Népszabadság beszámolója ugyanakkor arról ír, „A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) statisztikái szerint az új szabályok július 1-jei életbelépése óta két ügyben indult gyermekprostitúció kihasználása miatt eljárás."
Ráadásul – ahogyan a cikkben olvasható – a korábban nagy nyilvánosság előtt zajló vita Pintér Sándor belügyminiszter és Ékes Ilona fideszes képviselőnő között egyelőre nem hozott maradéktalan sikereket, bár elindult a „Nyitott szemmel a gyermekek védelmében" elnevezésű ismeretterjesztő program, de a szabálysértési törvény még mindig lehetővé teszi a fiatalkorú prostituáltak elzárását, „hiába tekintik őket mind a nemzetközi egyezmények, mind pedig az új Btk. is áldozatnak."
Az Európai Regionális Szervezet előbb említett programjának célja a gyermekprostitúció és a gyermekek szexuális bántalmazásának megelőzése. „Ékes Ilona, fideszes országgyűlési képviselő, aki egyben a szervezet elnöke, a programhoz kapcsolódó konferencia sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az Új Széchenyi Terv révén megvalósuló program keretében „iskolákban, nevelőintézetekben, gyermektáborokban tartanak foglalkozásokat. Emellett tanácskozásokkal és felvilágosító programokkal kívánják felhívni a társadalom figyelmét a problémára." – olvasható a hvg.hu-n - „leggyakrabban a 13-14 éves lányok válnak szexuális bántalmazás áldozatává, a fiúk esetében pedig a hetedik életév a legkritikusabb. (...) A felvilágosítás annál is inkább fontos, mert a szexuális inzultust elszenvedő gyermekek eseteinek csupán öt százaléka jut el az igazságszolgáltatás valamilyen szintjére." A bántalmazás e formája pedig több esetben már egyenes út a gyerekek szexuális kizsákmányolásához.
Mindkét esetben nagyon magas arányú látenciával kell számolnunk, a legkiszolgáltatottabbak pedig – amint Németh Ágnes (ORFK bűnmegelőzési főosztályának vezetője) nyilatkozatából is kiderült – éppen azok, akikről az állam gondoskodik: „Magyarországon évente 50-70 kiskorú prostituáltat találnak a rendőrök. Ők szinte kivétel nélkül valamilyen intézetben nevelkednek, ezért is fontos az ERGO felvilágosító munkája"

Azonban nem csak állami ellátásban élő gyerekeken veszélyeztetettek – ahogyan az e cikk apropójául szolgáló hírből is sajnos világosan látszik. Szabó Máté volt ombudsman egy 2011-es vizsgálatából kiderült, „leginkább a 14–17 év körüli, rossz családi és anyagi körülmények között élő lányok veszélyeztetettek, akik mögött nincs megtartó család, és akik többségét már gyermekkorában is szexuálisan zaklatták. A szexuális kizsákmányolás gyanújára a jelzőrendszer még nem reagál, a bizonyíték viszont már későn érkezik" – fogalmazott a volt ombudsman. „Amikor a prostituálódás gyanúja felmerül, még elejét lehetne venni egy később már visszafordíthatatlan folyamatnak. A gyermekjóléti szolgálatok és a jelzőrendszer többi tagja azonban tart az esetleges alaptalan gyanúsítás következményeitől, így a puszta gyanú hatására még nem intézkedik"- idézi a Népszabadság.

Pedig a sorozatunk előző részében taglalt nemzetközi egyezmények ratifikációján, és a fent bemutatott most induló programon túl Magyarországnak nagyon fontos lépéseket kell még megtennie a gyermekprostitúcó elleni küzdelem során – és ehhez az ismeretterjesztés, vagy éppen az érintett szakemberek felkészítése, továbbképzése csak a kezdet.


Kitekintés

A gyermekprostitúció világméretű probléma. A hvg.hu korábban idézett cikkéből kiderül, „Az Európai Parlament jelentése szerint Európában mintegy 25 milliárd eurós (7400 milliárd forint) bevételt jelent a bűnözőknek az emberkereskedelem. Ennek pedig egy része a gyermekprostitúcióhoz köthető." Európai Parlament (EP) szervezett bűnözéssel, pénzmosással és korrupcióval foglalkozó különbizottságának (CRIM) jelentése szerint pedig „az EU 28 tagállamát együttvéve összesen 880 ezren élnek és dolgoznak rabszolgaként, közülük 270 ezren szexuális kizsákmányolás áldozatai." (nol.hu

Bízunk abban ugyanakkor, hogy az egyes államok, a nemzetközi közösség és a civilek összefogásával elérhető a változás. Amint arról az index.hu is beszámolt, a holland Terre des Hommes gyermekjogi szervezet akciója kiváló példa erre: tíz hét alatt ezer pedofil internethasználót tudtak azonosítani Sweetie nevű virtuális, élethű 3D modell kislányuk segítségével, aki „csetszobákban várta a férfiakat, a kísérlet két és fél hónapja alatt több mint húszezren elegyedtek vele online beszélgetésbe úgy, hogy valamilyen szexuális szolgáltatást kértek tőle. (...) A virtuális lány mögött álló csapatnak ezer pedofil személyazonosságát sikerült megállapítani, általában a közösségi médiában publikusan fellelhető információk alapján. Az adatbázist átadták az Interpolnak."