Ma van a Gyermeki Jogok Világnapja – Az Eurochild és az UNICEF közös felhívása: Legyen az Európai Parlament a gyermeki jogok globális védelmezője!



1989. november 20-án fogadta el az ENSZ a Gyermekjogi Egyezményt, azóta ezt a napot a Gyermeki Jogok Világnapjaként tartjuk számon. Az Eurochild és az UNICEF a mai napon közös nyilatkozatot tett közzé a „Gyermeki Jogok Európai Kiáltványa a 2014-es Európai választások közeledtével”  címmel.  A kiáltvány felhívja az Európai Parlament tagjainak figyelmét arra, milyen fontos a gyerekek jogainak védelme Európában és a világon mindenhol.

A Gyermeki Jogok Kiáltványa, amit 14 nemzetközi és európai gyermekjogi szervezet írt alá, felszólítja az Európai Parlamentet: használja ki jogalkotói és költségvetési kapacitásait a gyerekek legfőbb érdekében. Felhívja a Parlament tagjainak figyelmét továbbá arra, hogy helyezzék egyértelműen előtérbe a gyerekeket az EU politikájában, finanszírozásában és törvényhozásában, és az EU gyerekekkel kapcsolatos intézkedéseit szisztematikus felméréseknek vessék alá.


A gyerekek iránt érzett felelősségünk közös az Európai Tanáccsal és a tagállamokkal, de mint az egyetlen közvetlenül választott intézmény, az Európai Parlament külön kötelességet kell, hogy vállaljon a gyerekek jogainak védelmében” – mondta Roberta Angelili, az Európai Parlament alelnöke.


„Szívügyünk a gyerekjogok támogatása. Hosszú út áll még előttünk, mire minden gyermek majd boldog, egészséges és magabiztos felnőtté válik. A mai napon az Európai Parlament jelenlegi 20 bizottságából egy sem vállal egyértelmű felelősséget a gyerekekért, és senki nem ellenőrzi, az EU költségvetéséből mennyit költenek rájuk”
– mondta Jana Hainsworth, az Eurochild főtitkára.


Herczog Mária, az Eurochild elnöke és az ENSZ Gyermekjogi Bizottságának tagja hozzátette, „Ma mindenki Malala Yousafzai-ra figyel, aki 16 évesen az eddigi legfiatalabbként kapta meg a Szaharov- díjat a gondolatszabadságért. Malala bátorsága, elhivatottsága és víziója érdemes arra, hogy az Európai Parlament munkájában viszontlássuk. A gyerekek is teljes értékű polgárok, annak minden jogával és kötelezettségével. Tiszteletük mindannyiunk közös ügye, ennek megszegése egyben az emberi jogok megsértése.”


Az UNICEF, mint a gyerekek globális védelmezője, és az Eurochild, mint vezető európai gyermekjogi szervezet összefogtak, hogy megmutassák az EU-nak, hogyan lehet a gyerekek jogai iránt meglévő jogi és politikai kötelezettségvállalást kézzel fogható eredményekre váltani Európában és a világon mindenhol.


„Mindannyiunk, minden egyes közösség felelőssége, hogy felismerjük a gyerekek egészséghez, oktatáshoz, védelemhez és részvételhez való jogát. Önökre, mint az Európai Parlament tagjaira, számítanak a gyerekek, különösen a leginkább veszélyeztetettek: fel kell emelniük a hangjukat értük, hogy mindenütt teljesüljenek jogaik.”
Mondta Yoka Brandt, az UNICEF helyettes vezetője.


Ennek alkalmából a mai napon programindító eseményt szerveznek Strasbourg-ban, amit Roberta Angelili, az Európai Parlament alelnöke, és Yoka Brandt az UNICEF helyettes vezetője nyit meg.


Az Európai Parlament hat legnagyobb politikai pártjának elkötelezett képviselői, akik a gyerekekre irányuló figyelemről és annak helyéről tanácskoztak: Antonio López-Istúriz White (EPP), Silvia Costa (S&D), Adina Ioana Valean (ALDE), Jean Lambert (GREENS/EFA), Timothy Kirkhope (ECR), Gabriele Zimmer (GUE/NGL).
Mind egyetértettek: a közelgő európai választások lehetőséget adnak a parlament tagjainak, hogy a gyermeki jogok védelmezőiként lépjenek fel.