Erre vártunk: új európai szabályozás az intézménykiváltás finanszírozásáról

A szabályozások célja világos: a gyerekeknek családokban kellene élni, és az EU-s pénz nem mehet el arra, hogy abból intézetekbe zárjuk őket, kárt okozva nekik és stigmatizálva őket."

Az Európai Parlament mérföldkőnek számító döntést hozott, képviselői megszavazták a Strukturális Alapok következő hét éves szabályozását: 325 milliárd Euró áll majd rendelkezésre a kohéziós politikához a 2014- 2020 közötti időszakban.


Így többek közt az Európai Szociális Alap és az Európai Regionális Fejlesztési Alap új szabályozásában már nyíltan szerepel az intézményi ellátások kiváltása. A szavazás megerősítette az Uniós intézmények elkötelezettségét az ellátórendszerük reformjával nehezen haladó tagállamok támogatásában.
Az Eurochild és a Hope and Homes for Children nemzetközi szervezetek mindezt a tagállamok történelmi jelentőségű lehetőségének látják arra, hogy valódi változás jöhessen a gyermekek és családjaik életében, és megnyíljon az út Európában az intézménykiváltáshoz. Az időzítés jobb nem is lehetett volna, a fontos döntés éppen november 20-ára, a Gyermeki Jogok Világnapjára esett.


Az indok egyértelmű: az intézetek károsak a gyerekek és a társadalom számára is. Összeegyeztethetetlenek a gyermek jogainak védelmével és nem szerencsések a közpénzek felhasználásának nézőpontjából sem.  Az elmúlt években azonban a Strukturális Alapok főként arra mentek el – tévesen -, hogy fenntartsák a gyerekek és más veszélyeztetett csoportok szegregációját az intézetekben. Az Eurochild és a Hope and Homes for Children hasonlóan elhivatott civil szervezetekkel és kezdeményezésekkel azért harcolnak, hogy visszafordítsák ezt a folyamatot és az Uniótól érkező összegek biztosan a gyerekek és családok közösségben történő támogatását szolgálják.


Ez szoros összhangban áll az Európai Bizottság 2013. februári ajánlásával („Investing in children – breaking the cycle of disadvantage”), ami tartalmazta az Opening Doors for Europe’s Children (Kulcs a jövőhöz) állásfoglalását is a tagállamokban az intézményi ellátások bővítésének tiltásával kapcsolatban.  Az ajánlás felszólította a tagállamokat: erősítsék meg a preventív jellegű szociális szolgáltatásaikat, támogassák a veszélyeztetett családokat, és biztosítsák, hogy a családjukból kiemelt gyerekek a számukra legmegfelelőbb körülmények között nőhessenek fel. Tartalmazta továbbá azt is, hogy a Strukturális Alapokat az intézetiről a közösségi alternatív ellátásokra való áttérésre kell felhasználni.


Jana Hainsworth, az Eurochild Főtitkára a szavazásra reagálva elmondta: „Az, hogy az intézménykiváltásról a Strukturális Alap szabályozásában egyértelmű iránymutatás van, a Kulcs a jövőhöz kampány egyik sikere. A Parlament döntésének nagyon örülünk, de még rengeteg dolgunk van. Mostantól a tagállamokra koncentrálunk, akik már tervezik finanszírozási programjukat, hiszen övék a legnagyobb felelősség a gyerekek jogainak támogatásában.


Delia Pop, a Hope and Homes for Children programigazgatója hozzátette: „A Kulcs a Jövőhöz kampány elősegíti az egyes államok  e cél körül egyesülő civil szervezeteinek messzemenő együttműködését, hogy valós változásokat vigyenek véghez ezen a területen a gyerekek és családjaik életében.”

A szabályozások célja világos: a gyerekeknek családokban kellene élni, és az EU-s pénz nem mehet el arra, hogy abból intézetekbe zárjuk őket, kárt okozva nekik és stigmatizálva őket. Partnereinkkel közösen fáradhatatlanul folytatni fogjuk annak képviseletét, hogy az EU támogatások minden centjét a tagállamok az előírásoknak megfelelően, a gyermeki és emberi jogokat tiszteletben tartva használják fel.



Tovább az Opening Doors eredeti közleményére

Tovább az Eurochild közleményére