Nyomtatás

Igazságot a fogvatartottak gyermekeinek!



Sok család tabusítja a szülő bebörtönzésének és bűnelkövetésének tényét, nem beszélik meg a gyermekkel a történteket. A családtagok valószínűleg úgy gondolják, ezzel jót tesznek a gyermeknek, hiszen megkímélik a fájdalmas valóságtól. Ez azonban korántsem a legjobb megoldás...

Írta: Versegi Anikó


Hogyan hat a gyermekre a szülő börtönbe kerülése?

Sok család tabusítja a szülő bebörtönzésének és bűnelkövetésének tényét, nem beszélik meg a gyermekkel a történteket. A családtagok valószínűleg úgy gondolják, ezzel jót tesznek a gyermeknek, hiszen megkímélik a fájdalmas valóságtól. Ez azonban korántsem a legjobb megoldás, mivel a szülő hirtelen, megmagyarázhatatlan eltűnését sokkal nehezebb lesz feldolgoznia. Amennyiben a gyermeknek – fejlettségi szintjének és életkorának megfelelően – elmondják az igazat, csökkenhet a bűntudata, félelme, szorongása, amelyet a szülő elvesztése okozott. A gyermek gyorsan megtanulja, hogy a szülő elvesztése egy olyan dolog, amiről másokkal nem beszélhet, ebből kifolyólag segítséget sem kérhet.

Az Európai Unió tagállamai számára nagy kihívást jelent minimalizálni azokat a pszichoszociális és érzelmi károkat, amelyeket egy családtag bebörtönzése okozhat a gyermekeknek. A legtöbb országban nincs speciális gyerekekkel kapcsolatos tréning vagy kidolgozott „know-how" sem a rendőrség, sem a börtönszemélyzet számára – Szerbiában például csak akkor veszik figyelembe, hogy az elítélt családos ember, ha a gyermeke a bűntény áldozata. A fogvatartottal való kapcsolattartás általában közel sem gyerekbarát, ami rányomja a bélyegét az egyébként is rövidre szabott együtt töltött időre.

A „Sárga Hely" modell

Az olasz Bambinisenzasbarre („Gyermekek Rácsok Nélkül") nevű szervezet pár évvel ezelőtt elindított egy olyan projektet, amelynek az alapvető célja a milánói börtönbe látogató gyermekek komfortérzetének növelése volt. A Spazio Giallo („Sárga Hely") pszichológusai és pedagógusai segítenek a gyermeknek megérteni a börtön működését. A „Sárga Hely" egy olyan kellemes kis sziget a börtönön belül, ahol a családtagok önfeledten játszhatnak egymással, megélhetik a találkozás örömét. A modell Milánó után teret hódít Észak-Olaszországban és más régiókban is.


A cikk a Fogvatartott Szülők Gyermekeinek Európai Hálózata (Eurochips) által kiadott 2013-as hírlevél alapján készült, amely a Franciaországban, Lettországban, Dániában, Szerbiában, Ukrajnában, Észtországban és Olaszországban élő fogvatartottak gyermekeinek helyzetét veszi górcső alá. Az eredeti hírlevél elérhető az Eurochips weboldalán.

(Tovább a kép forrására)