A gyerekek helyzete Európában - megjelent a FRA 2012-es jelentése



Az Európai Unió Alapjogi Ügynökségének (European Union Agency for Fundamental Rights) 2012. évi jelentése az EU tagállamok helyzetét foglalja össze az alapjogok teljesülését tekintve. Itt a jelentés gyermekjogi, gyerekvédelmi fejezetét foglaljuk össze.


Az egyre növekvő munkanélküliség a növekvő szegénység ellenére a FRA (vagyis az Európai Unió Alapjogi Ügynöksége) 2012-es jelentésében azokra a csoportokra koncentrált, akik különösen kiszolgáltatottak a fontos területeket is - pl. oktatás, egészségügy, szociális ellátások - érintő költségvetési megszorítások miatt. A jelentésben kiemelt hangsúlyt kap a napjainkig érzékelhető diszkrimináció, amivel a roma közösségeknek szembesülni kell, és a szélsőséges nézetek terjedése és egyre elfogadottabbá válása a politikai és közéleti diskurzusban. A jelentésben szó esik még a jogi szabályozásokról, az alapjogok teljesüléséről és az azokat befolyásoló uniós kezdeményezésekről, a 2012-es adatvédelmi EU-s jogszabályok változásáról, a közelgő választásokon való egyenlő részvételről – csak hogy néhány példát említsünk.


Itt a jelentés gyerekjogi, gyerekvédelmi fejezetét foglaljuk össze, az egyes problémakörök tárgyalásakor a vonatkozó nemzetközi egyezményeken, ajánlásokon, egy-egy tagállam helyzetén túl jó gyakorlatok is találhatók az anyagban.


A gazdasági válság következményeként az EU tagállamokban egyre több gyerek veszélyeztetett szegénységgel és társadalmi kirekesztéssel, ez az Európai Unió vitáiban is folyamatosan előtérben volt 2012-ben. A tagállamoknak intézkedéseket kellett bevezetni az alultápláltság visszaszorítására, azonban a költségvetési megszorítások hatással voltak a gyerekek szempontjából is fontos területekre: az oktatásra, az egészségügyre és a szociális ellátásokra. Az uniós és állami erőfeszítések ellenére a gyerekek továbbra is áldozatai családon belüli erőszaknak, szexuális abúzusnak és emberkereskedelemnek. Majdnem minden harmadik, az EU területére 2012-ben érkezett menedékkérő gyerekkorú volt, és védelmük valószínűleg több tagállamban továbbra sem megfelelő.


A 2012-es évben a gyermekjogok területén történt főbb előrelépések


Az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsa új irányelvet fogadott el a bűncselekmények áldozatainak jogaira, támogatására és védelmére vonatkozó minimumszabályok megállapításáról, megerősítve a gyerekkorú áldozatok védelmét.


Az Európai Bizottság két Európai stratégiát fogadott el a gyerekkereskedelem és a gyerekek internetes szexuális kizsákmányolásának, zaklatásának megelőzéséről – ezek a gyermekbarát, biztonságos internet új európai stratégiája és az emberkereskedelem felszámolására irányuló európai uniós stratégia.


Az Eurostat 2011-es felmérése következtében (ami szerint az EU-ban a  gyerekek 27%-a veszélyeztetett szegénységgel és társadalmi kirekesztéssel – ez magasabb bármely más társadalmi csoport veszélyeztetettségénél) az Európai Bizottság ajánlást adott ki a gyerekszegénység kezeléséről, fókuszban az erőforrásokhoz, szolgáltatásokhoz való hozzáférhetőséggel, a gyerekek részvételével/bevonásával és a jövő generációkba való befektetés fontosságával.


Az EU tagállamok jogi és szakpolitikai reformokat készítettek elő a család- és gyerekvédelem és a bűnözés területén, ezek egy része a válság következtében leállt vagy késik. 


Gyerekek elleni erőszak


Az erőszak lehet fizikai, szexuális vagy pszichológiai jellegű, történhet a családban, más közösségben vagy a világhálón: ennek megfelelően jelennek meg különböző aspektusai az EU különböző dokumentumaiban.  


Az EU még mindig nem fogadott el egységes és átfogó stratégiát a nők és lányok elleni és családon belüli erőszakról, bár a fentebb felsorolt előrelépések valamelyest javítanak a helyzeten. Európai szinten jelenleg az Európa Tanács 2011-es egyezménye a nők elleni és családon belüli erőszak megelőzéséről és leküzdéséről jelenti az első és eddig egyetlen nemzetközi jogi eszközt a kérdésben (a 2012-es év végéig 6 tagállam csatlakozott hozzá, ám egy sem ratifikálta).


2012 júniusában az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága elfogadta a fogyatékossággal élő nők és lányok jogainak támogatásáról és védelméről szóló ajánlást, különös tekintettel az igazságszolgáltatásra való hozzáférésükről és a kizsákmányolástól, erőszaktól és zaklatástól való védelmükről.


A Szociális Jogok Európai Bizottsága a Módosított Európai Szociális Chartában (7.cikk 10.§ és 17.cikk) tette közzé következtetéseit 2012 januárjában a gyerekek és fiatalok jogairól a szociális és törvényi védelemhez – beleértve mindenféle testi fenyítést minden környezetben-, az intézetben élő gyerekek jogairól, a fiatalkorú elkövetőkről, és az oktatáshoz való tényleges jogról.


Az Európa Tanács Egyezménye „A gyermekek védelméről a szexuális kizsákmányolás és a szexuális bántalmazás ellen” (Lanzarote Egyezmény 2007) keretében a tagállamok 2012-ben megállapodtak arról, hogy 2013-ban megindul az adatgyűjtés az egyezmény országaiban a gyerek bizalmában álló személy által elkövetett szexuális zaklatásáról/bántalmazásáról. A Lanzarote Bizottság fogja vezetni az adatgyűjtést és elemzést, és a jó gyakorlatok összegyűjtését is.


2012 márciusában az Európai Bizottság ajánlást tett az Europol szervezetén belül az European Cybercrime Center (EC3, internetes bűnözés elleni központ) megalapítására, ami meg is valósult novemberben. A szervezet feladata a gyerekek védelmének biztosítása az interneten. Az Európai Parlament pedig jelentésében – A gyermekek védelme a digitális világban  - felhívja a figyelmet arra, milyen fontos odafigyelni a gyermek mobiltelefon- és internethasználatára, milyen tartalmakat érdemes szűrni, és  milyen képzésre volna szüksége a szülőknek, tanároknak.   


Gyerekkereskedelem


Az Európai Bizottság a 2012-2016-os időszakra egységes stratégiát fogadott el az emberkereskedelem megelőzésére, leküzdésére és áldozatainak védelmére – a 2011-es irányelv alapján  - , aminek két, közvetlenül a gyerekekre vonatkozó eleme: útmutató készítése a gyermekvédelmi rendszereknek, és a gyerekkorú áldozatok gyámjainak/képviselőinek a szerepükkel kapcsolatos, jó gyakorlatokból álló modell előkészítése.


Gyermekbarát igazságszolgáltatás


A 2011-ben elfogadott EU Gyermekjogi ütemterve támogatja a gyermekbarát igazságszolgáltatás megvalósítását az Európa Tanács ehhez készített útmutatót; 2012-ben pedig az európai gyermekjogi ombudsmanok is elköteleződtek emellett.


Menedékkérő, migráns gyerekek


Az Európai Bizottság 2012-ben elfogadta az első időközi jelentést a Kísérő nélküli kiskorúakról szóló cselekvési terv (2010-2014) keretében: ez felmérte, mekkora volt a fejlődés, és azonosította a gyerekek legfőbb érdekének megfelelő területeket, ahol a fejlődés végbe ment, úgy mint: adatgyűjtés e gyerekek helyzetéről, a nem biztonságos migráció és emberkereskedelem megelőzésének fontossága, a megfelelő procedurális biztosítékok minél jobb elérhetősége és a tartós megoldások biztosítása. A tagállamokban 2012-ben a legproblémásabb területek: gondnokság vagy jogi képviselet és az eljárás alatti fogvatartás (akár a családdal együtt). 


Család


Az EU szerepe családi ügyekben korlátozott, és leginkább arra vonatkozik, hogy az egyik tagállamban hozott bírósági döntés egy másikban is végrehajtható legyen, ill. hogy megállapítsa a releváns joghatóságot. A Tanács 2003-as rendelete a joghatóság, ill. a házassági ügyekben, szülői felelősségre vonatkozó eljárásokban a határozatok elismerésére és végrehajtására vonatkozóan ad iránymutatást. Az Európai Bizottság a tervezett 2013-as kiegészítés érdekében folytatja annak vizsgálatát, hogy a rendeletet az egyes országok miként alkalmazzák.


Gyerekszegénység


Az Európai Bizottság Szociális Védelmi Bizottsága 2012-ben jóváhagyta a Tackling and preventing child poverty, promoting child well-being (Leküzdeni és megelőzni a gyermekszegénységet, támogatni a gyermekjólétet) c. jelentést, ami alapos elemzést nyújt az EU-s és nemzeti szakpolitikai gyerekszegénységet és társadalmi kirekesztés felszámolni hivatott eszközökről és fejlesztésekről. Javaslatuk szerint a jövőbeli Bizottsági ajánlásnak támogatnia kellene az EU és a tagállamok politikai elköteleződését, erősítenie a szakpolitika tapasztalatokon alapuló fejlesztését, közismertté tennie a gyerekszegénységgel kapcsolatos kérdéseket – így előmozdítva a politikai változást -, és strukturálnia/ prioritásokat felállítania az EU intézkedéseiben, hogy megvalósuljon a szinergia.


Az Unióban a gyerekszegénység egyre nagyobb probléma. Az Eurostat 2011-es felmérése alapján az itt élő gyerekek 27%-a veszélyeztetett, a tagállamokban tapasztalható helyzetet a gazdasági válság nagyban befolyásolja. Az Európai Bizottság 2012-es javaslata alapján felállítottak egy 2,5 milliárd eurós alapot, melyből a 2014-2020 közötti időszakban a legszegényebbeken tudnak segíteni úgy, hogy a tagállamok szervezeteit támogatják, így azok ruhát, ételt és más létfontosságú javakat tudnak biztosítani. A tagállamokban a válság súlyosan érintette a gyerekeket: egyrészt a családi bevételek visszaesésével, másrészt az állami szociális kiadások csökkentésével.


Gyerek participáció


A gyerekek részvételi joga mind az ENSZ Gyermekjogi Egyezményében, mind pedig az Európai Unió Alapjogi Chartájában megjelenik.

Az Európa Tanács 2012-ben kiadott egy ajánlást a témában, amiben kulcsfontosságú elemeket fogalmazott meg: a részvétellel kapcsolatos jó gyakorlatok terjesztése, gyerekbarát mechanizmusok a panasztételhez, ismeretterjesztés és oktatási programok a részvételi jog megismertetéséhez és tanításához, és a szakemberek kapacitásának fejlesztése.  Az ajánlás végrehajtásához a tagállamok a Tanácstól önmaguk értékeléshez is kaptak segítséget, ennek fejlesztésében az FRA is közreműködik.



Az eredeti tanulmány itt olvasható.      


A teljes kiadvány itt érhető el.