Nyomtatás

7000 új nevelőszülőre van szükség Angliában



A brit Fostering Networknevelőszülői hálózat becslései szerint 7000 új nevelőszülőre lenne szükség ahhoz, hogy minden gyerek, akinek erre az ellátási formára van szüksége biztonságos, stabil, támogató környezetben nőhessen fel olyan nevelőszülőkkel, akiknek a megfelelő készségeik és képességeik már megvannak.


A becslések vonatkoznak az anyagi ellátások szükséges növekedésére is, egyrészt az egyre több szakellátásba kerülő gyerek (Angliában a gyerekek 1%-a), másrészt a pályaelhagyó gondozók (évente kb. 12%) miatt. A nevelőszülők számában fellépett hiány már érezteti hatását: a gyerekeket vérszerinti családjuktól, otthonuktól, barátaiktól sokszor messzebb kell elhelyezni, vagy olyan nevelőszülőkhöz kerülnek, akiknek nincsenek meg a megfelelő készségeik, tapasztalatuk, legrosszabb esetben elszakíthatják őket testvéreiktől. Ezek miatt nő annak a valószínűsége, hogy a gyerekek negatívabb élménynek élik majd meg a nevelőszülői elhelyezést, ill., hogy nem tud kialakulni a jó kapcsolat, ami további érzelmi problémákat, nehézségeket okozhat majd, akár felnőtt korban is.


Nevelőszülői ellátásba nagyon sokféle gyerek kerülhet, más-más életúttal, kulturális, vallási, szociális háttérrel, és számos okból. Ezért van szükség a sokféle nevelőszülőkre is, így nagyobb eséllyel kerülhet a számára legjobb nevelőszülőkhöz egy-egy gyerek.


Angliában nagyjából 2000 fogyatékossággal élő gyerek van szakellátásban, pusztán mert szülei nem tudják ellátni. E gyerekek mellé megfelelően képzett és felkészített nevelőszülőkre van szükség. Szakellátásban egyébként jellemzően 10 év feletti tinédzserek vannak (az összes szakellátásban élő gyerek 75%-a, kb. 38000), így nagy szükség van olyan nevelőszülőkre is, akik akarják és képesek is ezekkel a sokszor nehezen kezelhető, traumatizált gyerekekkel megtalálni a hangot. A megfelelő számú képzett nevelőszülő híján ezek a gyerekek egyre több kudarcot élnek majd meg az újabb és újabb elhelyezésekkel, egyre nehezebb lesz így kezelni viselkedésüket, elveszítik önbecsülésüket, ill. bizalmukat és hitüket az ellátórendszerben.


A tavalyi évben kb. 450 gyereket kellett az elhelyezés során elválasztani testvéreitől: sokszor messzire, más családba kerülnek, pedig ez elkerülhető lenne a kellő hellyel (hálószobákkal) és idővel rendelkező nevelőszülőkkel. Talán ez mind közül a legfájóbb velejárója jelenlegi nevelőszülő-hiánynak.


A gyerekek, fiatalok sokféle ok miatt kerülnek szakellátásba, de mindegyiküknek szüksége van professzionális, elhivatott és empatikus támogatásra. A nevelőszülők kivételes emberek, hiszen kinyitják otthonukat a társadalom legkiszolgáltatottabb, legrosszabb helyzetű gyerekeinek, fiataljainak… Nagy szükségünk van most olyanok jelentkezésére, akik érzik magukban a megfelelő készségeket, tulajdonságokat, hogy nevelőszülővé váljanak, és ezzel hosszú távú pozitív változást hozzanak egy gyerek életébe.”(Robert Tapsfield, a Fostering Network igazgatója)



Tovább az eredeti cikkre.