Képviselőjelöltek a gyerekekért – folytatjuk kampányunkat!



Csatlakozva 14 nemzetközi szervezet kezdeményezéséhez, a Család, Gyermek, Ifjúság Egyesület, az Eurochild tagszervezete is felkérte az országgyűlési képviselőjelölteket és az induló politikai pártokat: legyenek a gyermeki jogok szószólói és védelmezői.


A kampány keretében felszólítottuk a képviselőjelölteket: fel kell vállalniuk a gyerekek érdekeinek képviseletét, különösen a legkiszolgáltatottabb, leginkább veszélyeztetett gyerekekét, és egyértelműen megfogalmazni a közösség, az állam felelősségét ennek biztosításában. Minden döntés esetén vizsgálni kell, hogyan érinti a gyerekeket, mennyire hatékonyak és eredményesek a megtett lépések. Feltettük továbbá a kérdést: miképpen segítik majd a diszkrimináció- és erőszakmentes felnövekedést, a gyerekek esélyteremtését és adottságaik mind teljesebb kibontakoztatását, aktív részvételét, véleményük figyelembevételét?

A 2014-es magyarországi országgyűlési választások előtt felhívásunkat közel ezer címzetthez juttattuk el. Az Eurochild, az UNICEF, az SOS Gyermekfalvak Egyesülete, a Save the Children és számos más nemzetközileg is elismert gyermekjogi, gyermekvédő szervezet közösen megfogalmazta a Gyermeki Jogok Kiáltványát (Child Rights Manifesto), aminek magyar nyelvű változatát csatoltuk felhívásunkhoz. A kiáltvány három területen támaszt követeléseket és vár eredményeket az EP képviselőktől. Elsősorban a gyerekek jogainak védelmével kapcsolatban Európában: a gyermeki jogokat integrálni kellene minden szakpolitikába, pl. az intézményi ellátások kiváltása során és a „Befektetés a gyermekek jövőjébe” ajánlásainak alkalmazásakor. Másodszor, a gyerekek jogainak védelmével kapcsolatosan az egész világon: az EU folyamatosan kellene, hogy monitorozza saját segélyeinek hatásait, és külpolitikájában a gyerekjogokat minden területen prioritásként kellene kezelnie. Harmadszor, az Európai Parlament intézményi kapacitásainak erősítésében: egy olyan állandó mechanizmus létrehozásával, aminek egyértelmű felelőssége van a gyermeki jogok védelmében, és az EP költségvetéséből finanszírozhatja a gyerekek érdekeinek érvényesítését és támogathatja aktív részvételüket az őket érintő döntéshozásban.


A kiáltvány nem csak a gyerekek európai helyzetét mutatja be, de javaslatokat is megfogalmaz a jövőbeli teendőkhöz, amikkel hatékony és hosszú távon is fenntartható változás érhető el minden téren.


Végül 13 különböző párt képviselőjelöltjeitől, illetve sajtóreferenseitől összesen 29 választ kaptunk. Közülük öt párt küldött nekünk egységes állásfoglalást és programjuk részletesebb, erre vonatkozó részét, a többi jelölt támogatásáról biztosította a kezdeményezést.


A Fideszes címzettek közül Néppárti képviselőjük, Gál Kinga, mint válaszában írta, már támogatója a kezdeményezésnek, egy budapesti irodájuk pedig ígérte, továbbítják EP-jelöltjeiknek a levelet.

Többen – így az Új Magyarország Párt, az Együtt - A Korszakváltók Pártja, a Seres Mária Szövetségesei – emelték ki programjuk pontjai közül a gyerekek jólétét elősegítő intézkedésként az ingyenes gyermekétkeztetést, a családok megerősítését, a szociális bolthálózat bevezetését, az alapvető élelmiszerek Áfájának csökkentését, vagy megszüntetését, az oktatás, mint a társadalmi felemelkedés egyik csatornájának fejlesztését és az esélyegyenlőség elősegítését. A Magyar Republikánus Politikai Párt ezeken felül kifejtette, szerintük a gyermekvédő szervezetek támogatása állami feladat is, a Jobbik pedig tovább szigorítana a családon belüli erőszak büntetésén. A Munkáspárt több jelöltje is támogató levelet küldött. 

A Magyar Szocialista Párt, illetve az öt párti koalíció több jelöltje szintén támogatásáról biztosított bennünket, mint írták, programjuk több pontja a gyerekek, fiatalok és a családok helyzetének javítását célozza.



Talán a leginkább gyermekjogi szempontú választ a Magyar Szociáldemokraták Polgári Pártjának képviselőjelöltjétől kaptuk: a családok szociális biztonságának megteremtését, az gyerekek tanuláshoz való jogának érvényesítését tűzik ki többek közt célul, javaslatuk szerint a gyermekeket érintő nemzetközi egyezmények eddigi tapasztalatait meg kellene vitatnia az Országgyűlésnek és ennek függvényében, érdemben változtatnia a hatályos törvényeken.


A Demokratikus Koalíció levelében biztosított bennünket, hogy továbbra is érvényesnek tartják a „Legyen Jobb a Gyermekeknek” Nemzeti Stratégia célkitűzéseit, így a családok megerősítése, oktatási szegregáció megszüntetése, biztos kezdet program folytatása, a tanodák és más, a hátrányos helyzetű tanulókat felzárkóztató programok megerősítése, a tankötelezettség 18 éves korra való visszaállítása, a gyermekvédelem rendszerének korszerűsítése, a hajléktalan családok otthonhoz juttatása, a szülők munkavállalásának támogatása is szerepel programjukban. Támogatják továbbá a kiáltványban megfogalmazottakat, megválasztott EP képviselőik csatlakozni fognak ahhoz.


Az Együtt- PM Szövetségtől részletes választ kaptunk, melyben leírták, a gyerekszegénység felszámolása és a szegénység újratermelődésének megakadályozása a fő cél. Ehhez különböző családtámogatási formákat és kedvezményeket, a kisgyermekes nők munkavállalását és az alacsony képzettségűeket, ill. tartós munkanélkülieket célzó kiemelt intézkedéseket ígértek a családok anyagi helyzetének tartós javításáért. Részletezték továbbá azokat az oktatási intézkedéseket, amikkel az esélyegyenlőséget és a korszerű tudás megszerzését biztosítanák. A hátrányos helyzetű térségek felzárkóztatásának keretében komplex programokban gondolkodnak, amik magukban foglalnak pl. telep rehabilitációt, a védőnői hálózat és a roma mentor program bővítését, iskolabuszok indítását. A gyerekeket érintő krízishelyzetek – mint a kábítószer-használat, nem tervezett várandósság - kezelésére preventív intézkedéseket terveznek, illetve iskolarendőrök helyett iskolai szociális munkásokat, a családon belüli erőszakkal kapcsolatos jogszabályok hatékonyabb képviseletét, a családok átmeneti otthonainak bővítését, az áldozatsegítő szolgálatok fejlesztését ígérték.


A Közösség a Társadalmi Igazságosságért Néppárt a gyermekszegénység felszámolását és a szegénység újratermelődésének megfékezését ígérte fenntartható módon (pl. az agrárszektor fejlesztésével), az intézményi kirekesztés felszámolásával, és akár tapasztalati szakértők bevonásával és a jóléti állam felelősségének felismerésével.


A Lehet Más a Politika szintén támogatásáról biztosított bennünket, mint írták, a jövőben is figyelni fogják ajánlásainkat. Programjuk vonatkozó részét bemutatva egyrészt a nők és családok helyzetének javításához szükséges lépéseket ismertették, másrészt emlékeztettek eddigi munkájukra a családon belüli erőszak büntetésével, a gyermekétkeztetéssel, a családi napközik támogatásával kapcsolatban.


A képviselőjelöltekkel egy időben a Magyar Távirati Irodának és 15 online és nyomtatott sajtóorgánumnak is elküldtük közleményünket és a kiáltványt, választ azonban nem kaptunk, közleményünk eddig nem jelent meg sehol. Ebben felhívtuk az olvasók figyelmét arra, hogy ők is számon kérhetik választókörzetük képviselőjelöltjein a gyerekjogok szélesebb körű érvényesítésével kapcsolatos vállalásaikat.


Az Európai Parlamenti választások kampányidőszakában, május 25-ig újra elküldjük felhívásunkat és a kiáltványt a jelölteknek és sajtónak. 

A kampány hivatalos oldala itt található, a magyar nyelvű kiáltvány pedig itt.