Kínai szülők, amerikai béranyák



A tehetősebb kínai párok közül egyre többen keresnek fel amerikai béranyákat, így bújva ki a szigorú kínai családpolitikai szabályozások alól.  Ráadásul így valami olyat adhatnak születendő gyereküknek, ami sokak álma szülőhazájukban: egy amerikai útlevelet. 

Nemrég az amerikai NPR rádió készített interjút Tony Jiang-gal, aki – miután fia és két lánya is született ilyen módon – ma már gyerekre vágyó kínai pároknak segít Kaliforniai béranyákat találni. Nyolc szervezettel áll kapcsolatban, ügyfelei között pedig találunk meddő, vagy homoszexuális párokat, ill. olyanokat, akik a szigorú egykepolitika miatt nem vállalhatnának több gyereket. Vannak közöttük kormányzati tisztviselők, állami vállalatok vezetői és dolgozói, akiknél, akárcsak a Kommunista Párt tagjai esetében, a második gyerek vállalását általában elbocsájtással büntetik. Első kliense éppen a kommunista párthoz tartozó egyik nagyvállalat vezetőségében dolgozott, ez akkor Jiang-ot megdöbbentette; az ügyfél második gyereke született Amerikában, és ez elméletileg nem sérti a kínai törvényeket, a család mégis máig titokban tartja helyzetét, és csak a legközelebbi családtagok tudják: két fiuk is van.


Kínában, bár az utóbbi években enyhült a szabályozás, a szegény, vidéki területeken még mindig brutális eszközökkel – kényszer abortusszal, sterilizációval, magas bírságokkal – tartatják be a törvényeket.


Mégis létező és Kínában is köztudott gyakorlat, hogy a tehetősebb nők az Egyesült Államokba repülnek gyereküket világra hozni, így biztosítva nekik a jogot az amerikai oktatáshoz és a friss levegőhöz. Jiang amerikai partnere, a West Coast Surrogacy nevű szervezet vezetője elmondta: bár nincsenek pontos adataik arról, hány béranya vállalja kínaiak magzatait, csak Kaliforniában jelenleg is több százan lehetnek, és mára nagyjából a klienseik fele Kínából érkezik. Hozzátette, ők – miután a béranya a saját egészségét kockáztatja – kizárólag olyanoknak segítenek, akik valóban terméketlenek, hiszen számukra az emigráció, mint indok erre etikátlan és elfogadhatatlan. Ennek ellenére ők is találkoztak már olyan egészséges kínai párokkal, akik meghamisították leleteiket, hogy bekerülhessenek a programba.


Mark, aki szintén amerikai béranyához fordult hogy gyereke lehessen, elmondta: azért választotta ezt az utat, mert egyrészt „státusza” tisztázatlan hazájában, Kínában, homoszexualitása ugyanis tabu és így gyereket se vállalhatna, másrészt az amerikai oktatási rendszer – szemben a kínai konzervatív, frontális oktatással – kreativitásra, gondolkodásra ösztönzi a gyerekeket és ez számára szimpatikusabb. Élete álma vált valóra azzal, hogy megszületett a kislánya, és amint iskoláskorú lesz, az Egyesült Államokba költöznek majd.


Más, jellemzően gazdagabb kínai családok tengerentúli rejtekhely reményében vállalják az eljárást: ha tovább nő a társadalmi elégedetlenség, félő, hogy ők lesznek a célpontjai, és úgy vélik, vagyonuk is nagyobb biztonságban lesz egy Amerikához hasonló jogállamban.


Az utóbbi években nagyon megnőtt a kereslet a kínai szülők oldaláról – nyilatkozta a Reuters-nek egy másik klinika vezetője – annak ellenére, hogy az eljárás ára 120.000 és 200.000 dollár közötti, az utazási és egyéb egészségügyi költségekkel ez végül akár 300.000 dollár is lehet.  Ez ugyanakkor az amerikai vízumhoz és letelepedési engedélyhez képest, egy egész családra vetítve, kifejezetten olcsó, tekintve, hogy az amerikai állampolgárok 21 éves koruktól szüleiknek kérvényezhetnek zöld kártyát, vagyis a kínai család így átköltözhet az Egyesület Államokba. (Az amerikaiaknak ez az ár azonban már túl sok – az utóbbi években több száz szülőpár keresett béranyát Indiában.) Ahhoz egyébként, hogy az újszülött hazatérhessen szüleivel, vízumra és tartózkodási engedélyre van szüksége.


A várandósság eltérő kulturális megítélésén túl – a gyakorlatban van, hogy feszültséget szül a szülők és a béranya között, hogy a terhesség alatt miket fogyaszthat az anya, mennyit kellene pihennie, stb. – az is meglepte eleinte az amerikai közvetítőket, hogy sok kínai pár a béranyaságra kizárólag üzleti tranzakcióként tekint. Kínában, ahol a béranyaság illegális, egyes kliensek titokban tarják az eljárást és eljátsszák saját terhességüket.


Az is egyre gyakoribb, hogy a kínai párok – nyilatkozta egy másik intézet vezetője – a mesterséges megtermékenyítést egy általuk kiválasztott, általában magas, szőke, csinos nő petesejtével kívánják megvalósítani. Úgy vélik, így gyerekeik erősebbek, szebbek és okosabbak lesznek, és az in vitro megtermékenyítés esetében még a gyerek nemét is kiválaszthatják: általában fiút szeretnének. Ahogy az intézet vezetője fogalmazott, tulajdonképpen megtervezhetik gyereküket.



Kép forrása: sxc.hu