Digitally Connected – konferencia a fiatalok és a digitális média kapcsolatáról




A bostoni konferencián, melynek szervezői a Berkman Center for Internet & Society és az UNICEF voltak, a gyerekek, fiatalok és a digitális média kapcsolata állt fókuszban, és az, hogy az erről szóló tudás és az összegyűlt gyakorlatok hogyan tehetők világszerte hozzáférhetővé, ismertté. A Digitally Connected meghívott előadója volt Dr. Herczog Mária is. 


Az április végi rendezvény első napján a téma a közös tudásbázis felépítése, a kutatások és gyakorlatok globális állapotának feltérképezése és megvitatása volt. Mit tudunk a gyerekek, fiatalok és a digitális technológia kapcsolatáról saját országunkban, regionálisan vagy globális szinten? Hogyan áll a kutatás és a gyakorlat, hol látunk még ismeretbeli hiányosságokat? Mik lehetnek a közös pontok és tapasztalatok a különböző kultúrák és országok esetében, és hol, miért láthatunk eltéréseket? A szekción a résztvevők saját kutatásaikra támaszkodva osztották meg elképzeléseiket, mindennapi példákkal, hogy ezekből összeállhasson egy globális tudásbázis alapja. Vitaindító előadásában Sonia Livingstone, az EU Kids Online vezetője a világszintű megközelítés kihívásairól beszélt a gyerekjogok kutatásában, napjaink digitális korában. A meghívott előadók között ott volt egyesületünk elnöke, Dr. Herczog Mária is, aki a kérdést a Gyermekjogi Egyezményben foglalt részvételi jog felől közelítette meg.


A második szekció a „felhasználói felület tervezéséről” szólt, azaz a szakértők, döntéshozók és a közvélemény közti információ csatornák fejlesztéséről. A résztvevők többek közt arra keresték a választ, milyen tapasztalatok vannak eddig a kultúrák és vallások közti, tapasztalatokon alapuló szakpolitikák alakulásában, hogyan válhat a kutatótársadalom befogadóbbá a döntéshozók igényeire, vagy milyen eszközök állnak a kutatók rendelkezésére mindehhez.


Végül a világ számos pontjáról származó felhasználói esetek elemzésével próbálták felderíteni a gyerekek és fiatalok által vagy érdekében használható ígéretes, vagy éppen korlátozottan hatékony digitális technológiákat. A fiatalok és a digitális média kapcsolatáról, innovatív, már megvalósult kezdeményezésekről – sikerekről és kudarcokról egyaránt – is hallhattak a résztvevők, hiszen a konferencia célja nemcsak a kutatások és a megoldandó szakpolitikai kérdések bemutatása volt, hanem élő, alkalmazható, új gyakorlatok népszerűsítése is.



Bővebben: www.digitallyconnected.org/
Kép forrása: ugyanitt