Programajánló - Július II.

progajanlojuliProgramajánlónk is jelentkezik a héten, táborokkal és kiállítással. Pákh Éva ajánlja.

 

Egyiptomi Gyűjtemény

A közel 4000 művet számláló Egyiptomi Gyűjtemény Közép-Európa egyik leggazdagabb kollekciója. A Szépművészeti Múzeum egyetlen gyűjteménye, mely magyar ásatásból származó tárgyakkal is büszkélkedhet. Az állandó kiállításon olyan kiváló alkotásokat láthatunk, mint az i.e. 9. században készült Sesonk trónörökös szobra, az i.e. 3. századi bronz Ülő macska, vagy a négyezer éves vízilóagyarból faragott, mágikus erővel felruházott Varázsbot.

 

A mélyföldszinten, két tágas teremben látogatható kiállítás a harmadik az Egyiptomi Gyűjtemény alapítása óta, mely gazdag áttekintést nyújt a Nílus-völgy ókori kultúrájáról.

 

A múzeumon belül új helyszínen, új koncepció alapján átrendezve látható a Szépművészeti Egyiptomi Gyűjteményének állandó tárlata 2010 márciusától. A fáraók korának művészetét bemutató kiállítást a múzeum rövidesen kezdődő bővítési munkálatai miatt kellett a mélyföldszinti kiállítótérből átköltöztetni a Dór csarnokba, ahonnan az elképzelések szerint 2011 folyamán kerülnek vissza a műtárgyak megszokott helyükre.

 

Az egyiptomi kiállítás a múzeum talán legnépszerűbb állandó tárlata. A most újrarendezett kiállítás kisebb helyen kevesebb, mintegy 100 műtárgyat mutat be, de a legismertebb darabok múmia alakú fakoporsók, sztélék, szobrok itt is láthatóak.

 

A megszokottnál kisebb kiállítótérben sajnos sok fontos darab bemutatásáról le kellett mondani. A kiállítás rendezői azonban igyekeztek ezt a hátrányt azzal ellensúlyozni, hogy minden egyes kiállított műalkotást és régészeti emléket kiemeltek, saját kontextusukban hangsúlyozva egyediségüket és művészeti kvalitásaikat. A kiállítás első fele inkább a művészeti vonatkozásokat, a második rész pedig a tárgyaknak a halotti kultuszban betöltött szerepét állítja a középpontba.

 

A közel 4000 művet számláló Egyiptomi Gyűjtemény Közép-Európa egyik leggazdagabb kollekciója, egyúttal a Szépművészeti Múzeum egyetlen gyűjteménye, mely magyar ásatásból származó tárgyakkal is büszkélkedhet. A múlt század elején magyar-lengyel expedíció folytatott ásatásokat Közép-Egyiptomban, 1964-ben pedig a széleskörű nemzetközi összefogással megvalósult núbiai leletmentő akció, és az 1983-as thébai feltárásoknak is sokat köszönhet a gyűjtemény. Az állandó kiállításon olyan kiváló alkotásokat láthatunk, mint az i.e. 9. században készült Sesonk trónörökös szobra, az i.e. 7. századi bronz Ülő macska, vagy a 2005-ben vásárolt, négyezer éves vízilóagyarból faragott, mágikus erővel felruházott Varázsbot.

 

A gépek bűvöletében

A tábor "menetrendje":


A programok az egyes napok esetében eltérő helyszíneken kezdődnek és érnek véget (ld. Belső oldalak). Minden helyszínen olyan szakemberek fogadják a gyerekeket, akik örömmel osztják meg munkájuk során átélt élményeket és nehézségeket. A korosztály számára közérthető és játékos módon ismertetik meg a gyerekeket az üzemek, gépek és technikai újdonságok működésével. A programok többféle szakma megismerésére is lehetőséget nyújtanak a résztvevők számára.
A hét programjainak zárásaként a hét során szerzett élményeken alapuló játékos vetélkedőt rendeznek a gyerekek számára.
A tábort pedagógus vezeti. A csoport kísérője a kamerakezelésében jártas egyetemi hallgató - a programról videó-dokumentáció is készül, mellyel megajándékozzák a résztvevőket.

július 16. (hétfő) - 20. (péntek) (13000 Ft)

 

Nyári táborok a Magyar Nemzeti Galériában

A Magyar Nemzeti Galéria a nyári szünetben is várja
az alkotni, szórakozni és nyelvet tanulni vágyó gyerekeket.


Múzeum=Élmény=Szórakozás=Tanulás! A Magyar Nemzeti Galéria a főváros festői szépségű helyén, a világörökség részét képező budai várnegyedben, az egykori királyi palota épületében helyezkedik el. Táborainkban izgalmas programokat és tartalmas, élményekben gazdag kikapcsolódást kínálunk!

A részvételi díj tartalmaz fejenként egy MNG pólót, minden felmerülő anyagköltséget (akvarellfesték, papír, agyag, gyapjú), a belépőjegyek árát (az intézményen kívüli programok esetén), valamint napi három étkezést (reggelit, ebédet és uzsonnát).

Budapest - (2012. július 16. - 2012. július 27.)

 

forrás/foto: port.hu