family2Középiskolai tanárként évről évre egyre több olyan fiatallal találkozunk, aki egyszülős családban, illetve mozaikcsaládban nevelkedik. A meglehetősen elnagyolt statisztikai adatok[1] is igazolni látszanak, hogy a válások, valamint az újraházasodások száma folyamatosan emelkedik. Ugyanakkor azt tapasztaljuk, hogy a társadalom vajmi kevés elfogadást mutat ezzel a családtípussal kapcsolatban. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a családforma megnevezésére használt kifejezések garmadája,[2] illetve az a fajta struccpolitika, amivel a benne élők meghatározhatatlan helyét és szerepét kezelik.Az ENSZ Gyermekjogi Egyezményének szellemiségében, a CATS Project (Children as Actors for Transforming Society) kiadványa alapján készítette el Egyesületünk ezt az ajánlást, ami a gyerekek bántalmazásának megelőzését segíti.

2013. november 15., péntek 15:34

Internetes zaklatás

Írta:


Az angolul „cyber bullying” néven ismert jelenség „nyugaton” már szedi áldozatait. Ahogy a zaklatás ellen létrehozott nemzetközi kampány honlapján olvasható: „a 14 éves Hannah Angliában, a 15 éves Bart Lengyelországban, és egy 14 éves, római fiú már nem jelent meg az idei tanévkezdésen az iskolában”.

images 5A NESZÉSZ, azaz a Nevelőszülők és Befogadószülők Országos Szakmai Érdekképviseleti Szakszervezete hozzászólására reagálva Herczog Mária nyílt levélben fogalmazta meg véleményét a gyermekvédelemben, nevelőszülői ellátásban tervezett jövő évi változtatásokkal kapcsolatban.

2013. november 11., hétfő 16:42

A gyermekprostitúció társadalmi jellege

Írta:


Amíg olyan megállapításokba lehet futni, hogy bizonyos etnikumok „vérében van” a prostitúció; amíg bárkiben felmerül, hogy a vannak nők, akiknek „a természete” ilyen munkára hajlamosít; amíg férfiak „az ősi mesterség” tradícióira hivatkozva annak funkcionális szükségszerűségét propagálják; addig nem spórolható  meg a társadalmi összefüggések feltárása és közbeszédbe emelése.

1. oldal / 3