LOADING
PREV
NEXT
http://www.csagyi.hu/modules/mod_image_show_gk4/cache/manifestologogk-is-42.jpg
http://www.csagyi.hu/modules/mod_image_show_gk4/cache/manifestologogk-is-42.jpg
http://www.csagyi.hu/modules/mod_image_show_gk4/cache/stories.hirek.images_5gk-is-42.jpg
http://www.csagyi.hu/modules/mod_image_show_gk4/cache/social workergk-is-42.jpg
http://www.csagyi.hu/modules/mod_image_show_gk4/cache/stories.hirek.cikkek.childgk-is-42.jpg
http://www.csagyi.hu/modules/mod_image_show_gk4/cache/stories.hirek.jelentescovergk-is-42.JPG
http://www.csagyi.hu/modules/mod_image_show_gk4/cache/stories.hirek.cikkek.blackboygk-is-42.jpg
http://www.csagyi.hu/modules/mod_image_show_gk4/cache/stories.hirek.fingersgk-is-42.jpg
http://www.csagyi.hu/modules/mod_image_show_gk4/cache/stories.hirek.Lea_3._szletsnap_2008._013gk-is-42.jpg
http://www.csagyi.hu/modules/mod_image_show_gk4/cache/stories.hirek.cikkek.crygk-is-42.jpg
http://www.csagyi.hu/modules/mod_image_show_gk4/cache/stories.hirek.hmarigk-is-42.jpg
http://www.csagyi.hu/modules/mod_image_show_gk4/cache/stories.hirek.schildtamas2gk-is-42.JPG
http://www.csagyi.hu/modules/mod_image_show_gk4/cache/stories.hirek.childhandgk-is-42.jpg

Képviselőjelöltek a gyerekekért

Felkérünk minden országgyűlési képviselőjelöltet, aláírásával vállalja, hogy megválasztása esetén mit tesz majd azért, hogy minden Magyarországon élő gyerek jólléte és örömteli gyermekkora biztosítható legyen.

Bővebben…

Legyen az Európai Parlament a gyermeki jogok globális védelmezője! - már magyarul is elérhető a kiáltvány

A Gyermeki Jogok Kiáltványa, amit 14 nemzetközi és európai gyermekjogi szervezet írt alá, felszólítja az Európai Parlamentet: használja ki jogalkotói és költségvetési kapacitásait a gyerekek legfőbb érdekében.

Bővebben…

Herczog Mária véleménye a nevelőszülői hálózat átszervezéséről

A NESZÉSZ, azaz a Nevelőszülők és Befogadószülők Országos Szakmai Érdekképviseleti Szakszervezete hozzászólására reagálva Herczog Mária nyílt levélben fogalmazta meg véleményét a gyermekvédelemben, nevelőszülői ellátásban tervezett jövő évi változtatásokkal kapcsolatban.

Bővebben…

Diplomás családgondozók tömege a létminimum alatt

„Leginkább az az elgondolkodtató, hogy a különböző ágazatok, szakterületek folyamatos és rendszeres bérfejlesztései mellett az elmúlt 15 évben miként és miért „feledkeztek meg” a jogalkotók a szociális és gyermekvédelmi szféráról,

Bővebben…

Intézménykiváltás és alternatív gondoskodás a gyerekeknek Európában

Megjelent az Eurochild és a Hope & Homes for Children"Deinstitucionalizáció, intézménykiváltás és jó minőségű helyettesítő, alternatív gondoskodás a gyerekeknek Európában" c. tanulmánya, amit egyesületünk magyarra fordított.

Bővebben…

Alternatív gondoskodás a gyermekekről - útmutató

A világon és Magyarországon is nagyon sok gyermek él gyermekvédelmi szakellátásban. Ezeknek a státuszukból adódóan traumatizált, különösen kiszolgáltatott gyermekeknek nagyfokú védelemre, jól képzett és motivált szakemberek segítségére, nyitott és befogadó,

Bővebben…

„Szerencsére, nem a te 7 éves fiad!”

2010-ben jelent meg az alábbi cikk, Lisa Wade PhD hallgató a The Society Page oldalain publikálta. A cikk egy tökéletes példa arra, hogy hogyan sajátítják el a gyerekek a sztereotípiákat,

Bővebben…

A koragyermekkori fejlődésről

A Gyerekesély projekt módszertani fejlesztéseinek egyik terméke, a Biztos Kezdet sorozat két kötete immár online is elérhető. A kötetsorozat célkitűzése, hogy a hazai szakemberek számára magyar nyelven, közérthető formában tegye

Bővebben…

Dr. Herczog Mária - A korai évek jelentősége

Hogyan járulhat hozzá a korai beavatkozás és megelőzés ahhoz, hogy a gyerekek fejlődése minél teljesebb és jobb színvonalú legyen?

Bővebben…

Segítség, mit kezdjek a kisbabámmal?

Túl sokat sír, nem alszik eleget, miért nem fordult már át a másik oldalra, biztosan jól csinálok mindent? Sorakoznak az aggódó kérdések, szakmai segítség híján pedig egyre elkeseredettebben várja az

Bővebben…

Ombudsmani díjat kapott Herczog Mária, Bándi Gyula és Havas Gábor

Herczog Mária egyetemi docens, az ENSZ Gyermekjogi Bizottságának tagja, Bándi Gyula, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem tanszékvezető egyetemi tanára és Havas Gábor, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Szociológiai Intézetének nyugalmazott

Bővebben…

Gyermekjogi jelentések

Magyarország az 1991. évi LXIV. törvénnyel hirdette ki a Gyermek jogairól szóló, New Yorkban, 1989. november 20-án kelt Egyezményt. A Gyermek Jogairól szóló nemzetközi Egyezmény 44. cikke alapján minden, az

Bővebben…

E. története

Az alábbi összefoglaló egy kiskorú gyermek jogellenes külföldre viteli ügyében zajló egy évig húzódó eljárásról készült. Bár a gyermeket végül sikerült hazahozni, egy év nagyon nagy idő. Abban a reményben

Bővebben…
  • 1
  • 2
  • 3
Előző Következő

Gyermekjogok: az Európai Bizottság információkat gyűjt arról, hogyan védheti meg…

Gyermekjogok: az Európai Bizottság információkat gyűjt arról, hogyan védheti meg legjobban a sérülékeny gyermekeket az erőszaktól

Milyen intézkedésekkel küzdhetünk legeredményesebben a gyermekekkel szembeni erőszak ellen? Milyen főbb kihívásokkal szembesülnek a nemzeti gyermekvédelmi rendszerek? Hogyan támogathatja az Unió ezeket a rendszereket? E kérdésekre választ keresve az Európai Bizottság nyilvános online konzultációt indított, hogy segítse a tagállamokat az integrált és eredményes gyermekvédelmi rendszerek kialakításában.

2014. április 17. Hírek

Bővebben…

Képviselőjelöltek a gyerekekért – folytatjuk kampányunkat!

Képviselőjelöltek a gyerekekért – folytatjuk kampányunkat!

Csatlakozva 14 nemzetközi szervezet kezdeményezéséhez, a Család, Gyermek, Ifjúság Egyesület, az Eurochild tagszervezete is felkérte az országgyűlési képviselőjelölteket és az induló politikai pártokat: legyenek a gyermeki jogok szószólói és védelmezői.

2014. április 14. Hírek

Bővebben…

Az vagy, amit teszel! - ez a Hősök Tere-projekt szemlélete

Az vagy, amit teszel! - ez a Hősök Tere-projekt szemlélete

Kiből lehet hétköznapi hős? A kezdeményezés szerint bárki azzá válhat, a recept egyszerű: bátorság, figyelmesség és segítőkészség kell hozzá, és persze az elhatározás.

2014. április 10. Programajánló

Bővebben…

Könyvajánló: Hát ezért ugrálok

Könyvajánló: Hát ezért ugrálok

"Amikor ugrálok, az olyan, mintha az érzéseim az égbe emelnének. (…) mintha leráznám a kötelékeket, amelyek rögzítették a testemet. (…) a mozgástól kedvem támad madárrá változni."

2014. április 04. Kultúra

Bővebben…

Harry, a "legrosszabb gyerek"

Harry, a "legrosszabb gyerek"

Egyre több gyereket tanácsolnak el az Egyesült Királyságban az általános iskolákból  a közösséget bomlasztó viselkedése miatt. Az ötéves Harry a tanárnője szerint „a legrosszabb gyerek”, akit valaha is tanított - ez a ő története.

2014. április 03. Hírek

Bővebben…

Szökik mert áldozat? Áldozat, mert szökésben van?

Szökik mert áldozat? Áldozat, mert szökésben van?

A konferencia címe arra figyelmeztet, hogy az áldozattá válás a közös a gyermekeltűnések kiváltó előzményeiben és a végső következményeiben. A megelőzés lehetőségeiről, a már meglévő válsághelyzetek kezeléséről mondták el tapasztalataikat az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalában, március 27-én tartott eszmecserén az ombudsman és munkatársai, valamint a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány szakemberei mellett a rendőrség, a gyermekvédelmi intézmények, a szaktárca és a civil szervezetek képviselői.

2014. április 01. Hazai

Bővebben…

Képviselőjelöltek a gyerekekért

Képviselőjelöltek a gyerekekért

Felkérünk minden országgyűlési képviselőjelöltet, aláírásával vállalja, hogy megválasztása esetén mit tesz majd azért, hogy minden Magyarországon élő gyerek jólléte és örömteli gyermekkora biztosítható legyen.

2014. március 31. Hírek

Bővebben…

Az igazi Mary Poppins története

Az igazi Mary Poppins története

Az 1940-es évek végi Dublin egyik külvárosi részében a nagyszülők hét unokát nevelnek szegénységben. Elkeseredettségükben úgy döntenek, a két legkisebbet, az iker fiúkat, örökbe adják a család egy régi barátjának, aki Londonban él. Gyerekkönyveket ír, és bár férje nincs, gyerekre vágyik, úgy hívják: Pamela Lyndon Travers. Végül csak az egyik fiút viszi magával, az elsőszülött Camillus-t; bátyja, Anthony Írországban marad, és nélkülöző rokonok nevelik fel.

2014. március 26. Hírek

Bővebben…

Könyvajánló - Az adaptív-elfogadó iskola koncepciója

Könyvajánló - Az adaptív-elfogadó iskola koncepciója

A két éves kutatás eredményeként jelent meg a szakmai anyag, ami a szerzők szerint nem új alternatív irányzatot, iskolaelméletet kínál, hanem nyitott, alakuló koncepciót, „amely elméleti szempontokat ad, de az iskolai gyakorlatok tapasztalatainak értelmezésével, és így segítséget jelenthet az intézményeknek saját gyakorlatuk, céljaik értelmezéséhez”.

2014. március 25. Szakirodalom ajánló

Bővebben…

2014-ben a Világkonferencia az Ifjúságról helyszíne Sri Lanka lesz

2014-ben a Világkonferencia az Ifjúságról helyszíne Sri Lanka lesz

Először rendezik meg Ázsiában az eseményt, 2014. májusban a 2015 utáni fejlesztési célokról lesz szó, és a fiatalok szerepéről azok kidolgozásában és végrehajtásában.

2014. március 19. Hírek

Bővebben…

Hétköznapi hősök inspirálják a fiatalokat - Példakép-választási és követési modellek…

Hétköznapi hősök inspirálják a fiatalokat - Példakép-választási és követési modellek a fiatalok életében

A családi háttér és az életkori sajátosságok mellett a gazdasági válság, a bulvár és a közösségi média is komoly szereppel bír a mai fiatalok értékrendjének kialakulásában, derül ki az Új Nemzedék Jövőjéért Program keretében készült legfrissebb ifjúságkutatás eredményéből. Nem egy klasszikus értelemben vett példaképet követnek, hanem személyre szabják az általuk ismert személyek vágyott tulajdonságait.

2014. március 17. Hírek

Bővebben…

Gyermekvédelmi internet-kerekasztal alakult

Gyermekvédelmi internet-kerekasztal alakult

A Nemzeti Média – és Hírközlő Hatóság elnöke mellett húsz fős tanácsadó testület alakult azzal a céllal, hogy elterjesszék a gyermekbarát internethasználat gyakorlatát, a tagok a piaci, a civil és az állami szférából érkeztek.

2014. március 14. Hírek

Bővebben…

Szociális Munka Világnapja 2014

Szociális Munka Világnapja 2014

Milyen kihívásokkal kell szembenéznie a szociális munkának a gazdasági és társadalmi válság idején? A Szociális Munka Világnapján számos országban erre keresik a választ a szakemberek. 

2014. március 11. Programajánló

Bővebben…

Tanulás új utakon - fejlesztő alkalmazások gyerekeknek

Tanulás új utakon - fejlesztő alkalmazások gyerekeknek

Egyre több okostelefonra, tabletre írt alkalmazást használhatnak a gyerekek, amik amellett, hogy szórakoztatóak, fejlesztő funkciót is ellátnak; a XXI. században a „játszva tanulás” új értelmet és formát nyer.

2014. március 04. Nemzetközi

Bővebben…

Az Iskolagyümölcs program hazai tapasztalatai

Az Iskolagyümölcs program hazai tapasztalatai

A Nemzeti Iskolagyümölcs-program működésének, tapasztalatainak és célkitűzéseinek bemutatásával egybekötött szakmai konferenciára kerül sor a Vidékfejlesztési Minisztériumban február 28-án.

2014. február 27. Hírek

Bővebben…

Együttműködési megállapodást írt alá az UNICEF és az AJBH

Együttműködési megállapodást írt alá az UNICEF és az AJBH

Az ENSZ Gyermekjogi Egyezmény születésének 25. évfordulója jó alkalomnak bizonyult arra, hogy az UNICEF és az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala együtt erősebben, hatékonyabban képviselhessék a gyerekek jogait Magyarországon.

2014. február 26. Hírek

Bővebben…

Virtuális demonstráció az internetes zaklatás ellen

Virtuális demonstráció az internetes zaklatás ellen

Megnyílt a regisztráció a Big March, a nagy menetelés elnevezésű virtuális tüntetésre: a szervezők célja, hogy felhívják a figyelmet az internetes zaklatás veszélyeire, és a demonstráció eredményeként a résztvevőkkel közös petíciót nyújtsanak be az Európai Bizottsághoz.

2014. február 24. Nemzetközi

Bővebben…

Ombudsmani jelentés a szigetszentmiklósi gyermekbántalmazások ügyében

Ombudsmani jelentés a szigetszentmiklósi gyermekbántalmazások ügyében

Megjelent az Alapvető jogok biztosának jelentése a nagy port kavart gyerekbántalmazási ügy vizsgálatáról. Dr Székely László ombudsman hivatalból indított vizsgálata során a Pest Megyei Kormányhivatal Szociális és Gyámhivatalától, a Népegészségügyi Intézettől és a Pest Megyei Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálattól is tájékoztatást kért. Az alábbiakban kiemeltük a jelentésnek a szakmára vonatkozó, megfontolandó részeit.

2014. február 20. Hírek

Bővebben…

Beköszöntő

Írta:  Herczog Mária

A Család, Gyermek, Ifjúság című szakfolyóirat 1992 óta szolgálja a Magyar gyermekvédelmet, mint a szakma egyetlen rendszeresen megjelenő kiadványa. Alapvető célkitűzésünk mindig az volt, hogy a széles értelemben vett gyermekvédelem különféle területeiről közöljünk hazai és nemzetközi cikkeket, tanulmányokat, információkat, elméletet és gyakorlatot, ennek megfelelően kutatók, hallgatók, gyakorló szakemberek munkáit.

 

Most határkőhöz érkeztünk. Mondhatnánk, hogy a technikai fejlődés, a célszerűség diktálja, hogy közel 20 év után a papír formátumú folyóiratról áttérjünk az elektronikus formátumra, de az ok ennél jóval prózaibb. Sajnálatos módon nem tudtunk forrásokat szerezni ahhoz, hogy változatlanul nyomtatott újságot küldhessünk postai úton előfizetőinknek. A nyomdai költségeket felülmúló ütemben növekedtek az elmúlt években a szállítási költségek, és lassan meghaladták az előállítás árát is. Más szempontból ugyancsak megnehezedett a terjesztés, mivel a csökkenő finanszírozás okán az intézmények többsége már ilyen rendkívül jutányos áron sem volt képes a folyóiratot megrendelni.

 

Nagy örömünkre szolgált, hogy az első 15 év teljes anyaga megjelent két cd-n, amelyek változatlanul kaphatók, és amelyekből sok példányt eljuttattunk a képző intézményeknek, könyvtáraknak ingyenesen, hogy minél többen hozzá tudjanak férni, az örvendetesen gyakran felhasznált és idézett korábbi cikkekhez.

 

Az új formátum sokféle tekintetben tágíthatja a lehetőségeinket, és mindenképpen erényt szeretnénk kovácsolni a kialakult szükségből. Egyrészt jóval rugalmasabban tudunk többféle információt eljuttatni az olvasók remélhetően gyorsan bővülő táborához. Másrészt nincsenek terjedelmi korlátaink, egyidejűleg a szakmai tanulmányok, tudományos igényű anyagok mellett sokféle rövidebb, az aktualitásokra is reflektáló cikk jelenhet meg, tág tere nyílik a hírek, események ismertetésének, jó lehetőség a csatlakozó információk, anyagok belinkelése. Ugyancsak segíti az olvasókat a felület interaktivitása, könnyen mód nyílik vélemények, információk megosztására.

 

Az elektronikus formában megjelenő folyóirat szerkesztőinek szándékai szerint nem csak a szakembereket, egyetemi, főiskolai hallgatókat kívánja szolgálni, hanem az újságírókat, érdeklődő laikusokat, szülőket, gyerekeket, fiatalokat is, és számukra is fórumot kíván teremteni.

 

A sajtó munkatársait elsősorban jó minőségű információval és megbízható szakmai forrásanyagokkal kívánjuk ellátni, hogy hiteles és szakmailag etikus munkát végezhessenek a gyermekvédelemmel összefüggő kérdésekben.

 

Fokozottan szeretnénk hangot adni a gyerekeknek, fiataloknak, hogy megismerjük a véleményüket, és közvetíteni is tudjuk ezt a szélesebb szakmai nyilvánosság felé.

 

A szerkesztőség a korábbiakhoz hasonlóan nagyon korlátozott kapacitásokkal rendelkezik, az új felelős szerkesztő Kertész Anna, a szerkesztőségi titkár Sós Eszter és az örömtelien magas számú gyakornok és önkéntes remélhetően folytatni fogja azt a hagyományt, ami a Család, gyermek, ifjúság folyóiratot közkedveltté és hitelessé tett az elmúlt majd két évtizedben.

 

Az újság alapító főszerkesztőjeként ezúton is meg szeretném köszönni mindazoknak, akik munkánkat eddig segítették, hogy írásaikkal, véleményükkel, munkájukkal segítették a folyóirat fennmaradását, zavartalan működését. Reményeim szerint az elkövetkezőkben még többféle módon és formában járulhatunk majd hozzá, hogy a magyar gyermekvédelem jól szolgálja a gyerekek legfőbb érdekét, segítse kivonatkozó képességeik mind teljesebb kibontakoztatását, jogaik megismerését és gyakorlását, és ebben mind szüleik, családtagjaik, mind a velük dolgozó szakemberek és a közösség más tagjai minél több és jobb minőségű információhoz, tudáshoz jussanak.

 

A továbbiakban is számítunk korábbi és új olvasóink támogatására, aminek legfőbb formája, ha ellátnak minket közleményeikkel, tanulmányaikkal, híreikkel, véleményükkel, kívánságaikkal, mert ez segíti a lap minőségének emelését, és a mind szélesebb körű és mind teljesebb tájékoztatást.

 

A gazdasági válsághelyzet súlyosan érinti a családokat, a gyerekeket, és sajnos fokozza a nehézségeket az intézmények, szolgáltatások, és a segítő szakemberek számtalan kritikus problémája, utóbbiak egzisztenciális bizonytalansága is, amit tovább fokoznak azok a csak nagyon részlegesen ismert tervek, amelyek a szakterület egészét érintik. A jogi, szerkezeti, irányítási változások, a szűkülő erőforrások és kapacitások fokozottan szükségessé teszik az ismeretek, jó gyakorlatok megismertetésének bővítését, a tapasztaltok kicserélését, egymás támogatását, a szolidaritást. Ebben a munkában mi igyekszünk legjobb tudásunk szerint a régi-új elektronikus folyóirattal is hozzájárulni és ezzel is támogatni mindazokat, akiknek fontos a gyerekek védelme.

 

Tovább a kategóriában: Minőségpolitika »